I början av året släppte den brittiske singer-songwritern Charlie Cunningham sitt debutalbum Lines. I veckan besökte sångaren Sverige för spelningar på Södra Teatern i Stockholm och på Pustervik här i Göteborg.
Jag mötte upp Charlie på Pustervik för en kort intervju innan han skulle upp på scenen några timmar senare.

Nordiska Favoriter

Har du varit i Sverige tidigare?

Ja, jag var faktiskt här på Pustervik som förband till Mighty Oaks för två och ett halvt, tre år sedan.

Så du har koll på Göteborg nu med andra ord.

Absolut inte. Jag känner till detta stället och typ trottoaren på utsidan, haha. Har tyvärr inte hunnit kolla runt än, men kanske i morgon.

Försöker du utforska de städer du kommer till?

Jag vill gärna försöka göra det. Det jag såg på vägen hit av staden var fint i alla fall.

Synd att vi bara har grått väder idag dock.

Äh, jag är from Storbritannien så jag är van.

Har du några favoritartister från Sverige?

Jag gillar Refused, självklart José Gonzalez och Little Dragon. Verkligen älskar Little Dragon.

Du har turnerat mycket i år. Får du inte hemlängtan?

Absolut. Jag var hemma några dagar för inte så längesedan och det är ju alltid skönt. Men är jag hemma för länge vill jag snart ut på vägarna igen.
Jag gillar rutiner och det är svårt att ha det när man är ute och turnerar dock. Men visst, i slutet av turnén så har man väl någon form av rutin på det också.

Har det varit några extra fina ögonblick på turnén än så länge?

Det är faktiskt mest trevligt att bara få träffa nytt folk och umgås med människor.

När kände du att just musiken var ditt kall?

Musiken fångade mig redan som barn. Jag hade väldigt svårt för att koncentrera mig när jag var liten, men jag fastnade alltid för musik. Vi hade ett piano hemma som jag brukade sitta vid när jag växte upp. Sedan fick jag en gitarr som var större än mig av min granne när jag fyllde 12 år, haha.

När du skriver låtar, var börjar du då?

Jag börjar på min gitarr och bara spelar lite på måfå tills jag upptäcker något som gör att jag vill fortsätta spela. Sedan försöker jag organisera låten samt hitta en melodi.

Så du är en inte en textkille?

Nej faktiskt inte. Jag har aldrig skrivit så mycket innan. Många skriver ju saker som de sedan använder i låtar, medan jag fick lära mig skiva allt eftersom.

Vad är det svåraste för dig när det kommer till en låt?

Det är texten. Det kan lyfta eller förstöra en låt mer eller mindre. Man kan ha en fantastisk melodi men får man texten helt fel så förstörs allt.

Foto: Johan Alexed

När började du jobba på Lines?

Det var i början av 2016 och jag färdigställde det i april ungefär. Sedan är några låtar med från mina tidigare EP:s som är med också.

Var det plan att göra ett album från början eller utvecklades det till ett?

Absolut. Jag ville egentligen göra ett album som mitt första släpp, men jag behövde hitta mig själv i min musik och få till en del gigg med mera. Så det blev EP:n Outside Things som blev första släppet, som mer eller mindre bara bygger på min röst och gitarr. Jag kände att jag behövde komma in i det hela med att släppa ett par EP först.

Vilken låt var mest utmanande att göra?

Låten Minimum hade jag jobbat med länge och inte riktigt hittat strukturen för den, så den tog lång tid innan jag fick till. Sedan var det andra låtar som jag fick till superenkelt. Tillexempel låten You Sigh skrevs snabbt.

Vad representerar titeln på albumet?

Det är nog ett par olika saker.
Jag tog det här fotot som blev omslaget till albumet. På det fanns dessa linjer i naturen som jag tyckte lade grunden till ett passande namn. Sedan kände jag att jag försökte sudda ut linjerna mellan olika musikstilar på albumet, så det var en del saker som ledde fram till valet.
Sedan försöker jag undvika låttitlar som albumtitlar, men denna fanns där och kändes bara rätt.

Första låten på albumet – An Opening – har ju en del elektriska element i sig. Var det något som ni ville experimentera med?

Ja, jag ville få lite mer bredd på albumet än på mina EP som är mer gitarr och röst. Jag ville ändå att skivan skulle vara organisk och intim, men jag ville ha något som gav en varm känsla till ljudbilden. På låten använde vi oss av några gamla analoga synthar som skapade en värme till låtarna.

Vad händer sedan?

Jag har en del gig kvar, sedan blir det festivaler under sommaren.

Skriver du något medan du är på turné?

Lite bara. Inget textmässigt, utan mer spelar lite lätt på gitarren. Men det blir mer av det när jag kommer hem igen nästa vecka. Nu handlar det mest att öva inför varje konsert och se till att jag inte gör några fel, haha.


Charlie Cunningham
@Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Lover Patreon
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Podcast

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011