Off Bloom är ett danskt band bestående av Mette, Mads och Alex. Deras resa som grupp startade redan 2009 men det var inte förrän i oktober 2016 som de släppte sina första låtar och EP:n Love To Hate It. De fick en grym start genom att få möjligheten att spela på P3 Guld i Danmark, samma dag som EP:n släppts. Love To Hate It består av 5 elektroniska poplåtar, olikt det vi tidigare hört på den elektroniska popscenen. ”Hela idén med vårt namn var att försöka att inte låta som nåt annat, försöka vara ”off the bloom” och försöka skapa något som blommar för sig självt” berättar Mads. Låten med samma namn som EP:n har nu över 1,1 miljoner streams på Spotify.

Skicka in din musik

Off Bloom var i Stockholm för att skriva musik och även för att spela på ett litet Spotifyevent. De berättade att spelningen var klockan fyra på eftermiddagen och att publiken bestod av människor som precis gått från sina skrivbord för att se konserten och att de sedan skulle tillbaka för att jobba. Off Bloom hade alltså nästan alla odds emot sig för att få en engagerad publik men trots det blev det ett grymt gig. ”Det kändes så kort för det var så kul och när folk började komma in i det så var vi tvungna att sluta” berättade Mette. Publiken hade hellre lust att gå ut istället för att fortsätta jobba efter att bandet gjort sin grej.

Jag träffade trion på Södermalm i Stockholm i samband med deras vistelse här. De var riktigt trevliga och pratglada med mycket energi trots en sen kväll dagen innan. De berättade att de var riktigt taggade på att åka tillbaka till Stockholm senare i år och turista lite, då de inte haft tiden till det innan.

Bandet kunde meddela att de efter sitt EP-släpp Love To Hate It släpper en låt som uppföljare och de har även några låtar till som kommer efter den ”som låter konstigt på ett jävligt coolt sätt” säger Mads. Han berättar också att de har en enorm bank av låtar då de skriver musik hela tiden.

Nästa gång vi svenskar har möjligheten att se Off Bloom live är redan första helgen i februari på festivalen Where’s The Music? i Norrköping och den 9 februari kommer deras nya låt ut på Spotify.

Vad kan vi förvänta oss från den nya låten som släpps i februari?

Alex
: Energi, massa energi, dansvibbar.

Mads: Vi gjorde en video i Marocko för den för vi har alltid varit inspirerade av unika ljud, ljud där man använder till exempel röster eller ett instrument och sen spela in det på ett konstigt sätt. Vi har en riktig flöjt och vi var väldigt inspirerade av persisk musik och av en kille som heter Holger Czukay som har en låt som heter Persian Love som är fantastisk. Vi var väldigt inspirerade av all natur. Den här låten handlar också mycket om rå energi som, ”FAAAH!” Vi gjorde videon med samma filmdirektör som gjorde senaste videon för Love To Hate It.

Videon till Love To Hate It var riktigt cool! Och lite läskig med spindeln!

Mads: Den blev precis som vi ville att den skulle bli.

Alex: Ja den är så läskig!

Mette: Det är så kul att folk tycker det, det är min kompis som gör det och jag va typ: ”Detta är vansinnigt!” Det ser så konstigt ut men folk har sagt ”Det är en väldigt läskig del den saken, vad är det? Är det en människa?” Det var som en bomullskostym med såna ben. Men jag tycker bara att det är riktigt kul.

Ja det är annorlunda men det är lite läskigt, som från en skräckfilm.

Mads: Några av referenserna för den videon var från några av 90s glitchgrejerna, du kan se när vi står i vardagsrummet att det ser helt fucked up ut. Det var hela idén att skapa en galen nästan surrealistisk värld för låten handlar om att vara i det stadiet där man är kär i någon men att man inte får ha den personen och att man faktiskt också älskar det.

Alex: Du blir galen, du lever i ett surrealistiskt sinnestillstånd.

Vad är konceptet för er EP?

Mads
: Alla låtar är faktiskt ganska gamla för oss. Vi skapade inget riktigt koncept, vi gör egentligen inte det alls. Vi gör egentligen bara låtar och går in i studion. Det enda som egentligen betyder något är att vara ärlig mot energin som kommer och bara skriva av den ärligheten. Du kan alltid höra när något är ärligt och för mig är det bättre.

Alex: EP:n var typ en introduktion till vår musik och det är typ de tidigare låtarna vi skrivit och du kan höra utvecklingen av oss och inuti EP:n och de kommande låtarna som ska släppas.

Mads: Orchid var till exempel skriven med en massa bakfyllor och några kärleksproblem. Jag antar att mycket från den EP:n handlar om kärlek men på ett konstigt sätt. Thorns är ett väldigt konstigt spår men vi älskar det på nåt sätt fortfarande. Men det är som den aggressiva kärleken, du kan inte älska tillräckligt. Det är egentligen vad hela den EP:n handlar om. Inte bara som kärlek som är i ett förhållande utan i allt.

Enligt mig har ni ett väldigt unikt och coolt sound. Hur formade ni det här soundet? Blev ni inspirerade av annan musik?

Mads: Okej, här kommer det. Det började 2009. Alex och jag blev inspirerade av all musik och vi lyssnade på musik hela tiden och det har varit viktigt för vår resa. Lyssnade på musik varje dag och försökte inte låta som en utan du lyssnar på så mycket olika musik så det kan inte vara en grej. 2009 släppte Hudson Mohawke albumet Butter och det ändrade hela elektroniska musikscenen och den ändras fortfarande. Och det är verkligen galet och det är väldigt svårt att lyssna på, i början var det typ, en låt som mest.

Mette: När jag lyssnade på det var jag typ, wow, det är typ ljudkonst.

Alex: Det är lättare att lyssna på det nu, innan var det musikalisk gymnastik som du verkligen måste förstå, det har blivit en sån stor del av vad musik är just nu, det bara ändrade allt. Men nu förstår du det bättre om du lyssnar på det.

Mads: Det var samma med Yeezuz-plattan som Kanye West släppte och först va jag typ: ”Vad tusan, detta låter sjukt” men nu om du lyssnar på det är det liksom, ganska chill. Musikindustrin ändras så mycket till vad banbrytande artister gör. Vi tyckte verkligen om honom och NEU! och till exempel Holger Czukay. Det var typ en våg på 1970-talet där de sa att struktur i musik är struntprat så de tog bort det konceptet.

Alex: Vi typ tog det och höll på mycket med produktion och vi ville typ bara skriva musik, vi kunde ha gjort hela bandgrejen tidigare. Men det utvecklades till en idé att leda alla dessa inspirationer med kärlek till popmusik. Vi bara skrev låtar och sen insåg vi att ”Oh shit, vi är faktiskt ett band”.

Så vilken tidpunkt var det då ni insåg att ni faktiskt var ett band?

Mads: Jag tror det var 1,5 år sedan.

Var är bästa platsen att skriva musik, för att bli inspirerad?

Mads
: Jag tror att bästa platsen är i Köpenhamn, vi hade en konstig… det var inte ens en studio utan som ett reprum som ser ut som skit och så satt vi där inne och gjorde elektronisk popmusik. Basen och trummorna var liksom ”brrrrr” så rummet skakade.

Det kanske är det som har format ert sound?

Mads
: Jag är säker på att du i alla fall i Orchid och Thorns…

Mette: Om du lyssnar riktigt noga kan du höra på röstinspelning där det är ”dff dff dff”.

En sak som jag tyckte var väldigt coolt är att ni ska vara förband för LANY i England. Lyssnade ni på dem förut?

Mette
: Faktiskt inte, jag kände inte till dem.

Alex: Jag kände till en av deras låtar.

Mette: Men jag tycker att deras musik är väldigt olik vår så det är ganska coolt. Att vara väldigt annorlunda som supportband. Vi har inte spelat så många konserter ännu, vi kommer vara på större scener med mycket folk och vi vill öva, vi vill bli bättre och lära oss hela tiden. Vi älskar det redan och ett sätt att förstå musiken är att uppleva den live. Det kommer bli riktigt kul, jag ser fram emot det.

Mads: Jag ser fram emot att träffa dem. Men det är också en bra möjlighet att prova bra och större arenor. Vi började ju att spela på en enorm scen, P3 Guld i Danmark. Det var riktigt kul att vara där och vi hade alla våra vänner där med gult för det är dem som inspirerar oss mest.

Ni släppte er musik precis innan den konserten?

Mette
: Vi släppte EP:n samma dag. Veckan innan hade vi gjort vår första riktiga konsert.

Mads: Det var inte en vecka innan, det var två dagar innan var det inte?

Mette: Oh ja… vi ville göra en hemmafest och bjuda in alla våra vänner och människorna som vi har jobbat med och då bjöd vi bara in alla till studion och hade massa öl och lät dem spela också, tre av våra talangfulla vänner. Det var en riktigt fin kväll.

Mads: Bästa kvällen nånsin.

Har ni något ”bästa album från 2016”?

Alex
: Lemonade .

Mads: Kvalitén i det albumet är bara… naturkraft… Hon ( Beyoncé) är ett fuckin beast. ANTI var ganska konstigt men jag älskar hela idén av det albumet.

Alex: Sting är förmodligen ett av mina topalbum (57th & 9th).

Fick ni statistiken från Spotify för mest lyssnat på 2016?

Mette
: Ja, jag tror att på min var det Rihanna, Drake och sen var det Kiiara, jag älskar verkligen Gold och Feels. Sen Ne-Yo tror jag var en av mina.

Mads: Jag tror jag hade Terror Jr .

Mette: Vasco, en av våra vänner, gjorde en remix på dem. Bon Ivers album är också ett av mina top tre.

Alex: Francis and the Lights, jag gillade verkligen det albumet också. Veras EP var riktigt bra.

Har ni en låt som ni lyssnar på för att bli hypade?

Alex
: Det ändras hela tiden, gör det inte? Det är inte en som jag går tillbaka till i alla fall. Jag antar att man kan säga typ Kiiara.

Mette: Jag skulle nog ta Rihanna.

Mads: Jag tror att jag skulle ta Diamonds. Wow, jag kan fortfarande gråta till den låten. Också om vi är på riktigt bra humör kan det vara Chandelier och titta på videon samtidigt och du är typ ”Wooooah”.

Mette: Eller Katy Perry med Roar. Men också Work får igång mig.

Vart skulle ni vilja att Off Bloom är om 1 år från nu?

Mads
: För att vara ärlig så försöker vi alltid att inte tänka för mycket fram i tiden och bara skapa musik. Såklart har vi drömmar, vi vill vara det största bandet i världen.

Mette skrattar.

Alex: Ärligt talat bara göra det som vi gör nu. Bara fortsätta och förhoppningsvis kommer en ny EP ut och folk har den på sina spellistor.

Mette: Och ha fått lära känna så många fler inspirerande och talangfulla människor.

Mads: Vi är i ett skede där jag kan stanna och leva så här. Kunna skapa musik på det sättet som vi gör för resten av mitt liv. Jag är så glad över skedet vi är i för det är så roligt, det är ingen press för vi har alla våra vänner som är fantastiska musiker och riktigt bra producenter och fantastiska topliners. Om vi behöver hjälp med något kan vi bara fråga, vi behöver alltid hjälp med något. Alla behöver hjälp hela tiden. För oss har vi turen att våra vänner är där hela tiden. Att ha någon som alltid säger om det inte är bra nog eller om det är riktigt riktigt bra. Det betyder allt. Vi kan förstöra en låt genom att bara tänka för mycket på det. Försök att inte tänka på det eller försöka skapa något ”Okej jag vill göra den här låten och det måste har det här soundet”. Vårt koncept är att inte jobba med ett koncept. Hela idén med vårt namn var också att försöka att inte låta som nåt annat, försöka vara ”off the bloom” och försöka skapa något som blommar för sig självt.

Off Bloom
@Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Skicka in din musik
Share.

Jag är Stina, en 21-åring som studerar marknadskommunikation på Stockholms Universitet. Går kanske på lite för många konserter och lyssnar alltid på musik. Hos mig spelas framförallt olika typer av pop, indie och elektroniskt. Rihanna får mig att gå ned på knä.

Följ på Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011