Idag meddelades det från Spotifys VD Daniel Ek att streamingtjänsten nu har 40 miljoner betalande användare. På dessa har de även 60 miljoner användare av tjänsten som tyvärr inte betalar, men som tillsammans ändå bildar 100 miljoner musikälskare över hela världen.
Men det är just de där 40 miljonerna som är intressant.
I Juni förra året lanserade Apple sin konkurrent Apple Music. På knappt 15 månader har tjänsten 17 miljoner prenumeranter. På samma tid har alltså Spotify vuxit med strax över 20 miljoner betalande kunder, och de sista 10 har tillkommit de senaste fem månaderna.
Apple Music var med andra ord en viktig spelare för att strömmad musik skulle lyfta rejält. Det visade sig att Apple skulle vara en bra reklampelare för funktionen, men även för Spotify.
Själv har jag bara dåliga erfarenheter av Apple Music och kan inte rekommendera någon att skaffa det. Visst, Spotify har sina brister. Saknar fortfarande möjligheten att betygsätta låtar, samt ett bättre och smidigare sätt att hantera lokala låtfiler som i dagsläget är helt hopplöst. Men de problemen är väldigt små om man jämför med den tågolycka som Apple Music är. Så att Spotify växer på grund av Apple Music är inte så konstigt. Fler och fler upptäcker smidigheten med att strömma och dela musik, samt skapa spellistor. De kanske har vänner som använder just Spotify som är nöjda och då är det faktiskt mycket smidigare att hoppa på den vagnen än att sitta ensam med Apple Music och inte kunna få personliga tips från vänner. (Har knappt sett en enda delning av en låt via Apple Music i mitt Facebook-flöde, men jag ser dagligen folk som delar låtar från Spotify).
Dessa siffror gör det faktiskt extra roligt att driva en musikblogg. När fler och fler betalar för musiken, och uppskattar att hitta ny musik via bloggen, eller Spotifys hyllade Discover Weekly-spellista. För det görs så otroligt mycket bra musik varje vecka. Då är Spotify verkligen det stora navet för 40 miljoner musikälskande människor.

Vad tyckte du?
Like
Love
Care
Wow

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i allmänhet och husgudarna är inga mindre än Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt jag vill lyssna på mer än en gång.

Comments are closed.