Sex veckor på vägarna är över. Vi började för sex veckor sedan i min hemstad Göteborg för att ta oss till Malmö och Norrköping via Gävle och Halmstad för att nu äntligen avsluta allt i Solna.
Det är en mäktig upplevelse att få vara med om. Detta är trots allt mitt tredje år i den så kallade Mello-bubblan.
Ikväll var det genrep och med det fick vi tillsammans med en underväldigande publik i Friends Arena se hur finalen kommer att bli i morgon i TV.
Jag tycker ju programmet hållit en hög och förvånansvärd jämn nivå i år. Kanske beror det på att variationen i programmen ändå varit såpass bra och det faktum att vi haft olika programledare för varje deltävling. Det har i alla fall aldrig blivit tråkigt eller ointressant vilket kan vara en av de bidragande orsakerna till att programmet hållit höga tittarsiffror.

Skicka in din musik

Nu är det ju ändå final, och det är dags att både ge gärnet och knyta ihop säcken. Det gör man med William Spetz som Gina Dirawis medprogramledare denna vecka. Å ena sidan ett bra val. William är sansad och skärpt som få och väldigt duktig på att leverera sina manusbaserade repliker. Han var dock lite sämre på att fixa spontana snack under tillexempel röstningen ikväll. När Gina kommer av sig från manus är hon alltid mästare på att prata på tills hon hittar tråden igen. William har inte riktigt den gåvan ikväll. Men han har ett dygn på sig att bli ännu mer säker på sina repliker, och då känns det som detta inte kommer vara ett problem.
Han gör om inget en väldigt rolig Hans Rosling -jämförelse mellan Friends och Globen som går hem hos mig. (Där han likt Rosling under Hela Sverige Skramlar berättar hur liten del av Friends arena som faktiskt får plats i Globen. Väldigt kul).
Annars får vi förutom låtarna ett fantastisk recitation av Timoteijs Kom där Pernilla August och Michael Nyqvist gör låten värdig med ett fantastiskt replikskifte. Jag skrattade verkligen gott.

Jonas Gardell är live i arenan och ger oss sista lektionen i Schlagerskolan. Denna gång går han igenom årets Melodifestival och levererar träffsäkra poänger från säsongen som gått. Jag har ju gillat Gardells Schlagerskola hela säsongen och med detta så knyter han verkligen ihop säcken för sin undervisning och vi får ett par riktigt goda skratt.

Även Sarah Dawn Finer återkommer som Lynda Woodruff och berättar om svenska mattraditioner – sill och nubbe. Kan tänka mig att det blir ett kärt återseende för många. Hon är ju ändå en av de roligaste karaktärer som skapats via Melodifestivalen.

Kvällens höjdpunkter är utan att tveka när Måns Zelmerlöw kör en avskalad stråkbaserad version av Heros tillsammans med en barnkör. Den lilla streckgubben har blivit ersatt av ett riktigt barn som gör alla rörelserna (ja, han till och med flyger bort med sin ballong). Det är otroligt snyggt och verkligen TV magi. Denna version av låten lär ju finnas på Spotify efter morgonkvällens final. Annars vore det ju skandal.

Som grädde på moset får vi ett medley med 15 låtar från 15 år av Melodifestivalen on Tour. Allt från DJ Mendez till Timoteij , Brandsta City Släckers , BWO , Anton Ewald , Magnus Carlsson och After Dark . Allt är som att lyssna på de där förhandsbitarna på iTunes, cirka 30 sekunder av alla låtar och allt går i ett rasande tempo. En snygg uppvisning av hur många kända låtar och hits vi faktiskt fått av programmet under 15 år. Den som inte vill köra schlagerkaraoke efter detta vill nog ändå aldrig sjunga, typ.

Sedan handlar det ju om musiken.
Ni har ju sett alla nummer och hört alla låtar, och ikväll fanns väl inga större överraskningar mer än mer pyro.
Boris René körde i vit kostym ikväll och Samir och Viktor lät även byxorna falla så de avslutar låten enbart i kallingar.
Men på något sätt handlar det mest om med hur mycket Frans vinner i morgon.
Jag vet inte, men på något sätt borde det kännas lite tråkigt för alla att veta att de inte har någon chans att vinna i morgon förutom just Frans. Med så många streams på Spotify under de senaste två veckorna är det liksom ingen tvekan om att han kommer ta hem detta. Frågan är bara vem som tvåa kommer närmast förstaplasten? Det är ju ändå ett otroligt starkt och jämt startfält enligt mig, så de som var starka kandidater i deltävlingen känns inte lika självklara idag, samtidigt som vissa kommer längre ner på min tippning för att det inte fanns en högre placering att sätta dem på. Typ så.

Om jag skulle tippa resultatet i morgon tror jag det blir något så här:

Frans – If I were sorry
Robin Bengtsson – Constellation Prize
Wiktoria – Save me
Saraha – Kizunguzungu

Samir & Viktor – Bada nakna
Molly Sandén – Youniverse
Oscar Zia – Human
Boris René – Put your love on me


Ace Wilder – Don’t Worry
Panetoz – Håll om mig hårt
David Lindgren – We are your tomorrow
Lisa Ajax – My heart wants me dead

Foto: Johan Alexed
Foto: Johan Alexed
Foto: Johan Alexed
Foto: Johan Alexed
Foto: Johan Alexed
Foto: Johan Alexed
Foto: Johan Alexed
Foto: Johan Alexed
Foto: Johan Alexed
Foto: Johan Alexed
Foto: Johan Alexed
Foto: Johan Alexed
Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Skicka in din musik
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

DOLBY ATMOS

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011