En intervju med Nova Miller

Foto: Johan Alexed

Foto: Johan Alexed

Jag och Nova Miller träffast i foajén till hotellet där Nova bor när hon nu är i Göteborg. Hon ska vara med i Bingolotto under kvällen, och vi ses vid 11-tiden denna soliga söndag.
Den blott 14-åriga Nova har redan stora planer för sig själv. Hon är målmedveten och vet vad hon vill, men samtidigt ödmjuk inför resan hon har framför sig. 
Det var i somras som hon släppte debutsingeln Supernova som direkt fick bra spridning på sociala medier och hamnade på Spotifys virala topplista. 
Nu följer hon upp singeln med Singing in the rain .
”Singeln handlar inte om att sjunga i regnet, utan är en metafor. Även om man kan ha en dålig dag så ska man se det bästa i dagen och sjunga ”i regnet”. Det är liksom inte ett dåligt liv, utan bara en dålig dag. Som i första versen där jag sjunger: ”Sun will shine I know it, break the night and keep going.” att man inte bara ser det negativa utan även det positiva.”

Videon till singeln spelades in i Los Angeles när Nova var där för inte så länge sedan och bland annat jobbade på nytt låtmaterial.
Det var självaste Carmit Bachar från Pussycat Dolls som koreograferade videon.
”Hon är en så bra dansare och har en sprallig personlighet. Hon fick mig att få ut känslorna i dansen och inte bara köra danssteg.”
Nova har dansat sedan hon var mycket liten, så hon hade stegen i blodet redan innan. 
”Ja, dans har varit en stor del i mitt liv. Men det är en annan grej att dansa i USA. Där måste man verkligen ge 100%, medan man här i Sverige kan hålla in lite mer. 
Carmit berättade att kameran tar bort nästan 20%, så det ser ut som man ger mindre än man gör. Så då måste man ge 110 istället.”

Nova kommer från en musikalisk familj. Hennes pappa är basist och kapellmästare i Kalle Moraeus -band och hennes mamma har varit med i olika band så som Nordman och Frispel där hon spelat blockflöjt. Även hennes morföräldrar var musiker och spelade piano.
”Mina föräldrar har alltid varit ett stöd och funnits där för mig. Dom har alltid inspirerat mig väldigt mycket att göra musik.”

Det var när Nova var nio år som hon och några tjejkompisar startade ett band.
”Jag skulle vara sångerska i bandet. I och med att vi inte hade några egna låtar beslöt jag mig för att skriva en låt. Jag fick lite hjälp av pappa att skriva låten. I bandet spelade jag faktiskt bas, i och med att jag inte lärt mig spela gitarr än. Det var först när jag var 11 år som jag fick min första gitarr. Det var även då som jag började skriva egna låtar, för det gäller ju att öva så mycket som möjligt.”

-Men då har du ändå börjat ganska nyligen med att göra egen musik.
”Precis. Men jag har ändå hållit på i tre år. Sedan har jag fått mycket hjälp av min manager Lolene Everett som är en jättebra låtskrivare. Hon ger massa massa tips så jag kan utveckla mitt skriveri.”

Nova går på musikskola och är mycket noga med att sätta skolan i första hand. Visst, är det promotion och spelningar är de väldigt förstående med att hon kan vara borta. Men som hon säger, så tänker hon inte hoppa över gymnasiet för utbildning och kunskap är viktigt.

-Du är även ambassadör mot mobbning. Hur blev du det?
”Jag tycker det är väldigt viktigt ämne. Jag vill verkligen vara med och motverka all sorts mobbning. Det kan vara allt från nätmobbning till att man mår dåligt i skolan eller hemma. Jag tycker det är ett av de största problemen för ungdomar just nu. Det är något som jag försöker skriva om i många av mina låtar, för jag vill att folk ska må bra av att lyssna på min musik eller läsa min blogg.
Jag hade tidigare en sida som hette ”Ask”, där jag utsattes för jättemycket nätmobbning. Det var inte alls roligt. Jag vill inte att någon ska behöva må så dåligt och känna den tyngden utan jag vill hjälpa alla att må så bra som möjligt.”

-Hur är klimatet i skolan nu då?
”Det är många som inte förstår begreppet mobbning; att man mår dåligt av en annan person. Det kan vara att någon ger nedlåtande blick. Så kan den personen tolka det på ett visst sätt och må jättedåligt, och då är det mobbning. Eller att man himlar med ögonen i klassrummet eller säger en dryg kommentar eller på något sätt gör så att en person känner sig utstött. Det kan jag se ganska mycket av, och det på väldigt många skolor.
Sedan kan det vara så att personen har det dåligt hemma och man kanske bråkar mycket, och då blir det värre av en blick tillexempel. Eller så kan det vara för att en person väljer att ha en egen stil och inte ser ut som alla andra.”

-Fast det kan ju också vara en stark sak, att våga sticka ut.

”Absolut, och det är något som jag vill stärka jättemycket. Man ska våga ha sin egna stil och våga göra det man vill utan att tänka på vad alla andra tycker.
Det var så för mig innan jag träffade min manager. Jag var väldigt rädd för vad alla andra skulle tycka, och det tog verkligen ett bra tag att komma över det. Nu bryr jag mig verkligen inte längre, och jag är med personer som inte dömer mig.”

Foto: Johan Alexed

Foto: Johan Alexed

-Båda dina låtar har ju mycket tro på dig själv budskap. Är du duktig på att peppa dina vänner?
”Ja, det är jag. Jag tycker verkligen inte om när den man är med säger ”jag är så ful”. Det stör mig så mycket, för egentligen vill dom bara att man ska säga, ”Neeej, du är jättefin”. Då blir jag nästan lite irriterad och sur, och frågar istället ”vad håller du på med du är ju jättefin, du ska tro på dig själv” jag försöker alltid hjälpa personen istället för att bara säga ”nej, du är så fin”, för det spelar ingen roll att höra det.”

-Hur vill du mer utveckla detta? Du har ju musiken, men på vilka mer sätt vill du lyfta upp folk?
”Jag tänker att jag ska börja med YouTube. Dels att spela in covers och lägga upp, men också göra videor där jag pratar om att bygga upp ett självförtroende eller om mobbning. Ett annat viktigt ämne är ätstörningar som är jättestort bland ungdomar.
Sedan vill jag också prata om hur det är att ha ett bra självförtroende. Att kunna vara bekväm i ett bra självförtroende då många kan säga ”vem tror hon att hon är?”.

-Vad hoppas du själv inför framtiden?
”Det jag helst av allt vill är att få vara lycklig. Att jag får göra det jag älskar.
En av mina stora drömmar är att få sälja ut en arena, tillexempel Madison Square Garden. Men det jag främst behöver tänka på är att inte ge upp, för jag vet att det kommer ta ett tag att nå dit jag vill. Men jag är villig att arbeta för det!”[wpbanners id=”5″]

Nova Miller
@Facebook

Comments are closed.

Send this to a friend