Erik Rapp .
Bara namnet är som gjort för en popartist om ni frågar mig.
Efter att ha vunnit Lilla Melodifestivalen 2011 med låten Faller blev han sedan trea i Idol 2013 där han blev besegrad av Elin Bergman och vinnaren Kevin Walker .

DOLBY ATMOS

-Du blev väldigt uppmärksammad under Idol. Både som en av de mer lovande artisterna, men också för att du kom ut som homosexuell. Hur var den resan för dig?

Jag tyckte den var viktig för mig. Jag lärde mig otroligt mycket och kände att jag växte som artist. Jag tycker om när jag får lära mig saker på riktigt, som under året på Rytmus då jag lärde mig jättemycket. När jag sedan fick stå på en scen i ett halvår var det minst lika lärorikt som skolan.

-Är det något som du skulle tänka dig göra om?

Just nu känner jag att jag är ganska klar med musiktävlingsgrejen, med tanke på att jag gjort det såpass mycket. Men själva idén med ett TV-program som pågår under en längre tid där man får lära känna nya människor, och göra det man tycker om. Det känner jag skulle vara en rolig grej.

Strax efter Idol släpptes singeln Wild. Sedan blev det tyst.
Det dröjde nästa ett år innan vi fick höra honom sjunga igen. Då var det som del i projektet Fatta Man tillsammans med Adam Tensta , Zacke och Parham . De hade spelat in låten Det börjar med mig för att motarbeta sexuellt våld bland män, samt ändra mansnormen.
Det projektet berättar Erik mer om för bloggen här .

Erik har även börjat blogga för SVTs populärkultursida Edit , där han skriver av sig sina tankar, berättar om sitt vardagsliv samt tipsar om musik.

-Varför började du blogga för just Edit?

Dom skrev till mig och frågade om jag ville börja blogga där och de berättade lite om upplägget och hur de profilerar sig så kände jag att det lät skitbra för mig. Sedan är det fler intressanta personer som bloggar där.

-Det känns som du är väldigt engagerad i många frågor. Både HBTQ-frågor, men även jämställdhet i allmänhet. Har det alltid varit något du brunnit för?

Jag har väl alltid brunnit för utsatthet i samhället. Sedan har det tagit uttryck på olika sätt.
Precis när jag kom ut var det väldigt mycket HBTQ-grejen och jag tänkte mycket på det. Hur man ska förändra de strukturer som står emot oss idag. Sedan har jag tänkt mer och mer på könstillhörighet. Jag har mer pendlat mot jämställdhetsarbete och jämställdhet mellan olika könsuttryck som femininet och maskulinitet.
Men det hela började egentligen med att jag var väldigt engagerad politiskt om klassamhället. Jag var väldigt anti att det finns stora klasskillnader i samhället.

-Känner du att du får gehör för dina åsikter och tankar?

Ja, men det känner jag. Det har kanske inte varit jättemycket kommentarer i bloggen, men det är många människor som berörs och är intresserade av att förändra saker.
Sedan är det många som går framför mig, men också väldigt många människor i ryggen med det jag kämpar för.

Foto: Niclas Brunzell
Foto: Niclas Brunzell

Idag är det äntligen dags för Erik att släppa sin singel Available , och med det första smakprovet från hans kommande EP.

-Varför har det tagit så lång tid för dig att släppa något efter Idol?

Det har väl handlat mycket om att hitta exakt vad jag vill göra för musik, och efter att jag kommit på det skriva ihop riktigt bra låtar i den genren. Sedan har det inte varit någon som stressat mig. Nu när jag har fyra, fem låtar som låter bra och är klara är det bara naturligt att släppa dem. För mig har det varit skönt att inte ha en måldag när jag ska släppa, utan musiken har fått bestämma.

-Vilka har du jobbat med?

Jag har jobbat med jättemånga. Allt från folk som kontakt mig för att de vill skriva tillsammans med mig till de skivbolaget parat ihop mig med. Så jag har varit i massa olika team. Men de jag jobbat mest med när det kommer till låtarna på EPn är Andreas Söderlund och Joel Sjöö ( It’s a Bird! It’s a Plane! ).

-Berätta lite om Available .

Jag gjorde den förra sommaren med Joel och Andreas. Det var första gången jag träffade dem.
De hade sett mig på Idol och gillade mina referenser till Weeknd , r&b och soul och ville jobba med mig. Det gick väldigt snabbt att skriva låten och den blev väldigt självklar. Vi pratade ihop oss om hur vi skulle göra, och så gjorde vi det. När låten sedan var klar kände vi att ”shit, vad bra det här blev”.

-Är låten en bra representant för EPn?

Jag skulle säga att Avaliable är kärnan i EPn. De andra låtarna utgår mycket från r&b, och soul, men går lite längre åt pophållet. Men r&b, pop, soul med elektroniska inslag, det är väl det man kan säga om EPn.

-Vilken är den bästa musiken just nu. Vad har du i din playlist?

Jag tycker att den svenska musikscenen är väldigt intressant och det ska bli kul att få bli en del av den. Det känns som klimatet just nu passar mig väldigt bra och det är musik jag själv faktiskt lyssnar på. Jag tänker främst på Seinabo Sey . Även Zara Larsson som gör fantastiskt bra pop med eftertanke, och hur hon använder sin plattform för att uttrycka sig. Elias , Sadina Ddumba . Det är så mycket som händer på den svenska musikscenen.

-Vilken Emoji hade beskrivit din nya låt?

Då skulle jag nog sätta en en som är lite arg och ledsen, men ändå lite glad. Lurig och ond, fast ändå lite ledsen OCH lite glad. Jag tänker på den där mörka månen. Fast lite mer attityd. HAHA. 🌚

Lyssna på Available här:

Erik Rapp
@Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Nordiska Favoriter
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Lover Patreon

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011