Melina Borglowe hyllar sin marfar på den charmiga singeln Puss kram hej. En låttitel som också är namnet på sångerskans kommande EP som släpps den 27:e Oktober.

DOLBY ATMOS

Nya singeln bjuder på en lekfullt arrangemang där gitarr och piano står i centrum som sedan kryddats med stråkar och snygga sångharmonier. Allt blir till medryckande vispop vars känsla och text garanterat kommer att ge dig ett leende av lycka på läpparna.

Om singeln berättar Melina:

Puss kram hej är en låt som är tillägnad min morfar. Jag brukar säga att min morfar är min bästa vän. Vi håller kontakten nästan dagligen via telefon och hjälper varandra med både stort och smått, där varje samtal avslutas med just ”puss, kram, hej”. Det är så fint att få ha den omtanken om varandra. Han har alltid varit min stora trygghet genom livet och därför blir det givet att han ska få en låt tillägnad sig.”

Jag ställde en knippe frågor till Melina om singeln och kommande EP:n, som du kan läsa här nedan:

Hur föddes idén att skriva en låt till din morfar?

Jag och min morfar pratar väldigt ofta i telefon med varandra, och avslutar alltid med att säga ”puss kram hej”. Så i samband med ett samtal kom jag på att just ”puss kram hej” skulle vara en väldigt fin titel på en låt, och att få tillfälle att skriva om vår relation som jag värdesätter så mycket. Till skillnad från de flesta andra av mina låtar är texten skriven med ett väldigt vardagligt språk, vilket jag tycker gör att den känns väldigt rak och transparent.

Jag tyckte känslan i arrangemanget var superhärligt. Hur arbetade du och Oskar Nyman fram låten?

Visst är det! Och jag skulle aldrig själv kommit på arret utan det är verkligen tack vare Oskar. Han fick min demo av låten och fria händer att göra sitt arr. Då gick det från att vara ganska lugn låt till att vara såhär härligt sprudlande. Jag hade så svårt att landa i arret från början, men efter ett par vändor fram och tillbaka landade jag i det, och jag är så himla glad över att jag gjorde det – och att han visade mig att jag faktiskt kunde ”bära” ett sådant här poppigt arr. För jag tror det var det som var svårt för mig att landa i, att liksom kunna se mig själv i detta driviga arret. Men jag förstår ju nu att det är egentligen är väldigt mycket ”jag”!

Foto: Joanna Lundbladh

Oskar har producerat merparten av EP:n. Hur började ni samarbeta och vad har varit hans styrkor som producent för låtarna? (På låten Livet ut står David Schagerström för produktionen.)

Jag och Oskar kände varandra sedan innan genom att jag pluggade ljudteknik och musikproduktion på SAE, numera Soundtrade Studios, i Solna, och därigenom hade vi också suttit i en hel del sessions ihop. Oskar sitter kvar och proddar i Soundtrade Studios, så jag kom upp till honom en vända i början på året för att börja prodda upp låtarna. Låtarna hade jag då tidigare gjort demos på där hemma. Det kändes så fint att liksom ”knyta ihop säcken” genom att få vara tillbaka på samma plats igen! Därefter har vi jobbat på distans, eftersom jag bor i Växjö, genom att jag skickat över en massa vocals till Oskar, och Oskar har tagit in alla fantastiska musiker till sin studio och skickat över proddarna till mig efterhand. Oskars stora styrka är att han jobbar hårt för att hitta varje låts egna ”grej”, men också att han tar låtarna till nya världar som jag aldrig själv skulle kunna hitta till. ”Bara bara dig” är det största exemplet på det. Den gick från att vara en liten blyg visa till att bli det pampigaste jag hört! Och som sagt, det pampiga hade jag aldrig hittat till på egen hand.

Du berättar att skaparglädjen försvann under en period. Vad var det som gjorde att du hamnade där och hur hittade du gnistan igen?

För mig försvann skaparglädjen när musiken främst handlade om att dra in en inkomst. För mig har det allra bästa varit att helt släppa pressen kring att kunna försörja sig på musiken. Då blir jag liksom fri och kan istället bara se till det själsliga värdet i musiken. Så frågan ”varför” jag skapar musik finns alltid med mig. Det måste alltid finnas något jag själv vill berätta, på riktigt. Jag kan inte bara skapa för skapandets skull.

Vad skulle du säga att musiken betyder för dig idag?

Musiken får mig att känna att jag verkligen lever. Typ som att nypa sig riktigt ordentligt i armen.

Vad gör du vid sidan av musiken?

Jag jobbar som audionom på sjukhuset, vilket innebär att jag mäter hörsel och provar ut hörapparater till olika patienter. Det är ett yrke som jag trivs otroligt bra i.

Du har en låt om din morfar och en om din dotter. Låtar som fick mig att känna glädje men också mycket kärlek i texten. Har du alltid haft en stark relation till din familj?

Åh ja, verkligen. Och så skriver jag mycket till min man också, såklart, och ”Tätt Intill” är en till låt till min dotter, en vaggvisa. Och det är inte heller sista gången jag släpper låtar om min familj. På nästa EP kommer bland annat en till mamma och en till pappa också. Konstigt egentligen att jag gör så, men det hänger ihop med det jag nämnde innan, att låtarna faktiskt behöver betyda något på riktigt för mig. Så allt som oftast är låten den en specifik person ja.

Foto: Joanna Lundbladh

Var det någon låt på EP:n som var extra utmanande att få till eller skriva?

Den som tog absolut längst tid att skriva var Bara bara dig. Versen kom till mig redan 2018, nästan lite på skämt. Sen tog det stopp, och refrängen kom först till mig förra hösten. Tätt intill tog också sin lilla tid. Både melodi och text smög sig fram genom varje läggning vid årsskiftet nu. Sen först efter 3-4 veckor, efter en himla massa läggningar då, så fanns hela låten på plats. Men den allra svåraste låten att skriva var nog ändå En sommar längre fram, just för den faktiskt var den allra första låten jag skrev på svenska där 2018, när jag insåg att jag faktiskt behövde dra igång musiken igen, för själens skull. Hela min musikaliska värld var då som en blank canvas, och jag visste ju inte om jag skulle måla rött eller blått liksom, så det tog sin lilla tid att landa i rätt språk och melodi. Alla andra låtar är som ett eko efter just En sommar längre fram, för den var början på allt.

Vad hoppas du att folk ska känna när de hör dina nya låtar?

Jag hoppas att dom ska känna att låtarna får bo i bröstet, det vill säga – att dom följer med genom livet och skänker trygghet.

Finns det förresten möjlighet att se dig spela live under hösten?

Tyvärr inga spelningar inbokade i höst!

Melina Borglowe

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Lover Patreon
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Nordiska Favoriter

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011