Moa Carlebecker var ju en av låtskrivaren till Loreens Eurovison-vinnare Tattoo tidigare i år. Men själv har det varit ett tag sedan som hon släppte något eget som Cazzi Opeia. Senast var faktiskt låten You’re my sunshine, som släpptes 2022! Men nu är det äntligen dags att råda bot på det när hon idag släpper singeln Taste of Heaven.

Skicka in din musik

Med en lekfull produktion och härlig pulserande känsla ger Cazzi Opeia oss ännu en given hit som hon skrivit tillsammans med låtskrivarkollegan Ellen Berg och producentteamet Moonshine. Låten i sig handlar om hur musiken verkligen kan göra under för dig, och få dig att må bättre och ge dig känslan av att nästan flyga.

Om bakgrunden till singeln berättar Cazzi Opeia för bloggen:

“Melodierna kom till mig när jag stod i min mammas kök i Mellbystrand och skalade en clementin. Jag var snabb med att ta upp mobilen och spela in idéerna på röstmemo. Låten byggdes sedan vidare i studion i Stockholm tillsammans med Ellen Berg och Moonshine, där vi fick till grädden på moset”.

Jag bad Moa berätta mer om låten, men också bland annat om Tattoo och det stora i att vinna hela Eurovision Song Contest!

För dig som låtskrivare, hur var känslan när Tattoo tog hem segern i Melodifestivalen och sedan Eurovision?

Känslan var helt sjuk såklart. Det är ju en otrolig ära att få uppleva den grejen, att få åka hem som ett vinnarlag med hela svenska teamet och med varsin statyett i knät, det var nästan surrealistiskt. Men med tanke på hur många år jag kämpat i den här musikbranschen så kände jag mig också väldigt värdig den här vinsten och känner mig stolt över mig själv.

Är du förresten sugen på att ge Melodifestivalen ett nytt försök?

Absolut :) Jag hade så himla kul förra gången jag deltog så jag vill gärna vara med igen. Men det måste kännas helt rätt i magen med låten man ställer upp med, för mig måste det kännas som någonting som verkligen är 100 % jag.

Vad känner du är din personliga styrka som låtskrivare?

Melodier är absolut min styrka. Jag har väldigt lätt för att få fram olika melodier som dyker upp i mitt huvud. När jag tex hör en 3 ackords runda så skapas melodier ganska lätt för mig. Och jag brukar oftast gå på mina första idéer och lita på att dom är bra och köra på det. Många andra låtskrivare vill ibland jobba på en låt ett bra tag innan den är klar, men jag kör mer på på min första intuitions känsla. Alla jobbar ju såklart olika.

Foto: Leilani Nordin

Vilket är ditt råd till de som vill ge sin in i just den branschen att skriva låtar, något som du själv hade velat höra innan du började?

Hitta folk som du trivs bra att jobba med och som får fram det bästa utav dig. Ha kul med det. Våga experimentera med det musikaliska och sätt inga gränser. Känner man själv att en idé känns bra i magen så lita på den känslan. Skriv låtar som du själv tycker är bra, för då lyser glädjen igenom.

När du är på ett låtskrivarläger och paras ihop med någon du inte känner sedan innan. Vad gör du om du är med någon som du inte klickar med alls? (Om det ens har hänt vill säga).

Det har absolut hänt, och då får man bara tackla den situationen på bästa sätt. Att vara en bra låtskrivare handlar inte bara om att kunna komma på bra melodier eller vara skitduktig på gitarr tex, det handlar väldigt mycket om att kunna bemöta andra människor/låtskrivare på ett respektfullt sätt, och att låta alla känna sig hörda i en session. Det är väldigt lätt hänt att om det kommer in en mycket dominant person i rummet som bara tycker att ens egna idéer är det bästa, leder ofta till att dom andra i rummet sluter sig och kanske inte vågar komma med sina ideer och på så vis inte blir den bästa versionen av sig själva. Och då kan man missa en chans att skriva en superhit tillsammans bara pga någons ego.

Vilka är dina tre senaste sökningar i din musiktjänst och varför sökte du efter just dem?

Senaste sökningarna var faktiskt Raymond och Maria, Ingen vill veta var du köpt din tröja för vi lyssnade på den i studion för några dagar sedan. Shit vilken bra låt det är. Den andra är Savage Garden med I knew I loved you, jag hörde den på radio och shazamade den för jag fick sån throwback barndoms känsla, så då åkte den in på spellistan. Den tredje är PinkPantheress Boy’s a Liar som vi spelade som inspirationslåt i studio session här om dagen.

Den senaste låt du hörde som verkligen golvade dig.

Det är fortfarande As it was med Harry Styles. Alltså den låten, fy vad bra den är. Den får hela min kropp att pirra och ger mig så mycket känslor. Allt är bra med den låten, texten, produktionen, hans sång och den melankoliska viben som han lyckas skapa, det är så sjukt bra.

Men, låt oss prata om Taste of Heaven.
Du berättar att du fick iden när du skalade en clementin. Vilket är det mest udda stället eller situationen du kommit på en låt?

Haha ja, jag kommer på låtar ganska ofta i olika random situationer. Jag måste alltid ha mobilen med röstmemo nära till hands så att jag fort kan spela in ideerna innan de försvinner ut ur huvudet igen. Tex så kom jag på refräng iden till Dance the night away med Twice när jag stod i en rulltrappa i en galleria i Bangkok. Det är så coolt hur en idé från mitt huvud nu är en jättestor hitlåt som får så många människor på så bra humör.

Låten i sig är ju underbart upplyftande och skönt pulserande. Hur var känslan när ni skrev Taste of Heaven?

Tack, visst är den fin. :-)
Jag kom som sagt på melodierna när jag stod och skalade en clementin hemma i köket hos mamma. Åkte sedan hem till studion i Sthlm och spelade upp röstmemot för mina kollegor Ellen Berg och Moonshine. De fattade grejen direkt och efter några timmar var låten klar. Resultatet blev en riktigt fin låt som handlar om kärleken till musik, och om hur en låt kan få en att må bättre i tuffa tider.

Hur arbetade ni fram arrangemanget i låten och var det någon del av den (antingen produktions eller textmässigt) som blev mer av en utmaning för er?

Vi hade ju melodierna ganska klara direkt, så Moonshine la liksom ackorden till mina melodier och skapade en produktion och sound som verkligen passade känslan jag ville få fram. När man har jobbat så länge som vi har gjort tillsammans så behövs ibland inga ord utan vi förstår varandra på ett djupare plan både musikaliskt men också känslomässigt.

Cazzi Opeia

Vad tyckte du?
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Podcast
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Podcast

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011