Morgondagens HomePod

Jag har de senaste dagarna läst massa recensioner av Apples nya smarta högtalare HomePod som i fredags släpptes i USA.
Kontentan av alla recensioner är mer eller mindre att det är en av de bästa högtalarna för priset och att Siri är hopplös på att göra något. Vid sidan av det är produkten extremt låst till Apples ekosystem då du måste ha en iPhone och Apple Music för att kunna använda högtalarna. (Det sista är väl en sanning med modifikation. Du kan streama Spotify via AirPlay till högtalarna, men det måste vara via en iOS-manick).

Likt alla Apples produkter känns den som en tydlig 1.0-version.
Den första iPoden kunde du bara synka med Mac och den första iPhonen var väldigt låst i att du inte kunde göra mer än det som fanns på den. Inga tredjepartsappar eller möjligheter att ställa in telefonen. Det du såg var det du fick.
Med HomePod har Apple i dagsläget gjort en högtalare som är helt skapt efter deras egna ekosystem. Är du en iPhone-användare som även har Apple Music och som är villig att lägga 4000 kr på ett par högtalare, då är du potentiellt en kund.
Har du Spotify som din huvudsakliga streamingtjänst så faller du egentligen bort från ekvationen, även om du kan streama till högtalaren. Har du en Android-mobil så är du inte ens med på kartan.
Så en högtalare för den inbitne Apple-kunden helt enkelt.

Nu känns HomePod som ett sidoprojekt mer än huvudfokus för Apple. Men det gjorde även iPod och i viss del även iPhone i början. Nu tror jag inte att HomePod kommer att bli ett lika stort ben som någon av de två, men Apple är inte direkt dumma. De släpper saker som sätter ribban lagom högt. De ser vad som finns på marknaden, skapar en produkt som är lite bättre än många andra (när iPod lanserades fanns bara hopplösa flash-baserade MP3-spelare som knappt rymde en CD), för att sedan utveckla den löpande med små steg så man hela tiden är i framkant, men sällan springer ifrån.

I fallet HomePod tror jag Apple kommer uppdatera den och Siri löpande för att klara av att göra fler saker. Att Siri måste bli bättre är en självklarhet. Assistenten har aldrig varit direkt bra i mobilen och det verkar på recensionerna som att Siri i en högtalare är ungefär lika hopplös. Men detta är dock inte bara ett HomePod problem, även om det blir mer tydligt när du inte kan söka eller fixa saker själv som på en mobil. Siri MÅSTE bli bättre än den är idag; på alla plattformar. Den har mest stått och stampat sedan lanseringen och är nog mer en belastning för Apple än tillgång i dag.

Vad gäller musik så är man nog lite avvaktande. Det är klart att man vill promota sitt egna Apple Music över Spotify, Deezer eller Pandora. Men idag har Apple Music 36 miljoner betalande kunder. Spotify har strax över 70 miljoner. Även om Spotify fortsätter att växa i takten dubbelt så stor som Apple Music, kommer det komma en punkt när Apple känner att de måste släppa in dem för att öka spridningen på högtalaren. Min gissning är när Apple Music nått 50 miljoner kunder.
Då har man nått en brytpunkt att folk som använder Apple Music inte väljer en annan tjänst bara för att man kan streama Spotify på HomePod och högtalaren i sig måste hitta nya kunder utanför Apple Musics väggar. Annars blir högtalarna kortlivade om de är såpass begränsade.
Sedan hade det inte skadat för Apple Music om Apple valde att släppa ett Spotify-connect-liknande skript till andra högtalartillverkare så vi kan streama direkt från Apples servrar till högtalarna och inte som idag via mobil eller dator. Det hade garanterat också hjälpt företaget att få fler kunder till sin streamingtjänst och med det fler kunder som kan tänka sig att även köpa en HomePod. Win-win som det heter.

Comments are closed.

Send this to a friend