Om du älskar musik finns egentligen bara en streamingtjänst som både fokuserar på just musiken och artisten, samt ger dig den bästa ljudupplevelsen.
Jag tänkte lista fem anledningar till varför du som musikälskare kommer att älska Apple Music och varför du bör ta steget att skaffa tjänsten.

Popmuzik Podcast

Ljudkvalitén
Tidigare, när jag använde både Spotify och Apple Music, hörde jag en tydlig skillnad på musiken som spelades upp från respektive plattform. Den i Apple Music var fylligare och tydligare kontra den i Spotify, även om båda använde den högsta inställningen av ljudkvalitén. Jag var faktiskt förvånad över hur stor märkbar skillnad det var i ett par vanliga hörlurar från samma mobil.
Nu har Apple Music lossless och Dolby Atmos. Något som gör tjänsten överlägsen i ljudkvalité mot Spotify.
Man hör en tydlig skillnad mellan Apples egna AAC och lossless. Hi-res lossless har jag inte kört av den anledningen att det inte går att få ut genom mina hörlurar och jag har inte en DAC hemma som kan få mig att uppleva det ljudet.
Att ljudkvalité i lossless ingår i månadskostnaden är imponerande. Tidal tar tillexempel extra betalt för bättre ljudbild och Spotify erbjuder det inte alls.

Med Dolby Atmos, eller rumsligt ljud som Apple kallar det för, blir ljudbilden än mer dynamisk. Genom ett par vanliga hörlurar blir man omsvept av ljudbilden. Instrument, sång och ljud blir som i 3D och det känns som musiken spelas runt dig istället för mellan höger och vänster kanal.
En ljudupplevelse som kommer få dig att höra låtar på ett helt nytt sätt, vilket jag tycker är sjukt häftigt. Sedan kommer nya låtar och album varje vecka som är mixade i Atmos, så det är definitivt en ljudbild som är här för att stanna.

Fokus på musiken
Om Spotify är för dig som gillar låtar, så är Apple Music för dig som älskar musik. Det är en stor skillnad. En låt är något som finns i en spellista eller som spelas i bakgrunden när du jobbar. Musik är något du aktivt lyssnar på. Din favoritartist som släpper något nytt som du bara måste uppleva. Musik är det som förändrar ditt liv och som skapar en känsla.
Fokus i Apple Music har alltid varit musiken, inte spellistor eller podcasts. Det är här du träffar artister som intervjuas i de olika radiostationerna på plattformen. Det är här du kan lägga till förhandsutgåvor av album i ditt bibliotek så de fylls på med nya singlar samt att albumet i sig finns där i ditt bibliotek när det väl släpps.
Lite som en klassisk skivbutik från förr upptäcker jag så mycket ny musik och spännande artister genom plattformen Apple Music. Inte bara genom spellistor som någonstans gör artisterna anonyma. Utan genom att musiken presenteras med stora omslag, intervjuer, musikvideor samt även konserter. Som grädde på moset finns nu även Apple Music Classical. En separat app framtagen för de som vill uppleva streamad klassisk musik. Här kan du lättare söka efter verk, kompositör, dirigent, orkester med mera. Med appen har Apple helt enkelt gjort den annars så snåriga klassiska musiken mer lättillgänglig för den streamade musikvärlden. Ingen tvekan om att det som sagt är musiken som ligger i fokus.

Skivsamlingen
Jag som altid köpte min musik på CD och aldrig ful-laddade ner musiken under 90- och 00-talet hade en stor skivsamling som jag sedan rippade ner i min dator. Med Apple Music är alla de album och singlarna samlade med den streamade musiken. Jag kan med andra ord smidigt göra en spellista med obskyra remixar och låtar som inte finns att streama i dagsläget tillsammans med nya låtar en artist släppt till streaming.
Detta gör också att om jag vill lyssna på ett album som kanske inte finns på en streamingplattform – som The White Room med The KLF – så finns den alltid tillgänglig i mitt egna musikbibliotek på alla mina enheter. Den musik jag själv rippat ner i Musik-appen synkas nämligen till mitt privata molnbibliotek som bara jag kan komma åt.

Spellistor
Även om Apple Music fokuserar mer på musiken och artisterna, så finns det självklart spellistor på plattformen.
När du lyssnar på musik och aktivt gillar eller dissar låtar med hjälp av ”Älska” eller ”Föreslå färre”, så lär sig Apple Music vad du gillar och inte. Efter en månad eller så kommer de personliga spellistor som Apple Music skapar åt dig att bli än mer formade efter din smak och du kommer märka att de faktiskt känns som en spellista du själv hade kunnat ha gjort.
Det är med andra ord inte bara Spotify som gör denna typ av personliga spellistor, utan de finns även på Apple Music och de är minst lika personliga.

Royalties
Det du kan tänka på när du lyssnar på musiken via Apple Music är att för varje lyssning så får artisten nästan dubbelt så mycket betalt än på Spotify. Det gör plattformen hållbar även för artisterna, som tack vare högre royalties kan fortsätta skapa musik och ge dig mer musik att lyssna på. Bra va?

Vad tyckte du?
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Svensk Pop Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Följ på Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011