En intervju med Tracy Irve

Tracy Irve är en duo från Göteborg som består av syskonen Alexander och Linnea Herlogsson. De fick en hel del uppmärksamhet kring deras debut-EP Strip som släpptes i fjol med singlarna Town och Adored som dragare. I år har de släppt singlarna Keep me close och nu senast Feel me.
Man kan säga att duon gör vemodig pop. Tankarna till The xx och London Grammar är inte långt borta. Sedan är det snyggt producerat och Linneas vackra röst sätter helt klart en behaglig känsla på låtarna.

Jag ställde några frågor till duon i samband med senaste singeln som ni kan läsa här.

Hur kom det sig att ni började göra musik ihop?

Det är något som växte fram naturligt. Vår pappa är musiker så vi har alltid haft det nära till hands. Vårt intresse för musik startade på två olika håll, men vi synkades så småningom mer och mer. Vi hjälpte varandra i olika projekt innan vi så småningom bildade ett band tillsammans med en tredje medlem som vi spelade i under ett par år.

Om ni skulle beskriva er lite kortfattat för någon som aldrig hört er, vad skulle ni säga då?

Den frågan är alltid svår att svara på. Det känns bättre om folk bildar sig en egen uppfattning om vad vi gör. Men att vi är en syskonduo som gör lite mörkare typ av minimalistisk pop skulle vi nog säga på ett ungefär.

Förresten. Vem är Tracy Irve?

Det är ett namn som Linnea använde under en period då hon gjorde musik i London. Det har hängt med såpass länge nu att vi inte riktigt tänker på att det faktiskt kan uppfattas som ett namn på en enskild person och inte en grupp.

Vilka artister inspireras ni själva av som grupp?

Vi har inspirerats av många olika artister och genrer genom åren och det känns som att allting har smält samman till en punkt där vi inte drar inspiration från något specifikt längre. Vi har plockat med oss olika delar från olika artister och det har framförallt gått ifrån ett intresse för mer singer/songwriters till musik där vi letar efter en helhet som tilltalar oss snarare än endast en välskriven låt. Det är som ett personligt pussel där man hittar små saker att ta med sig från diverse artister för att bygga ihop någonting som liknar en själv.

Är det aldrig påfrestande att jobba ihop som syskon?

Det är alltid påfrestande att samarbeta med någon när man jobbar med något kreativt och personligt, men att vi är syskon förenklar nog snarare saken. Det beror givetvis på vilken relation man har, men är man uppväxta tillsammans så är man på ett sätt alltid på samma våglängd och kan kommunicera på ett rakare och enklare sätt.

På gång med EP nummer två. Hur har ni utvecklats sedan förra EP:n känner ni?

Vi är väldigt medvetna om att vi fortfarande utvecklas men den skillnaden vi kan se är att vi blivit mer säkra på vad det är vi vill göra och vet bättre hur vi ska förmedla det. Vi gör så få låtar att ganska mycket hinner förändras mellan varje gång, så vart EP:n kommer hamna vet vi inte riktigt än. Det viktigaste för oss just nu är dock att finslipa på det vi redan har. Vi är inte ute efter att förnya oss utan snarare att bli ännu tydligare med vad vi redan gör.

Foto: Coco Noir

Ni har precis släppt singeln Feel me. Berätta lite om den.

Själva låten är inte nyskriven, men produktionen är ny. Det är det mest melodiska vi gjort hittills och vi har haft svårt att bibehålla ett enkelt sound samtidigt som vi ville utnyttja att låten faktiskt är så melodisk som den är. Men målet var att göra någonting som kändes mer varmt och rakt på sak än vad vi gjort tidigare. Vi skriver om i stort sett samma sak i alla våra låtar fast i olika versioner. Missförstånd, svårigheter att nå fram i relationer, misskommunikation, likgiltighet eller sentimentalitet.

Ni har väldigt abstrakta och i mitt tycke fina omslag. Vem gör dem och vad vill ni folk ska känna när de ser dem?

Alex flickvän är konstnär under namnet Coco Noir och det är hon som gör alla våra omslag. Det är bilder tagna av hennes tavlor eller delar av hennes redan existerande tavlor som hon sedan gjort om för att passa som omslag till vår musik. Anledningen till att vi valt dem är för att vi tycker de representerar vår vision och musik bra. Hon är grym!!

Vad är det bästa med Göteborg som popstad?

Vi är faktiskt väldigt dåliga på svensk musik överlag och har inte jättebra koll på vad som händer här. Vi har aldrig riktigt känt oss hemma rent musikaliskt i Göteborg, även om det finns väldigt många duktiga musiker här. Det är kanske inte den bästa staden för vår genre, men den missplaceringen har blivit lite av en inspiration i vår musik.

Vad ska ni göra i sommar? Blir det några spelningar för er?

Vi ska faktiskt inte spela någonting ännu, just nu trivs vi bäst i studion så vi kommer att vara där och jobba vidare på vår EP.

About Author

Grundare och chefredaktör för Popmuzik.
Älskar popmusik och husgudarna heter inte helt överraskande Pet Shop Boys.
Tycker att en bra låt är en låt jag vill lyssna på mer än en gång. Här kan du skicka e-post till mig.

Comments are closed.

Send this to a friend