Neweva består av Victor på trummor, Erik och Viktor på gitarr och Anton på sång. Bandet är baserat i Småland och har varit i full gång sedan 2015 med att skapa ny musik, släppa singlar och ha spelningar runt om i Europa. England är en av de platser som dem spelat mest på, däribland ett slutsålt klubbgig i Liverpool.  Vi har också kunnat se dem på Peace & Love, Live At Heart, Musikhjälpen 2016 och på Kroatiens största festival, INmusic Festival, där Of Monsters and Men och Future Island också spelat.

Idag är en stor dag för Neweva, dem släpper sin debut-EP Boomerang med två helt nya låtar. Det märks att mycket tid och känsla lagts ner på EPn och de har nu lyckats skapa sig ett poppigare sound som skiljer sig en del från tidigare singelsläpp. “Dem andra var ju lite mer åt rock-hållet är de vi generellt känner och man har lämnat det en del” berättar Viktor.

Vid sidan av bandet jobbar dem men de försöker ägna sig så mycket åt musiken som möjligt. Anton berättar om sin uppfattning om att ett högt tempo krävs som band idag för att kunna ha en chans att nå ut med sin musik och inte bli bortglömd: “Vi är i upcomingstadiet så då kan vi inte vänta ett år, vi måste hela tiden släppa nytt”.

I samband med EP-släppet har dem en releasespelning 12/5 i hemstaden som de alla är väldigt peppade inför. Som Värnamobo själv kan jag inte annat än önska att jag var där. Det är dock definitivt inte sista chansen till att se dem live, dem har redan flera gig inbokade i sommar. Inför EP-släppet fick jag möjlighet att prata med tre av killarna i en Skypeintervju.

För dem som inte redan vet, vilka är Neweva?
Victor: Vi är ett Värnamoband, kompisar sen länge och spelat ihop mycket tidigare. Vi är 4 replokalsfreaks som älskar att hålla på med musik, vi skulle typ offra vår högra hand för att få till soundet lite bättre.

Anton: Vi gick ju officiellt för 2 år sedan med Neweva. Vi är ett band som älskar att stå på scen.

Hur är det att vara ett band i en småstad? Ser ni några fördelar eller nackdelar?
Victor: Med fördelar kan jag känna att det är många man känner, praktiska saker är oftast väldigt smidigt att lösa, typ hyra replokaler. Nackdelar är om man ser på musikbranschen så håller dem ofta till i de större städerna rent nätverksmässigt. Men samtidigt när man är ute och spelar mycket så blir det att det är där man stöter på folk ändå.

Anton: Vi är ju ute och spelar så mycket så då spelar det inte lika stor roll. Det är inte säkert att man har all bredd och kompetens i sin lilla stad i vissa områden, det kan ju va en nackdel ibland.

Viktor: Och sen om man bara ser till själva staden gentemot att bo i Stockholm så försvinner man ju inte i nåt sorl på samma sätt, att det är massa andra band. Men negativa av det är ju dock att det heller inte skapas några officiella forum för fans heller då.

Ni har spelat en hel del i England tidigare. Hur kommer detta sig?
Anton: Det började egentligen med att vi fick en kontakt för några år sen med det gamla bandet. När vi startade Neweva så fick vi frågan om vi skulle öppna upp en liten minifestival, det kända haket The Cavern. Då tänkte vi att det är en ära, så då åkte vi över och gjorde det. Sen efter det har vi bokat in fler spelningar i London och Glasgow, Liverpool och så där.

Victor: Vi fick en kontakt i Liverpool och märkte att det fanns ett intresse så byggde vi vidare på det och hittade nya kontakter.

Viktor: Det är ju också så att det känts som att vår musik har fått en större förståelse där, att man får bra respons när man väl är där.

Nu på fredag (idag) släpper ni er debut-EP Boomerang. Hur har det varit att jobba med den?
Anton: Det har varit riktigt kul men också lite slitigt.

Viktor: Det har varit en lång process.

Anton: Vi höll på ganska mycket förra året och fortsatte leta lite vilket håll vi är på väg mot. Det blir ju många timmar i vår studio innan man åker och spelar in det med en producent. Det är extremt utvecklande att sitta och vrida och vända på saker. Det är både kul, jobbigt och spännande på nåt sätt.

Killarna berättar att när de väl blev färdiga med EPn så kunde dem slappna av och tröttheten kom ifatt dem efter att ha varit på helspänn för länge. “När det är som intensivast känns det som att man äter med låtarna och sover med låtarna eller typ som att dem förföljer en hela tiden. Man går väl in i någon artistisk eller estetisk bubbla på nåt sätt” berättar Anton.

Berätta lite om EP:n!
Anton: Det känns som att det både finns lite soul/rnb men även rock/pop. Det är ganska många olika influenser. Det är alltid så svårt själv att sätta etikett på det.

Kan ni berätta lite om inspirationen till låtarna?
Anton: Jag fokuserar ganska mycket på samhällsproblem, lite kritik. Jag kanske inte förklarar det i klartext men… allt från moral, orättvisor, sånt man tycker är fel och som man tycker kan bli bättre.

Skriver du alla texter Anton eller är ni andra med på nåt hörn?
Anton: Texterna skriver jag väl till 99,5%. Jag kan be om ett ord ibland, då kan nån steppa in och ge ett bra förslag.

Viktor: Då går jag in på Google Translate.

(Alla skrattar)

Anton: Och musiken, eftersom jag skriver melodi utgår jag kanske lite från grunden. Sen känns det som att vi bryter ner det ihop och börjar forma exakt hur trummor, bas, gitarr, synthar ska vara. Så musiken jobbar vi ju allihopa med mer eller mindre.

I samband med ert EP-släpp har ni en releasespelning i Värnamo. Är det någon speciell känsla att spela på hemmaplan tycker ni?
Anton: Ja men det är det. Det blir lite extra förväntan för man känner ju igen så många man spelar för.

Victor: En extra nervositet, för som sagt det är ju en skillnad när man kollar ut i publiken och man känner större delen av dem som är där. Det blir mer personliga känslor när man spelar på hemmaplan.

Viktor: Det är nån slags skräckblandad förtjusning. Det är kul såklart att spela inför folk man känner men man känner ju sig också så här… synad typ. Vad är ni mest stolta över att ha åstadkommit hittills som band?
Victor: När man börjar kolla tillbaka på alla spelningar… så kan man alltid bli lite chockad.

Anton: Man blickar framåt så mycket hela tiden och bara går framåt och glömmer nästan vad man har gjort. Det var ju häftigt att spela på Kroatiens största festival, INmusic. Hela grejen där, sommar, fint väder, många stora band och man själv är med på den listan, det kändes ju häftigt.

Victor: Men sen kan jag känna mycket stolthet över att man fortsätter och utvecklas hela tiden. Det är ju det som är grunden till att det fortsätter att gå framåt med musiken och låtarna.

Vad händer framöver för Neweva?
Anton: Nu först väntar ju ett EP-släpp, sen blir det att dra till Tyskland, spela på stor festival i södra Tyskland ner mot Stuttgart. Vi kommer även köra ett par klubbspelningar.

Victor: Vi ska försöka förlänga Tysklandsvistelsen och få till lite fler datum där. Sen blir det lite spelningar här i Sverige i sommar.

Anton: Vi är ju klara redan för Live at Heart.

Vad strävar ni efter som band i framtiden?
Victor: Att bli ett riktigt bra liveband och fortsätta utvecklas på det. Bygga på vårat liverykte.

Anton: Att kunna spela på mycket stora bra scener för folk som verkligen vill höra just det vi gör.

Har ni nåt sista ord?
Anton: Gå in och lyssna på oss och höll ögona öppna längs vägen om vi spelar live.

Neweva
@ Facebook

About Author

Jag är Stina, en 21-åring som studerar marknadskommunikation på Stockholms Universitet. Går kanske på lite för många konserter och lyssnar alltid på musik. Hos mig spelas framförallt olika typer av pop, indie och elektroniskt. Rihanna får mig att gå ned på knä.

Comments are closed.

Send this to a friend