Andreas Byström och hans musik-alter ego Byz är nu aktuell med albumet Silverhjärta. Tio singlar har förvandlas till ett album med 13 spår allt som allt. Bland annat hörde du tidigare i våras den lysande och Skee-Lo-doftande singeln Lite längre, som släpptes tillsammans med ingen mindre än Mange Schmidt.

Popmuzik Lover Patreon

Albumet i sig handlar om artistens egna erfarenheter och livet i en småstad, som i Byz fall då är Sala, som även kallas för Silverstaden, då den är känd för sin Silvergruva.Något som då också anspelas på i albumets titel.

Om Silverhjärta berättar Byz:

”Under pandemin när allt stod still klev jag ur min trygga zon för att mot alla odds göra ett album, på mina villkor med mina gamla vänner och producenter från Sala. Jag ville arbeta med personer jag tycker om som ger mig energi och glädje. Sala fick en mer central roll tillsammans med mina relationer, vad jag gått igenom och den person jag format mig till. Jag tillät mig själv att vara sårbar i mina texter, öppna upp mig om mina relationer och rannsaka mina egna brister. Det var viktigt för mig att hålla processen sluten. Jag ville inte att något eller någon skulle påverka mina känslor inför låtarna. Inte ens min flickvän fick lyssna förrän jag var nöjd.”

Det blir ett spännande och starkt album måste jag säga. Det är kommersiellt och hitigt i sin kombination av pop, rap och hiphop. Allt mixat med texter som man kan relatera till om man kommer från en mindre ort, och det gör ju ändå ganska många av oss. Låtarna i sig går från ren party till mer emotionella. Men den övergripande känslan i låtarna är ändå upplyftande, vilket jag personligen uppskattade.

Foto: Zebastian Hall

På albumet får vi som sagt tre nya spår utöver alla singlar som släppts sedan hösten 2023. De tre nya spåren på Silverhjärta är Sala min hemstad, Jag är förlorad med du har en chans samt Olagligt.

Just Olagligt var ju en given hit skulle jag säga. Med en Fugees-doftande inledning och gästspel av Shazaam blir detta en härlig partylåt med skönt reggaeton-beat och energi. Det känns som en given låt för sommarens dansgolv och somriga spellistor. -Extra plus för referensen till Byz hit Karatefylla från 2006.

Jag bad Byz berätta mer om låten för bloggens läsare:

”Att nå samhällets ideal, både när det gäller livsstil och utseende, kräver mer än vad som kan kännas rimligt för en människa att klara av. Att helt släppa taget om sig själv och leva dekadent blir i dessa mått olagligt om man ska ha en chans att nå upp till målet/idealet av vad som anses vara roligt, ungdomligt, snyggt, rätt och coolt. Men samtidigt får vi inte begränsa oss; vi får inte sätta ramar för vad man ”kan” och ”inte kan” göra, äta, tycka eller drömma om. Det kan tolkas som pekpinnar.

Det man vill och bör göra kan både kännas olagligt och motsatsen till det likaså. Med dessa tankar och känslor gick jag in i studion och började arbeta på låten. Jag ville fokusera på den tekniska biten av rappen, ge mig möjligheten att verkligen rappa och skriva nyanserade rader med flera olika betydelser. Jag ville ge lyssnaren möjlighet att gång efter gång, lyssning efter lyssning, upptäcka nya lager av versen. När versen och refrängen var klara kände jag att jag ville att låten skulle gästas av en tekniskt sett duktig rappare. Och vem är bättre än vår krönte rapkonung Shazaam, som gillade projektet och kom till studion och spelade in en fantastiskt fyndig och grym vers!”

Inte bara grym vers, utan grym låt överlag skulle jag säga.
Du får absolut inte missa Olagligt, som du hör här i bloggen. Du får heller inte missa att stötta arbetet med att lyfta fram all grym popmusik i bloggen, vilket du kan göra som Popmuzik Liker eller Popmuzik LoverPatreon. Då bloggen inte har några rika finansiärer eller störande reklam, utan bara bygger på kärleken till musiken så betyder det mycket om du vill bidra till att vi även i fortsättningen kan ha en bred musikblogg som lyfter fram spännande artister i landet.

Du kan höra hela albumet Silverhjärta här nedan.

Vad tyckte du?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Skicka in din musik
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Podcast

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011