Bara inledningen, med synthbasen och melodislingan sätter liksom tonen för låten Smalltown boy med Bronski Beat. Denna vemodiga och samtidigt dansanta låt handlade om en ung man som tvingas lämna sitt hem och familj för att han är gay. Något som tyvärr inte var helt ovanligt 1984, då låten släpptes. I vilket fall blev låten omedelbart en hit på både det regnbågsfärgade dansgolvet, men även det mer mainstream.

Favoriter Apple Music

Smalltown boy var debutsingeln för brittiska Bronski Beat och är tagen från albumet The Age of Consent. Singeln hamnade på en tredjeplats på den brittiska singellistan, men den lyckades tillexempel bli etta i Italien och Nederländerna, samt en fjärdeplats på Irland. Spännande ändå att låten gick så bra i både det katolska Italien och Irland. Känns som låtens ämne borde ha varit ”kontroversiellt” för den tidens religion. Men de kanske inte fattade låtens innebörd utan ville dansa till en bra låt, och det fick de ju med Smalltown boy.

När låten kom var jag väl inte ett superfan. Jimmy Sommervilles falsettröst gick väl inte helt hem hos 10-åriga Johan. Men med åren har jag lärt mig uppskatta låten mer, speciellt på dansgolvet. Även om jag tycker den kan bli hypnotiserande monoton efter ett tag.

Videon till Smalltown boy regisserades av Bernard Rose, som året innan regisserat videon till Relax med Frankie Goes to Hollywood. Här får vi följa sångaren Jimmy Sommerville ge blickar till fel person och sedan misshandel i ett raseri av homofobi. Så ett starkt och fortfarande viktigt ämne 40 år efter att låten släpptes.

Singeln följdes sedan upp av Why? och fortsatte bandets succé på topplistorna i hemlandet och världen.

Hela albumet The Age of Consent kan du lyssna på här nedan.
Om du gillar dessa nostalgitrippar som jag lägger upp i bloggen lite då och då, skulle jag rekommendera dig att spara ner en genväg till bloggen på din mobils hemskärm. Då är nya inlägg bara ett klick bort och du får en härlig kombination av ny musik och gamla godingar. Klicka på delningsknappen i din mobils webbläsare och välj ”Lägg till på hemskärmen”, klart. 

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
DOLBY ATMOS
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Svensk Pop Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011