Bakom namnet Charli XCX döljer sig den 20-år gamla sångerskan Charlotte Aitchison som i veckan släppte sitt debutalbum True Romance .
Hennes väg mot debuten började när hon var 14 år och skrev låtar hemma i sitt sovrum som hon sedan lade upp på MySpace.
”Det var en kille som spelade på olika klubbar i London, främst olika fester i lagerhus och liknande ställen, som upptäckte mig och frågade om jag ville komma till London och spela.
Jag kände ju ingen i staden i och med att jag kommer från ett mindre samhälle. Det var som att komma till en helt ny värld. Jag fick åka till London med mina föräldrar – vilket inte var så dumt som man kanske kan tro. Haha. Visst, just då var det kanske lite pinsamt, men de är schysta så egentligen gjorde det inget.
Jag spelade på kvällen och sedan åkte vi hem morgonen efter.
Efter det kom en del skivbolagsrepresentanter till de olika festerna och fick upp ögonen för mig, så allt började liksom hända därifrån.”
Hennes målmedvetna jobb med att skapa musik ledde även till att hon 2008 släppte sitt första album som hon distribuerade bland vänner.

Nordiska Favoriter

-Vilka artister inspirerades du själv av?

”När jag började skriva låtar älskade jag det mesta som skivbolaget Ed Banger Records gav ut.
Jag gillade typ Uffie , Justice och Sebastian , alla de där franska elektroartisterna.
Jag älskade deras låtar och ljudbild.
Sedan började jag även uppskatta Kate Bush och Björk .”

2011 träffade Charli XCX producenten Alex Metric som hon gjorde låten End of the World med.
”Han kom till en av mina spelningar i London och vi blev presenterade för varandra. Dagen efter började vi jobba på en del låtar tillsammans. Men det var faktiskt bara den som släpptes.”

Under 2011 började det hända mycket för Charlie XCX.
Hon släppte ett par gratissinglar via sin hemsida och hade även med låten How can I i filmen Elfie Hopkins , som var en indiependent skräckfilm.
I slutet av året släppte hon en tidig avskalad version av det som ska komma att bli hennes debutalbum med demoversioner av bland annat Your the one och In the dark . 
Hon var även förband till Coldplay under deras Europaturné och kunde ses på Stockholm Stadion 2012.
Under åren har Charli XCX gett ut en del mixtapes.
I början var det andra artisters låtar, men 2012 släppte hon sin första med eget material.
Den första kallades för Heartbreaks And Earthquakes , medan den andra mixtapen hette Super Ultra och innehöll åtta låtar vardera.

-Berätta om bakgrunden till I love it som du gjorde med Icona Pop.

”Det var lite av en slump faktiskt.
Jag åkte till Stockholm för att skriva tillsammans med Patrik Berger och han skickade en tidig version av I love it samt en låt som heter You’re the one som hamnade på min skiva.
Jag skrev en del av texten till I love it på mitt hotellrum inom 30 minuter och tog med mig det till Patrik för att visa upp.
Men jag kände ganska tidigt att låten inte var helt hundra jag. 
Jag vill gärna känna någon form av koppling med en låt när jag ska spela in den och brukar få en vision av hur musikvideon ska se ut i mitt huvud. Det fick jag aldrig med denna låten.
Så när Icona Pop kom till studion kändes det som de skulle kunna göra något bättre med låten än vad jag skulle kunna göra. När de sedan sjöng den och liksom gjorde den till sin egna låt blev den ju helt magisk!”

-Du har jobbat med både Patrik och Joakim Åhlund. Hur kom du i kontakt med dem?

”Jag hade en skrivarresa och träffade dem på det sättet.
Vi skickar fortfarande låtar mellan varandra och har jobbat tillsammans med dem under de senaste tre åren faktiskt.”

-Varför döpte du albumet till just True Romance?

”Alla låtar handlar om kärlek och mitt sökande efter kärlek.
Den tar upp olika vinklar om kärlek. Några låtar skrev jag när jag var 15 och nu är jag 20 och man märker hur ens syn på kärlek förändras med åren.
Skivan spänner sig från de där låtarna om ångesten efter ens tonårshjärta krossats till de där storslagna kärlekslåtarna med mycket känslor. Sedan blev blev jag förälskad medan jag spelade in skivan, så det har nog en del med det hela att göra också.
Sedan tycker jag det är intressant med kärlek. Man kan vara kär och verkligen älska hela välden ena stunden och nästa kan man vara helt förkrossad över den. Så det är lite av en schizofrenisk känsla vilket jag försökt få fram på skivan.”

Charli XCX 12

Se videon till You’re the one:

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Favoriter Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Lover Patreon

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011