Med en somrig produktion och härligt sväng debuterar Johan Gustav Comba med sin organiskt sköna indiepop. Nu mera bosatt i Göteborg är denna lovande musiker redo att ta nästa steg i sin musikaliska resa. Singeln Lasso markerar startskottet på flera singlar i höst och ett album i nästa år. Strax innan släppet av debuten passade vi på att ställa några frågor om den aktuella låten.

Svensk Pop Apple Music

Tjena Johan, hur är läget?

-Hallå! Jo tack, det är bra! Börjar känna av semesterviben och glider runt i tofflor, chillar och badar på västkusten.

Dags för singeldebut, vad är känslorna inför släppet?

-Det känns skitkul, pirrigt och något jag velat göra väldigt länge, men utan att ha hittat rätt form för det.

Berätta vad låten Lasso handlar om?

-Låten handlar om en natt i Stockholm när jag gick på andra dejten med min flickvän. Vi blev kära över en natt, cyklade runt i Stockholm och drack drinkar, hånglade och dansade på klibbiga dansgolv.

Varför titeln Lasso?

Lasso är en metafor som beskriver känslan av att bli förälskad och att bara släppa allt och våga följa den känslan.

Finns det någon speciell anledning till att låten släpps mitt i sommaren?

-Låten har en sommarvibe. Ända sedan melodin började ta form i mitt huvud så har jag tänkt att den passar för sommaren.

Trots stark anknytning till Göteborg har du en längre tid bott i Sthlm, varför blev det så?

-Efter gymnasiet bodde jag i ett kollektiv med mina kompisar, som jag också har bandet Milano Sun med. Men efter några år i Göteborg längtade vi alla efter att satsa professionellt på musiken och flyttade till Stockholm. Våra karriärer tog form på olika sätt och jag blev kvar i över 10 år och trodde inte jag skulle flytta tillbaka. Men så blev det, och nu känns det grymt.

Nu är du dock åter i din hemstad. Vad har flytten tillbaka till Göteborg betytt för dig

-Den har betytt väldigt mycket. De sista åren i Stockholm tappade jag inspirationen och glädjen till musiken. Jag jämförde mig själv med mina kompisar, och producerade musik till andra artister vilket gjorde att jag inte hann med att göra egen musik. Men i Göteborg har jag fokuserat på mig själv vilket gjort att jag hittat ny inspiration och fått tillbaka självförtroende.

Musiken du presenterar bär på en hel del sväng och soul. Hur har du kommit fram till det här soundet?

-Jag har gått tillbaka till kärnan av det jag gillade när jag började göra musik vilket är mycket hiphop och soul. Svängig musik. När jag var liten åkte jag och mina kompisar skateboard och lyssnade på hiphop, och min pappa lyssnade på jazz. Jag tror mycket av mitt sound kommer från det.

Vilka är dina musikaliska influenser?

Mycket av musiken jag lyssnade på som ung var hiphop med samplingarna från gammal 60- och 70-tals soul som Curtis Mainfield och Stevie Wonder. Min mamma lyssnade på Orup och Ted Gärdestad vilket nog också kan höras i mitt sound.

Vad har du för låtar på repeat i dina spellistor just nu?

-Jag har en spellista som heter Soliga Dagar på min Spotify där jag samlar allting som är svängigt och låter somrigt. Några favoritlåtar på listan är Avalanches since I left you, En ledig dag med Frida och Tombola 94 med Dina Ögon.

Du har på senaste år ägnat dig åt att skriva låtar till andra, vad var det som gjorde att du bestämde dig för att starta ett soloprojekt?

-Jag har alltid velat göra något eget. Jag har frontat band tidigare, men aldrig haft ett soloprojekt. Och efter mina år i Stockholm saknade jag att göra musik som jag tyckte om och som var lustdrivet. Jag började skriva till mig själv och hittade ny inspiration, och på den vägen är det.

Vad är den största skillnaden på att skriva till dig själv och andra?

-Egentligen är det inte jättestor skillnad. Den stora skillnaden är att jag är mer ensam nu, jag hade nog gärna skrivit mer med andra. Samtidigt är det coolt att skapa någonting utan att kompromissa.

Har du någon gång skrivit en låt som du själv tycker är dålig, om ja berätta lite mer om varför?

-Hmm svårt. Ofta kan jag känna att någonting är dåligt, lägga det åt sidan och tycka jag är kass. Men sedan kanske jag lyssnar på det igen två år senare och känner att det var skitbra och har massa potential. Så jag tror inte man ska vara så hård mot sig själv.

Kommer du ihåg vad det var som gjorde att du kände att musik var ditt kall i livet?

-Jag kommer ihåg ett tillfälle när det var en fest i hamnen på ön där jag växte upp. Jag spelade med mitt nystartade punkband och jag fick låna en jättestor Marshallförstärkare, spelade elgitarr och sjöng mina egna låtar. Jag märkte att de äldre barnen och ungdomarna tyckte jag var grym och fick en sådan kick av det. Det var mäktigt!

När det kommer till dina egna låtar skriver, producerar och spelar du alla instrument själv?

-Jag har producerat och skrivit allting själv, men har lite kompisar som hjälp till i form av att vara bollplank och spelat lite olika instrument som t.ex. bas och trummor. Lasso har min kompis Karl-Johan Råsmark mixat.

Vad skulle du säga är representativt för artisten Johan Gustav Comba?

-Jag hoppas att jag är lite otippad och inte så förutsägbar. Att mina låtar kan sätta sig på hjärnan på ett gött sätt, utan att kännas tjatiga.

Tillhörande omslag känns väldigt urbant. Varför blev det den här bilden som blev cover?

-Jag och min kompis Jens Dohnberg som är fotograf gick runt i Masthugget en vårkväll och tog bilder inför mitt släpp. Det var en sådan där ljummen kväll med förväntningar i luften.
Jag tycker att den här bilden fångar den känslan bäst samtidigt som den är okonstlad och naturlig.

Hur har du spenderat sommaren hittills?

-Jag har varit på västkusten på min flickväns landställe och bara softat. Spelat tennis, badat och tagit det lugnt.

Vad är ditt bästa sommarminne all time?

-Oj, vad svårt. Men Lasso handlar ju faktiskt om ett sommarminne. När jag och min flickvän träffades, det var Corona och restriktioner och vi cyklade på olika utflykter till konstiga ställen i och utanför Stockholm. Blev fulla på uteserveringar innan det stängde klockan 21 och umgicks typ bara med varandra.

Första singeln markerar startskottet för plattan. Vad kan vi förvänta oss framöver?

-Planen är att släppa en till singel innan sommarens slut, och sedan någon mer under hösten. Och efter årsskiftet kommer förhoppningsvis skivan som ska heta Hötorgskonst.

Kan vi se dig live någonstans i närtid?

-Inga spelningar planerade just nu, men jag har precis börjat repa med Göteborgs svängigaste basist, Gustav Hördegård och vi börjar bli redo för spelningar. Så det är bara att höra av sig.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Podcast
Share.

Artist (Astian), låtskrivare och deltidsskribent. Men framförallt musikälskare och här för att lyfta andra artister.

Skicka in din musik

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011