Efter flertalet framgångsrika engelska singlar debuterar MAYB med låten Du som en drog. Här briljerar sångerskan med sin soul-doftande stämma och R&B-doftande sound. Helheten blir maffig och storartad med ett magiskt slut. Galet förtjust i den här typen av ljudbild greppade denna låten tag i mig omedelbart. Självklart följde en hel del frågor som ni tar del av här.

DOLBY ATMOS

Dags för svensk debut. Vad betyder det för dig att släppa din egen musik? 

– För mig betyder det så mycket att få uttrycka vem jag är och vad jag står för genom musik! Jag älskar att sjunga. Jag tycker det är skönt att sjunga. Och det känns bra att få dela med mig av vem jag är genom det.

Berätta lite om singeln, hur föddes idén till låten? 

– Idén till låten kom egentligen fram från ett ord. Jag satt på en lektion och någon sa ordet “Frankrike”. I mitt huvud gick det från “frankrike” till “franska” till “french kissing” till “kysser mig på franska”. Jag dejtade en italienare at the time så naturligt så blev linen “Han är italian men kysser mig på franska” och jag älskade den raden så mycket att jag var tvungen att skriva en låt med den! 

Hur ser låtskrivar-processen ut för dig när du skapar musik? 

– Det kan se så himla olika ut! Men oftast börjar det med att hitta ett sound jag gillar. Sen brukar jag leka runt med melodier och se om man hör någon som faller in naturligt. Men text brukar komma sist. Så gick det inte till med denna låten men det var för att jag var så sjukt bestämd!

Minns du den första låten och hur den blev? 

– Jag minns den första låten jag skrev. Riktigt kass text men melodin var faktiskt bra! Minns att jag skrev om den flera år senare för att jag gillade den melodin så mycket. 

Om du inte hade haft möjligheten att uttrycka dig genom musik vart tror du att du hade fått utlopp för din kreativitet? 

– Det här tror jag är den svåraste frågan jag fått! Musik är en så stor del av mig så jag tror jag hade gjort något som ändå har en koppling till musik. Jag är ju ingen dansare men tänker att sång och dans ligger ganska nära varandra ändå. Jag tycker det är mycket rörelse i sång så hade nog uttryckt den delen på det viset. Men när det kommer till den mer skrivande delen av musik så hade jag nog gjort något mer visuellt. Kanske jobbat med scendesign eller music video directing. Sånt som gör att man får ta kreativa beslut.

Det här är din första låt på svenska efter flertalet engelska låtar. Varför valde du att byta språk? 

– Jag har inte valt att byta utan mer addera. När jag var med i Idol sjöng jag en svensk låt på slutaudition och det var bara något i mig som sa att detta blir nästa grej. Jag var väldigt bestämd efter det att nästa låtsläpp skulle vara på svenska. Sen är det något jag fått höra länge av vänner, familj och följare att de vill höra. Så de fick sin vilja igenom tillslut!

Vad handlar Du som en drog om? 

– Du som en drog handlar om det begäret och de känslorna man kan få av en person man tycker om, men också de vardagliga och flörtiga signalerna man skickar varann. Den handlar om det seriösa och det oseriösa på samma gång. 

Berätta lite om ditt artistnamn, varför blev det MAYB? 

– Jag ville ha ett artistnamn som jag verkligen är jag. Eftersom jag är född i Maj så är jag ju en ”may-baby” och där klippte och klistrade jag lite tills jag landade på MAYB. Kändes rätt direkt men lät det landa i någon månad innan jag took the final decision.

Du har tidigare medverkat i Idol, vad tar du med dig från den upplevelsen? 

– Det bästa jag tar med mig från Idol är två vänskaper som jag värderar jättehögt i Nike och Niwrian. Men lärdomen jag tar med mig är att vara mig själv. Jag vet inte varför men jag vågade inte vara mig själv där. Så fort jag gick in till juryn eller synk så tappade jag bort mig lite. Jag tror att det var därför jag åkte ut. Jag visade inte alls vem jag var.

Pressbild

Utanför studion är du även flitig på TikTok, berätta lite om vad du gör för content på plattformen och hur det påverkar ditt artisteri? 

– Jag dolde länge min humor från sociala medier. Jag trodde att min humor och min musik inte fick samexistera. Men när jag valde att vara den personen jag är med mina vänner, på sociala medier så märkte jag att folk tyckte om det. Det har varit svårt att hitta en balans. Att bara göra det jag faktiskt vill göra. Men i slutändan så har det inte begränsat mig i musiken alls. Jag känner att mitt sätt att skriva musik på blivit mycket bredare när jag insåg att humor har en plats i min musik med!

Vad skulle du säga att MAYB står för som artist? 

– Ärlighet är ett keyword i vem jag är. Att vara exakt den jag är och ett safe space för alla andra att också vara det! Jag står för allas lika värde och female empowerment. Men också ärligheten i att det inte är så jävla enkelt att alltid känna sig som en stark kvinna. Jag är stark och jag står upp för mig själv och andra. Men bara när jag själv orkar.

Om vi pratar sound vart hämtar du inspiration ifrån och hur har du kommit fram till att det är såhär du ska låta på svenska?

– Jag får inspiration av allt. Ibland vill jag helt byta genre för att jag hört något som jag blivit inspirerad av, men landar alltid i pop och r&b. Det enda jag visst när vi skulle skriva den här låten var att jag ville att jag skulle låta likadant bara på ett annat språk. Texterna ska vara samma, soundet måste vara jag, bara ett nytt språk.  

Jag hör ett stänk av Daniela Rathana, skulle du säga att hennes musik inspirerar dig? 

– Absolut! Låten jag körde på slutaudition var Satan i Gatan – Daniela Rathana-versionen så hon är definitivt en inspiration för mig. Men jag fortsätter inspireras av engelska artister även när jag skriver på svenska. Ariana har också varit en stor inspiration för mig.

Om du blickar framåt några år vad är önskan med ditt artisteri? 

– Det är att jobba med det på heltid. Att vara signad på ett skivbolag så man kan få lägga mer tid på det som jag tycker är “viktigast”.

Att släppa musik på två språk möjliggör att du kan nå en ännu bredare publik och kan även samarbeta med fler. Vilket är ditt dröm-samarbete? 

– Oj vad svårt! Man vet ju inte om en session är vibe när man inte är i den, men måste ändå säga att det är en dröm att någon dag få jobba med Max Martin. Det är bara för honom att höra av sig!

Avslutande fråga, hur ska du fira släppet? 

– Självklart blir det en liten releasefest! Sen blir det min favorit sub från subway och en fet nap. Det förtjänar jag ändå!

Följ MAYB på sociala medier.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Följ på Apple Music
Share.

Artist (Astian), låtskrivare och deltidsskribent. Men framförallt musikälskare och här för att lyfta andra artister.

Svensk Pop Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011