EDM-producenten MASIH är tillbaka i bloggen med singlen Come alive. Här bjuds vi på en emotionell inledning med sång som sedan byggs upp mot en euforisk refräng som verkligen får oss känna oss levande medan vi dansar på dansgolvet.
Det är definitivt den där upplyftande låten som balanserar mellan det vemodiga och det euforiska. Likt livet är det dynamiken och variationerna som gör det hela mer spännande skulle jag säga.

Popmuzik Lover Patreon

Med Come alive följer MASIH upp singeln Elder call som släpptes i Mars som du också kunde uppleva i bloggen. Den låten framfördes av artisten Latch, som ganska nyligen släppte sin egna singel Lazarus som du även kunde höra i bloggen tillsammans med en med artisten.

På tal om intervjuer så ställde jag en hög med frågor till MASIH om hur han kom in på att skapa just EDM, om artister som inspirerat honom och om arbetet med just Come alive.
Du kan läsa intervjun här nedan:

När började du producera musik på egen hand och på vilket sätt skulle du säga att du personligen utvecklats som producent genom åren?

Intresset för musikproduktion började sista året på gymnasiet men då vart det mest inspelning av covers och egna låtar på akustisk gitarr. Jag började producera egen musik mer seriöst sommaren 2019. Jag lärde mig väldigt mycket genom att både testa saker själv och genom Youtube-videos. Det sättet som jag har lärt mig mest ifrån är genom alla timmar jag har analyserat andra artister t.ex Avicii, Martin Garrix osv där jag har lyssnat på allt från mixning till hur sången sjungs och känslan.

Vilka artister har främst inspirerat dig och på vilket sätt?

Mina största inspirationskällor är Martin Garrix, Avicii, Swedish House Mafia. Jag har lärt mig mycket om ljuddesign, låtskrivning och hur viktigt melodier är. Utöver EDM-artister har gitarristen Tommy Emmanuel inspirerat mig stort och han fick mig att börja skriva låtar. Max Martin, Salem Al Fakir och Jon Bellion har också varit stora idoler och inspiration när det kommer till låtskrivning.

Pressbild

Jag läste att du började som gitarrist. Vad var det som drog dig till det instrumentet och varför blev det klubbmusik istället?

Mitt musikintresse startade med att jag började sjunga när jag var 10. Men efter målbrottet vart det inte lika enkelt att sjunga längre så jag ville testa något annat. Jag hade några vänner på skolan som spelade gitarr vilket också gjorde att började med det. Efter ungefär ett halvår av gitarrspelande var det dags att ansöka till gymnasiet och jag sökte in till musiklinjen och kom in. På gymnasiet hade vi musikproduktion vilket väckte ett intresse för inspelning. När jag gick ut gymnasiet ville jag göra mer proffsiga videos för sociala medier där jag skulle spela gitarr och ville ha ett proffsigt ljud. Jag begav mig till musikaffären och köpte ljudkort, mikrofon och högtalare. Då mikrofonen var en månad försenad tänkte jag att jag skulle lära mig hur programmet fungerar och det första jag gjorde var en EDM-loop vilket utvecklades till en låt. Det kändes så otroligt kul och jag började nörda in mig på det och sen dess så har det varit klubbmusik som har stått i fokus.

Vad tycker du personligen är en viktig ingrediens i en bra klubblåt som skulle få igång dig på dansgolvet?

Hmm, för mig är det nog en låt som går i 126-128 bpm, gött groove i trummorna, en basslinga som är fyllig, bra rytm och kanske att det ska låta melodiskt och vibben på låten ska vara lite mörkare än vanligt. Men jag älskar också låtar som ger en ’’anthem’’ känsla med emotionella melodier, stora syntar som spelar en grym melodi och stort sound. Ett exempel på det hade nog varit If I lose myself – Alesso remix.

Dansgenren är ju väldigt bred idag. Finns det någon subgenre som du skulle vilja utforska mer och finns det något som du redan idag vet med dig att det inte är din typ av musik?

Jag har börjat få mersmak för Drum&Bass som jag också har börjat utforska och bara den sub-genren har ju sina egna sub-genrer. Jag har dock inte riktigt någon specifik genre jag inte känner som min typ, det är väl mer låtar som skrivs för att de ska vara ’’coola’’ och är skrivna för att imponera på andra musiker/producenter. Enligt mina preferenser saknar den typen av låtar känsla och karaktär, exempel på det kan vara låtar som ska vara tekniskt över producerade men har inte något mer än så, det väcker liksom ingen känsla hos mig.

Hur kom idén till singeln Come alive och hur arbetade du fram låten till det vi hör idag?

Låten i sig började jag på redan 2020 och allt började med gitarren som är i introt och verserna, men då lät resten av låten ganska annorlunda än vad den gör idag. Jag lyssnade tillbaka på idén 2022 och tyckte att versproduktionen var för bra för att samla damm och inte användas till något. Jag skrev om sången med min goda vän Frida Wallin. Jag var inte så lätt att jobba med då, för låten i sig är väldigt personlig för mig så jag ville att varje ord, varje fras och varje meloditon skulle vara perfekt. Efter en månads arbete med att skriva sången spelade vi in en demosång som jag kunde utgå ifrån i produktionen. Jag gjorde om refräng och drop så det passade den nya sången bättre. Jag hittade sångaren Felix Enghult när han hade ett gig och hörde direkt på hans röst att han skulle vara den perfekta sångaren för låten, så jag gick fram, fick hans Instagram och skickade låten till honom dagen efter. The rest is history.

Är det förresten svårt att få tag på sångare till låtar och vad letar du efter i röster när du ska hitta ett samarbete?

Både ja och nej. Jag känner många sångare som är grymma men alla kanske inte passar i just den genren jag gör. Det jag oftast letar hos sångare är om de har känsla när de sjunger. Det jag menar är att varje ord ska komma från hjärtat, det ska nästan kännas som att det är en berättare som sjunger och klangen är ju såklart väldigt viktig. Varje låt behöver ju olika sound såklart, en låt kanske behöver en sångare som har hesare röst, en annan låt kanske behöver någon som har ett högt register med en högre klang osv. Med andra ord så beror det på vad låten behöver.

Pressbild

Omslaget är snyggt och jag läser in något religiöst i det. Vad var tanken bakom omslaget till singeln?

Jag tänker att det ska vara öppet för varje individ att tolka på sitt eget sätt. Det fanns inte riktigt någon slags tanke bakom omslaget, det blev den bilden och när jag har reflekterat över vad det kan betyda har jag fått en egen tolkning av det.

Vad kan vi se fram emot från dig under närmaste tiden efter Come alive?

Det är rätt många grejer som händer bakom kulisserna just nu, så en hel del. Men det som ligger närmast är en lite mer poppig låt blandat med EDM som kommer släppas snart som enligt mig är en riktigt go sommar låt! Sen har jag också en till singel som verkligen ger festivalkänsla som kommer släppas lite längre fram.

Om du vill läsa fler intervjuer i bloggen och upptäcka mer musik, så tycker jag du ska bokmärka sidan i din webbläsare samt spara ner en genväg till Popmuzik på hemskärmen i mobilen. På det viset kan du lätt besöka bloggen, då det läggs ut nya inlägg varje dag. Klicka bara på delningsknappen i din mobils webbläsare, välj ”Lägg till på hemskärmen”, klart. 

Vad tyckte du?
+1
1
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Följ på Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Svensk Pop Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011