Jag blev påmind om ännu en lysande discolåt när jag såg The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert i veckan. Inte för att låten i sig spelades upp i filmen, men det refereras till låten när Terence Stamps karaktär Bernadette Bassenger somnar utanför bussen tillsammans med Bob över en tårta: ”she left the cake out”. Lysande.

DOLBY ATMOS

Låten som de refererade till är MacArthur Park som Donna Summer spelade in tillsammans med producenten Giorgio Moroder 1978. Det är definitivt en av de där låtarna med extra allt. Efter en teatralisk inledning exploderar låten i en härlig discoproduktion och det känns som de gått all in med allt i form av ljudbilden. Helt underbar är den i alla fall och lagom over the top.
Sedan är det få textrader som är så fantastiska som:

”Someone left the cake out in the rain
I don’t think that I can take it
’Cause it took so long to bake it
And I’ll never have that recipe again
Oh, no”

Pop-poesi, som det heter. Det är i alla fall de ord som Jimmy Webb använder när han ska beskriva slutet på en relation och hur den bara regnar bort som tårtan i regnet. Platsen MacArthur Park ligger för övrigt i Los Angeles och det var just där som Webb och Susie Horton brukade ses. Kvinnan vars relation regnade bort.

MacArthur Park skrevs som sagt av Jimmy Webb 1969 och spelades in första gången av Richard Harris. Då var den inte lika glittrande som disco-versionen Summer spelade in. Men minst lika dramatisk med sina stråkar i den tidens klassiska poparrangemang. Harris version av låten blev en hit för sångaren, med en andraplats på Billboard.

När Donna Summer släppte sin version av låten blev det hennes första Billboard-etta när den togs sig upp på förstaplatsen i November 1978, där den sedan stannade under hela tre veckor. Summer följde sedan upp den förstaplatsen med låtarna Hot stuff, Bad girls och No more tears (enough is enough) året därpå.

2013 remixade Laidback Luke låten vilket gjorde att den än en gång kom upp på förstaplatsen på en topplista. Då var det Billboards lista över dansmusik som ärades av remixen.

Som kul kuriosa kan jag även nämna att Pet Shop Boys samplade Summers låt när de gjorde New York City Boy till deras Nighlife-album 1999.

Om du vill ha fler nostalgitrippar i bloggen, så tycker jag du ska stötta arbetet med Popmusik som Patreon. Det hjälper mig att hålla bloggen vid liv och ge dig dagliga musiktips med allt från nostalgilåtar till de senaste singlarna av morgondagens stora artister. Definitivt en plattform som musiksverige behöver i eran av spellistor.

Vad tyckte du?
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Lover Patreon
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Favoriter Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011