Don’t you (forget about me) med Simple Minds var med i John Huges-filmen The Breakfast Club från 1985. En film som blev en kultklassiker och handlar om fem tonåringar som fått kvarsittning över en lördag, där alla är från olika samhällsklasser och bakgrund. Det är atleten, bråkstaken, nörden, den populära samt emo. De samlas i biblioteket och argumenterar om deras olikheter, men också – ska det visa sig – sina likheter och sina personliga utmaningar med främst sina föräldrar. En coming of age-film som var banbrytande för sin tid och som satt sina spår i generationer av tonåringar efter filmen släpptes.

POPMUZIK LOVER 2

Filmens soundtrack blev lika populär som själva filmen, och det var främst då låten Don’t you (forget about me) som spelades över förtexterna samt i slutet av filmen, som blev den som fick mest genomslag. Inte så konstigt kanske, för det är en lysande låt som även blev den skotska gruppen Simple Minds stora genombrott världen över.

Don’t you (forget about me) tog sig upp på förstaplatsen av den amerikanska singellistan, samt sjua i hemlandet Storbritannien. Här i Sverige blev låten en hit, om än inte lika stor. Här fick Jim Kerr och grabbarna nöja sig med en trettondeplats på singellistan. Inte så dumt det heller.

Varför skriver jag om låten Don’t you (forget about me) just idag?
Saken var den att filmen i sig utspelar sig den 24:e Mars 1984. Så jag och Daniel bänkade oss framför TV:n och såg filmen i går, på dess ”40-årsdag” (även om själva filmen i sig då har ett år kvar tills den fyller 40 på riktigt). Med det kändes det ju lägligt att lyfta fram låten som ett nostalgiinlägg.

Jag skulle säga att filmen i sig är ett bra teaterstycke, om än lite överspelad i dagens mått mätt. Men med den sättningen att ha fem tonåringar (plus en lärare) i ett och samma rum, ger ju någonstans möjlighet till lite teateröverspel. Sedan är ju tankarna kring populäritet, att inte göra ens föräldrar besvikna av olika anledningar, samt att vara rädd att inta passa in samma även idag som för 40 år sedan.

Om du gillar denna typ av nostalgiinlägg får du gärna bokmärka och följa bloggen på sociala medier för att regelbundet upptäcka älskade klassiker.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
POPMUZIK LOVER 2
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

POPMUZIK LOVER 2

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog's Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011