Benjamin Thorsell är tillbaka i bloggen med singeln Half the time. En låt som blir sångarens fjärde singel efter att ha släppt debuten Inside my head våren 2023.

Favoriter Apple Music

Half the time är en låt som handlar om att det kan vara svårt med relationer till andra när man inte är så bra på att ta hand om sig själv. En insikt som här förvandlas till skönt medryckande pop med ett viss vemod över sig. Jag gillar hur Benjamin sjunger ut orden i versen, medan det blir mer luftigt och falsett i refrängen. Det skapar en skygg kontrast till uttrycket och låten.

Benjamin skrev låtens text tillsammans med sin syster Johanna, samt att han fick hjälp av sin klasskompis Isak Johansson för att färdigställa låten.
Medan jag satt och skrev inlägget kändes det passande med en knippe intervjufrågor till Benjamin för att få lite mer svar på tankarna kring låten.

Här kan du läsa en liten intervju med artisten.

Du pluggar musikproduktion och songwriting på Örebros Universitet. Hur har utbildningen varit för dig och hur känner du att du utvecklats som musikskapare? 

Jag tycker utbildningen varit bra! Den är bred och du lär dig mycket saker om bland annat låtskrivning, inspelning och entreprenörskap. Det jag utvecklat mest tycker jag är mitt musikaliska öra, jag är mycket bättre på att höra vad jag tycker om och inte. Sen har jag också utvecklats mycket på det tekniska, alltså produktion och mix. 

Vad försöker du själv fånga textmässigt när du skriver en låt? 

Jag skriver nästan alltid text sist. Så jag skriver texten utifrån hur låten känns och brukar ofta utgå från ett tema, som andra och jag ska kunna känna igen oss i.  

Kan man bli för personlig i en låt, eller är det bra att få ut ens ofiltrerade tankar genom musiken? 

Jag det kan man nog vara, men jag tycker att man har stort utrymme att uttrycka sina tankar fritt eftersom man bäddar in det i någonting annat. Jag tycker dock att man inte ska vara för övertydlig när man går in på personliga saker. 

Pressbild

Du har än så länge bara en låt som är över tre minuter. Är cirka 2:30 den optimala poplängden idag? 

Jag vet inte om det just är 2:30 som är den optimala längden på en poplåt, men jag skulle tro att det ligger mellan 2 och 4 minuter i alla fall. Jag har faktiskt inte tänkt så mycket på att mina låtar är korta. Men jag gillar när låtar inte är för långa. Det har nog att göra med att jag har ganska kort attention span, vilket jag förstått att många andra också har nuförtiden. :)

Half the time är din fjärde singel. Vad har varit en utmaning för dig med att släppa musik? 

Den största utmaningen för mig har varit att släppa ifrån mig låtarna och vara nöjd med det jag har. Ofta kan jag känna att jag inte är helt nöjd med saker i låten, eller vill ändra på någonting fast jag har jobbat på den väldigt länge. I och med att jag började att släppa mina egna låtar så var jag tvungen att ändra mitt tankesätt. Jag jobbar med en låt tills jag tycker den är klar, sen släpper jag taget om låten och börjar på nästa låt istället för att göra om allting i låten som redan är klar. 

Du berättar att det är svårt med relationer till andra när man inte är så bra på att ta hand om sig själv. Utveckla. På vilket sätt tar du inte hand om dig själv och hur gör det för att bli bättre på det? 

Jag skriver inte helt utifrån mig själv i den här låten. Jag tyckte om det här temat och tyckte att det var coolt, samt att det passade till låten. Men jag tar helt klart inspiration från mig själv. Jag mår bra av att ha en struktur i min vardag, så jag hinner göra allt som jag vill och måste göra. Detta är något som jag varit ganska dålig på. För att bli bättre på det så försöker jag ha en rutin i min vardag och prioritera saker som jag tycker om och utvecklar mig. 

Hade ni en tydlig vision över hur Half the time skulle låta, eller hur arbetade ni fram låten till det vi hör idag? 

Jag hade en ganska tydlig vision från början. Det första som jag började med när jag skrev låten var melodin i refrängen och sedan utgick jag från det. Då tänkte jag dock att låten skulle vara mer indie än den blev. Under tiden som jag skrev låten så förstod jag att jag ville ha ett mer poppigt sound, och i och med att jag fick hjälp av min klasskompis Isak Johansson så kunde vi uppnå det. 

Jag gillade falsetten i refrängen. Vad är din personliga favorit i text eller arrangemang i låten? 

Jag gillar nog också falsetten mest. Jag blev väldigt nöjd med hur melodin och texten låter tillsammans i refrängen.

Slutligen, vad ser du fram emot under 2024?

Jag ser fram emot att fortsätta att utvecklas och att släppa mer musik.

Vad tyckte du?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
Popmuzik Lover Patreon
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Nordiska Favoriter

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011