Med kraftfullt historieberättande och bombastiska produktioner levererar norska Delara debutalbumet Shahrazad. Strax innan release tog vi kontakt med denna lovande popstjärna för att höra mer om detta Tusen Och En Natt-inspirerade album.

Popmuzik Lover Patreon

Aktuell med debutalbumet Shahrazad som tar utgångspunkt i berättelsen om Tusen Och En Natt. Hur kommer det sig att denna saga blev inspirationen till plattan?

En vinterdag sent 2022 hämtade jag den tjockaste boken från bokhyllan i mitt barndomshem. Arabian Nights. Tales from 1001 Nights. Jag började läsa den första berättelsen i den boken. Den handlade om Shahrazad, en kvinna som frivilligt gifter sig med den blodtörstige kungen Shahryar, som gifter sig med en kvinna varje natt, för att avrätta henne följande morgon. För att förhindra sin egen avrättning börjar Shahrazad varje kväll berätta en fängslande historia för kungen och lämnar den oavslutad vid en cliffhanger för att väcka hans intresse. Natt efter natt fortsätter hon sina berättelser och slutar med att avrätta. Det här berättandet fortsätter under 1001 nätter, under vilken tid Shahryar blir kär i henne och avslutar sin grymma cykel av äktenskap och död. Hur konstigt detta än kan låta, hjälpte den här historien mig att hitta min röst och mitt syfte Shahrazads motståndskraft när det gäller att rädda sitt eget liv och påverka kungens hjärta och beteendet påminde mig om den spänning jag alltid har känt över ord, berättelser, melodier och den kraft och inverkan de har på världen. Det var den push jag behövde för att helt lita på mig själv och börja skapa igen från mitt hjärta.

Vart föddes idén till albumet och hur har den vuxit längst vägen?

Idén till albumet har funnits sedan jag lanserade min första singel; det har alltid varit en önskan att skapa ett konceptuellt verk som speglar olika faser av min personliga och kreativa resa. Genom att samla låtar som sträcker sig över flera år har albumet blivit en slags tidsstämpel – några av låtarna har rötter långt tillbaka, medan andra har formats under de senaste månaderna. På så sätt representerar albumet ett komplext bevis på min konstnärliga utveckling, och det speglar de olika perioder jag har gått igenom som låtskrivare.

Hur har processen sett ut för att skapa dessa låtar?

Skapandet av dessa låtar har varit en utmanande men också självupptäckande process. Samarbetet med engagerade producenter har varit en lärorik resa, där jag har utforskat nya ljudlandskap och vidgat mina egna gränser som artist. Varje låt har varit som ett noggrant vävt konstverk, där varje element har noga övervägts för att förmedla önskad stämning och budskap. Denna kreativa interaktion har inte bara format musiken, utan också berikat min förståelse för min egen konstnärliga vision.

Är det någon låt på albumet som har varit extra svår att skriva eller betyder mer för dig?

Varje låt har sina unika utmaningar och det är ofta själva ljudbilden som kan vara krävande att forma för att fånga rätt stämning. Ändå har jag funnit tillfredsställelse i att övervinna dessa utmaningar. Rent betydelsemässigt har varje låt sin speciella plats i mitt hjärta; de representerar olika ögonblick och känslor på min resa. Det är svårt att peka ut en låt som betyder mer, eftersom varje spår på albumet har en unik känslomässig tyngd och är en del av det övergripande narrativ jag vill förmedla.

Du har två samarbeten på plattan. Varför blev det just BEAM och BEZI och hur har samarbetet sett ut?

Samarbetet med BEAM och BEZI uppstod på ett helt organiskt sätt i studion genom mina samarbeten med producenter i USA. Både BEAM och BEZI delar min passion för texter, och vi hittade snabbt en gemensam förståelse för de olika låtarna. Den naturliga kemin oss emellan gjorde samarbetet till en berikande process där idéer flödade fritt och vi gick samman för att skapa musik som resonerade med våra gemensamma konstnärliga visioner.

Ditt sound hämtar inspiration från R&B, vilken roll har den genren haft i ditt liv?

R&B har spelat en betydande roll i mitt liv, speciellt under perioden då jag arbetade med Timepiece. Ty Dolla Sign var en stor inspirationskälla för mig under den här tiden. I allmänhet har jag alltid lyssnat brett, från R&B till hiphop, och jag har hämtat inspiration från denna mångsidiga palett av genrer i mitt förhållningssätt till popmusik. Det känslomässiga djupet och uttrycksformerna i R&B har format min ljudbild och bidragit till att skapa det unika soundet som speglar mina musikaliska influenser och upplevelser.

Pressbild

Hur stor del skulle du säga att ditt kulturella arv påverkar ditt musikskapande?

Mitt kulturarv, särskilt min iranska bakgrund utgör kärnan och mötespunkten i detta album. Min identitet har formats av mitt iranska arv, och det har varit avgörande för mig att integrera denna kultur i min musik. Det här albumet är en återspegling av min egen identitet och att inkludera kulturella element har varit en viktig del av skapelseprocessen. Det ger en unik dimension till musiken som jag ville dela med lyssnarna.

Om du fick beskriva din musik med tre ord: vilka skulle det vara och varför?

Bemyndigande, känslomässigt och autentiskt. Det är min musik i ett nötskal – den lyfter upp dig, träffar dig i hjärtat och ger dig en riktig, osminkad ljudupplevelse.

Omslaget går i dramatiskt rött, hur kom du fram till detta cover och vad symboliserar det?

Omslaget i rött är som en dos passion och självförtroende! Emma, ​​en av mina goda vänner, tog bilden och Pegah stylistguru gav den rätt stil. Rött var det naturliga valet för att fånga den starka energi och personlighet som albumet andas.

Om du blickar tillbaka på genombrottet Paper Paper till idag, vilka lärdomar bär du med dig och hur har du vuxit?

Att se tillbaka från Paper Paper till nu har lärt mig vikten av att följa sitt hjärta och inse att detta är ett maraton, inte en sprint. Det handlar om att investera tid och kraft över tid, och genom denna resa har jag utvecklat en djupare förståelse för konstnärlig integritet och tålamod.

Vad betyder musik och möjligheten att uttrycka sig musikaliskt för dig?

Musik och möjligheten att uttrycka mig genom den har alltid varit en dröm sedan jag var barn. Nu när jag ser hur mycket min musik betyder för människorna där ute ger det mig en ödmjuk känsla av tacksamhet. Det är en ära att få gå upp varje dag och skapa något som berör andra och jag värnar om den unika kopplingen jag har med mina lyssnare. Det är verkligen för dem, inte bara för mig själv.

Finns det någon artist som betytt extra mycket för dig och ditt artisteri, i så fall vem och varför?

Kanye West, helt klart! Han är som den galna bästa vännen som alltid utmanar dig att prova något nytt. Han har inspirerat mig att ge mig ut i okända vatten precis som han gör. Att tänja på gränserna för popmusik är något vi båda är på samma sida om och det har verkligen skjutit igång min egen kreativitet.

Vad har du för förhoppningar med det här albumet?

Jag har egentligen inga större förhoppningar mer än att skivan ska bli en plats där både kända och okända personer kan lyssna och känna sig inkluderade. Det är en historia jag är stolt över att berätta och jag håller tummarna för att andra också kan känna igen och gilla den.

Hur ska du fira releasen?

Stäng av mobilen, gå till spaet och koppla av.

Året börjar lida mot sitt slut, vad tror du att du kommer ta med dig för lärdomar från 2023?

År 2023 har verkat som ett gemensamt andetag efter pandemin en tid där vi har haft möjlighet att reflektera och lära oss om oss själva. Jag tror att vi alla, även jag själv har lärt oss värdefulla lärdomar om vikten av att ta hand om vår hälsa både fysiskt och mentalt. Det har varit en period av självutforskning där vi har spenderat mer tid med oss ​​själva än någonsin tidigare. Att inse vikten av att lyssna på kroppens och själens behov har varit en av de mest värdefulla insikterna detta år har medfört.

Delara

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
DOLBY ATMOS
Share.

Artist (Astian), låtskrivare och deltidsskribent. Men framförallt musikälskare och här för att lyfta andra artister.

POPMUZIK LOVER 2

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011