Joselin är tillbaka med ännu en glittrande poplåt! Den här gången heter singeln Obvious och det står tydligt och klart att artisten är en trollkonstnär när det kommer till hookiga refrängen. Efter ett händelserikt år med bland annat vinst i P4 Kronoberg och Idol-medverkan har Joselin nyligen installerat sig för att under två års tid studera Musikmakarna uppe i Örnsköldsvik. Det är med spänning vi fortsätter följa denna lovande talangs resa.

Favoriter Apple Music

Hej Joselin! Hur är läget?

– Jag kör på! För en månad sedan flyttade jag till Örnsköldsvik för studier på Musikmakarna och det är väldigt intensivt, med minst två låtar i veckan att skriva och producera.

Mycket har hänt sedan sist, berätta hur var det att stå som vinnare i P4 Nästa Kronoberg och medverka i Idol?

– Det var så sjukt kul att allt hände på en gång. Det kändes som att jag fick ett kvitto för artistskapet med P4-vinsten. Samma sak med Idol, jag fick guldbiljetten efter att ha sjungit en egen låt, och att få höra alla fyra i juryn ge ett unisont och starkt ”ja” var en fantastisk känsla. Speciellt efter att de grillat mig några minuter och låtit mig svettas rejält. Även acapellasången och solosång i Idol var bland det roligaste jag gjort, det var en härlig press som jag känner passar mig bra. Det var en dröm att få uppleva ett sådant event med så många brutalt duktiga musiker, både deltagare och de som medverkade i programmet.

Återigen aktuell med ny singel, vad handlar Obvious om?

– Texten handlar om när man tror att man gör det tydligt för en person att man tycker om den, men att personen inte riktigt förstår ändå. Då börjar man undra om de vet, eller låtsas inte veta, för om de vet behöver de ta en risk i relationen och se vart de för. Jag skrev låten om en situation då jag var intresserad av en blyg kille som inte visade att han förstod att jag gillade honom, och den frustration som jag kände över det.

Kommer du ihåg dagen låten skrevs?

Viktor Norberg, låtens producent, som också var musikstudent i Växjö, och jag satt i Linnéuniversitetets studio och testade olika idéer. Jag hade en massa känslor kring en kille jag var intresserad i, och vi körde på och skapade utkastet kring mina känslor. Vi hade snabbt ett utkast, men just då chillade vi bara och tänkte inte mer på låten. Först en månad senare lyssnade vi på ett antal låtutkast vi hade. Vi nästan hoppade och skrek då vi hörde Obvious och undrade hur vi inte gjort den färdig. Den kändes så ärlig, sårbar och personlig, men samtidigt lekfull.

Produktionen andas R&B blandat med pop. Hur har du kommit fram till att det är såhär det ska låta?

– Det känns speciellt att skapa sådan musik man själv vill lyssna på, och denna sound med R&B och pop tilltalar mig mycket. Vi hade väldigt roligt då vi gjorde låten, och kände att produktionen gick i linje med texten.

Hur skulle du själv beskriva ditt sound?

– Många av mina låtars DNA ligger i handlingen, i storyn och känslan som jag vill förmedla. För mig känns det viktigt att de låtar som släpper i mitt namn också är förankrade i mitt egna liv. Jag hoppas mitt sound kan upplevas lekfull, även om låtarna ofta baseras på en sårbar och svår känsla, såsom t ex heartbreak, och att låten och soundet kan hitta ett lekfullt perspektiv på det svåra.

Du kommer från en kulturellt berikad bakgrund och har rest över stora delar av världen. Hur skulle du säga att det påverkat ditt musikskapande?

– Jag får ofta höra att jag plockat upp influenser från Asien, där jag bott i åtta år. T ex var det mycket K-pop i Malaysia, och jag har nog plockat upp en del från det. Sedan har jag nog tagit med mig lite jazz från tiden i USA.

Vad är den mest oväntade platsen du hämtat inspiration ifrån för att skriva en låt?

– Ett nattåg blev inspiration till första versen i If I had a weapon. Jag kände att det fungerade fint och skapade en känsla i låten från allra första början.

Om du fick chansen att äta middag med en artist, vem skulle det vara och varför?

Felix Sandman! Jag tycker hans artistiska resa är spännande, och jag är imponerad av hur han navigerat musikvärlden och skådespeleri. Jag vill gärna lära mig mer om hans kreativa process!

Kommer du ihåg när du bestämde dig för att börja skapa musik?

– Det var då jag bodde i Indonesien och var i 14 års åldern. Jag hade hittat en gitarr hemma som ingen använde, och lärde mig några ackord och kände att jag ville skriva egna låtar. Jag började ett Word-dokument och beslutade att det här vill jag göra. Nu i efterhand känns det som att det var väldigt spontant och nästan oväntat, då jag inte sysslat mycket med musik tidigare. Men sedan dess har jag testat flera olika instrument och genres, spelat i stråkorkester och jazzband, men framförallt började jag regelbundet skriva eget material.

Minns du den allra första låten du skrev och hur den blev?

– Min allra första färdiga låt hette Space is a scary place, och jag spelade in den med sång och ukulele. Det var något terapeutiskt att ha friheten att skriva om det jag kände. Oftast tonårsångest! Låten finns på YouTube och jag fick fin respons på den och personliga meddelanden från ungdomar från hela världen som sa att låten talade till dem och att de lyssnade på den då de gick igenom något tufft. Det fick mig att inse vilken skillnad musik kan göra.

Foto: Anna Nordström

Hur kom du fram till ditt artistnamn Joselin?

– Det är mitt förnamn, och jag vill att mitt artistprojekt skall vara ärligt och reflektera det jag själv går igenom. Då jag bodde i Asien var det ett väldigt ovanligt namn, så det blev naturligt att använda. Mina första gigs var på skolevents, skoldanser och liknande, och då växte det fram att mitt förnamn blir ett bra artistnamn.

Vad skulle du säga är ditt övergripande budskap med din musik och ditt artisteri?

– Jag försöker fortfarande definiera detta. Men just nu känner jag att budskapet kan beskrivas genom att hitta styrka trots att man går igenom något svårt, och försöka se på sina egna svåra situationer på ett lekfullt sätt och med nytt perspektiv.

Nyligen påbörjade du en utbildning med musikmakarna i Örnsköldsvik. Vad är tanken och önskan med den utbildningen?

– Jag hoppas fortsätta utvecklas i mitt låtskrivande och även vara i en miljö där alla brinner för att skapa musik. Man kan pusha sig själv på ett helt annat sätt då man är i en grupp där alla har samma ambitioner.

Du är en flitig användare av TikTok. Vad är det bästa tipset du kan dela med dig av till andra?

– Det låter säkert som en klyscha, men det är verkligen att vara sig själv och våga var sig själv inför andra. De som träffar mig privat och på social media känner igen mig som samma person.

Vilken är den låten som rullat på repet för dig den här sommaren?

Reckless av Madison Bear är nog sommarens låt för mig. Men jag brukar ofta gilla att lyssna på album från första och sista låt, och mitt favoritalbum som jag lyssnat på om och om igen denna sommar var Conan Grays Superache.

Vad kan vi förvänta oss mer från dig i höst, någon spelning inplanerad?

– Då utbildningen är mycket intensiv i höst har jag behövt pausa spelningar, förutom något lokalt i Ö-vik, men jag hoppas också kunna släppa någon mer låt i mitt eget namn innan jul.

Vad tar du med dig som det starkaste minnet från din musiksommar?

– Det måste ändå vara Stockholmsveckan med Idol och sammanhållningen med de andra tävlande. Ett otroligt starkt ögonblick var responsen jag fick från juryn efter min Acapella sång. Jag sjöng Liability av Lorde och allt bara stämde helt perfekt.

Avslutande fråga, hur ska du fira releasen av nya släppet?

– Jag kommer se till att vara riktigt aktiv på TikTok live, och kanske något litet firande med klasskamraterna i Övik!

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Nordiska Favoriter
Share.

Artist (Astian), låtskrivare och deltidsskribent. Men framförallt musikälskare och här för att lyfta andra artister.

Popmuzik Podcast

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011