NOEL är en 20-årig singer-songwriter från Stockholm. Efter en knäskada fick artisten lägga fotbollsdrömmarna på hyllan och istället vände han sig mot musiken. Tur var väl det. Med snart 90.000 följare på TikTok och en del spännande samarbeten bakom sig släppte NOEL debutsingeln When you’re not mine i slutet av sommaren. En låt som blev en omedelbar succé för artisten och som visat världen vilken imponerande röst han har. Att inspirationskällorna bland annat är James Arthur och Lewis Capaldi kan man nästan höra. Fans av just dessa artister kommer definitivt att omfamna NOEL och hans röst.

Nordiska Favoriter

Nu är NOEL tillbaka för att följa upp When you’re not mine med singeln Headed North. En emotionell låt där sångaren verkligen sjunger direkt från hjärtat när han berättar om svårigheten att hålla ett förhållande vid liv. Om hur han lämnade förhållandet innan det kunde bli mer allvarligt. Om singeln berättar artisten:

”Att skriva Headed North var som en terapisession. Tidigare har jag kommit på mig själv att lämna ett potentiellt förhållande innan det blev för allvarligt, och jag visste aldrig riktigt varför. Det låter som en klyscha, men samtalen i studion fick mig att inse att jag kanske flyr från möjligheten att bli sårad. Jag är en sådan övertänkare som ofta leder till att jag hittar fel i allt, även när det kanske inte finns där…”

Headed North är skriven av sångaren tillsammans med Joel Gunnarsson och Freddy Alexander, den sistnämnde har även producerat låten.

Jag ställde några frågor till NOEL så att vi kan få veta mer om honom, om arbetet med musiken och om vad som inspirerar honom.

Du började på fotbollsplanen. Vilken var din position där och hur engagerad var du i spelet på den tiden? 

Jag spelade nästan varje position genom min karriär men på slutet var jag mest offensiv mittfältare. Under hela min uppväxt var fotboll i princip det enda som jag brydde mig om. 

Vad kände du när du fick din knäskada och inte kunde fortsätta? 

Jag kommer ihåg att jag var riktigt låg under en lång period. Det var väldigt svårt att greppa det när det hände och det var riktigt jobbigt, jag tappade inte bara fotbollen utan även gemenskapen som kom med fotbollen vilket kanske var tråkigast av allt. 

Hur kom musiken in i ditt liv och du började skriva och sjunga låtar? 

Musiken har nästan alltid varit en del av mitt liv i och med att jag kommer från en väldigt musikalisk familj, men jag prioriterade alltid fotboll när jag växte upp. 
Under perioden efter min knäskada hade jag helt plötsligt en massa fritid, och musiken hjälpte mig verkligen igenom en jobbig period. 
Jag började lägga upp covers på sociala medier som helt plötsligt fick väldigt stor spridning och på så sätt kom jag i kontakt med låtskrivare och producenter. 
Jag började skriva låtar med otroligt duktiga låtskrivare vilket jag tror har hjälpt mig att utvecklas massor på kort tid.

Vilka artister har inspirerat dig själv under din uppväxt och på vilket sätt? 

Jag lyssnade inte på så mycket musik under min uppväxt, men jag har alltid varit väldigt fascinerad av starka röster. Minns att jag tyckte om Adele, Bruno Mars och Sam Smith för att nämna några.

Hur hittade du ditt sound och uttryck som artist? 

Till en början hade jag alltid referenslåtar som jag ville försöka återskapa, men det blev aldrig riktigt som jag hade tänkt. Jag har säkert skrivit 100 låtar de senaste två åren. Det var inte så att jag visste precis hur jag ville låta, utan det växte fram organiskt.

Foto: Pontus Svensson

Fredrik Häggstam har varit den som varit med och skrivit dina två låtar. Hur träffades ni och hur har er musikrelation utvecklats?

Freddy är med och driver skivbolaget som jag är signat till och på så sätt träffades vi. Freddy är en otrolig producent och låtskrivare, men inte bara det, jag känner också att jag kan vara ärlig med honom och att han fattar lite hur jag funkar, vilket är otroligt viktigt när man ska jobba kreativt tillsammans. Han har varit med på de två första låtarna och kommer vara med på många fler. :)

Om vi pratar lite om Headed North. Du berättade att låten blev lite av ett terapisnack kring att lämna en relation innan du själv blir sårad. Har du svårt att våga satsa på saker i rädsla att bli besviken eller sårad överlag eller är det just relationer? 

Ja så är det absolut. Jag har väldigt höga krav på mig själv och är rädd för att göra dåligt ifrån mig, något som i vissa fall stoppar mig från att våga testa nya saker eller att satsa fullt ut.

Hur arbetade ni fram Headed North? Hur gick den från demo till det vi hör idag? 

Jag hade jobbat med både Joel och Freddy separat tidigare och tycker att båda är helt otroliga och ville se hur det skulle funka med alla oss tillsammans. Första låten vi skrev var då Headed North och redan från sekunden vi började skriva älskade jag texten. Första demon lät lite rörig då låten, när vi skrev den, var i en alltför hög tonart och i ett mycket snabbare tempo. Senare gick jag och Freddy in och sänkte tempo och tonart. Det blev sedan till låten ni hör idag. 

Personligen älskar jag textraden ”I’ll take the first train heading North before it all goes sideways”. Har du någon favoritrad eller del i arrangemanget som du älskar i låten? 

Min personliga favorit textrad är nog “white linens we think its easy living, the summer sees the good in us, who do we think we’re kidding?” Jag gillar hur beskrivande den är och hur mycket den säger med bara så få ord.

Snygga omslag till singlarna också. Vem står bakom dem och vad representerar de för dig?

Tusen tack! Jag ville ha något simpelt på omslagen och hittade då en illustratör från Venezuela  på nätet som gjorde coola grejer. Hon är helt otrolig och jag älskar hur simpla men ändå effektfulla de är.

Om du tittar i din musikstreamingtjänst – vilka var de tre senaste låtar som du sökte på och varför? 

De tre senaste är Noah Kahan, Abba och The Kooks. Noah Kahan är nog den artist jag lyssnat mest på det senaste året och jag tycker framförallt att hans album Stick Season är helt otroligt. Abba är en av mina go-tos att lyssna på i duschen och man blir alltid bara på bra humör när man lyssnar på Abba. Just nu försöker jag lyssna på så mycket musik som möjligt och bredda min musikkunskap. Någon runt omkring mig nämnde The Kooks och jag hade aldrig hört talats om dem, så nu försöker jag lyssna in mig. 

Nämn en låt som golvade dig när du hörde den första gången och vad det var med den låten som gjorde så stark inverkan på dig. 

Jag minns för länge sedan när jag av slump råkade sätta på Lost on you av Lewis Capaldi och blev då helt golvad. Detta var innan han fick sin stora break through och den rösten var bara något speciellt som jag fastnade för. Han fick vara min lilla hemlighet en kort stund innan han blev den världsstjärna han är idag.
Det känns sjukt att jag fem år senare fick skriva med producenten bakom den låten i London!

Om att spela fotboll var en passion förr och musik är det nu, vad har du för andra passioner i livet? 

Just nu är det väldigt mycket musik, jag försöker att lära mig att spela gitarr och lägger mycket tid på det just nu. Jag älskar även att resa, god mat och jag tycker även att det är väldigt kul med shack för tillfället.

Med två singlar ute nu, vad hoppas du om framtiden om var du kanske ser dig själv om säg tre år? 

Oj, det känns som att sjukt mycket kan hända på 3 år, Jag har förhoppningsvis släppt mitt första album. Varit på förbands turné åt en fet artist, spelat på massa festivaler och nå ut till en stor publik.

NOEL

Vad tyckte du?
+1
0
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
Skicka in din musik
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Favoriter Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011