Med åren har Apple Music blivit den bästa plattformen för att upptäcka och lyssna på musik. Jag skulle säga att de har ett helt annat fokus på musiken än tillexempel på Spotify. Ett fokus som ligger på just musiken och artisten. Inte konstigt att det är just hos Apple Music som du får förlustfritt ljud samt rumsligt ljud i Dolby Atmos. Att det är där du kan se och höra intervjuer med dina favoritartister. Matas med nya album och singlar, som annars mest bara gömts i en spellista.
Kort och gott, så är Apple Music musikplattformen för musikälskare.

DOLBY ATMOS

Med iOS 17 skulle jag säga att Apple täppte igen de flesta hål som saknades i tjänsten. Vi fick äntligen uppspelning med övertoning, information om upphovsmakare för varje låt, ett ännu bättre sätt att gilla låtar (samt album och spellistor) för bättre rekommendationer. Sing, som tonar ner sången i en låt och tillåter oss att sjunga med musikens text precis som i karaoke. Samt att vi i kommande uppdatering av iOS 17.3 får gemensamma spellistor, där vi kan skapa spellistor tillsammans med vänner. Hurra!

Men allt kan förbättras, så även Apple Music.
Just nu skulle jag säga att det finns ytterligare tre saker som skulle göra Apple Music ännu större och bättre. Både i användarvänlighet, men också något som jag tror hade lett till nya kunder.

Apple Music Connect

AirPlay mellan ens mobil och högtalare är bra, ingen snack om den saken. Men Spotify Connect är bättre. Skillnaden är att man genom Spotify Connect streama direkt till högtalaren och använder ens mobil eller dator som fjärrkontroll. Det gör att musiken reagerar omedelbart på låtbyte eller när man spolar fram.
Spotify Connect är också en av de få saker som många har som dealbreaker när det kommer till val av streamingtjänst. Att de vill kunna styra musiken på ett bättre sätt än de kan med AirPlay. Här har Spotify en stor fördel, då mer eller mindre alla högtalare, klockradior och förstärkare som säljas idag har stöd för Spotify Connect.
Apple borde verkligen följa detta och skapa Apple Music Connect (eller vad det nu kan tänkas heta) och trycka ut det i alla högtalare där ute. De låter ju Apple TV+ finnas med som app i alla nya TV som säljs idag för att få ut den tjänsten till alla, även de som inte har en Apple TV. Då vore detta nästa steg för att verkligen bredda tillgängligheten och användandet av Apple Music bortom AirPlay.

Hey, Mr DJ

Under en kort period i tiden, kunde man använda sitt Spotify-abonnemang som bibliotek när man DJ:ade via appen djay. Detta var ju sjukt smidigt, varesig man var professionell DJ eller bara ville spela upp något på hemmafesten. Att ha miljontals låtar i ens ”skivback” och med det kunde man kunde spela upp varje låt som önskades.
I dagsläget funkar det att spela upp musik i ens DJ-app via ens köpta bibliotek, SoundCloud eller Tidal.
Då det idag går att spela upp musik från Apple Music i andra appar, så vore detta ett logiskt steg för tjänsten att bli marknadsledande som DJ-plattform. Här hade det krävts att tillåta två streams samtidigt från tjänsten för att kunna göra snygga övertoningar samt att förhandslyssna på låtar. Detta hade ju kunnat lösa sig enkelt om det tillexempel bara betyder att det behövs ett familjeabonnemang, som då tillåter upp till sex streams samtidigt. Här skulle det helt enkelt betyda att man kan ha två streams igång samtidigt i samma enhet från samma inloggade abonnemang.
Med hjälp av två streams i samma enhet skulle Apple Music kunna bli det givna valet för DJ:s och alla DJ-appar att kunna spela upp musik i högsta ljudkvalité på dansgolvet.

This is me, who are you?

Även om Apple Music är bra på att lyfta fram artister och musiken, är de inte lika bra på att låta artisen lyfta fram sig själv.
Just nu kan man hitta lite information om artisten, så som när gruppen bildades eller artisten föddes, samt från vilket land hen kommer ifrån. Inte supermycket med andra ord.
Jag hade uppskattat om artisten kunde skriva in längre biografier via Apple Music for Artists, samt även länka till ens sociala medier, som då syntes på profilen i Apple Music. Detta hade ju verkligen förstärkt fokuset på just artisten på plattformen. Att kunna läsa information om artisten och upptäcka mer från artisten via dens sociala nätverk.
Det står dock på Apple Music for Artists att man ska kunna skriva biografier, men det ser inte ut som det speglas i själva appen. Så att få ut bion samt länkar till SoMe vore toppen.

Som sagt, det är inte supermycket kvar på den färdplan Apple Music kan behöva för att bli ännu bättre. Som den ”power user” av tjänsten jag ändå är, tror jag dessa tre saker är de viktigaste delarna för att göra tjänsten perfekt. I alla fall i mina ögon.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Favoriter Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Favoriter Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011