I fredags var det premiär för SVTs nya musikprogram Songland. Ett program där oetablerade låtskrivare fick presentera en låt för Carl Falk, Elias Kapari och Nea Södahl tillsammans med en artist. I första avsnittet var det Oscar Zia som var artisten.

DOLBY ATMOS

En av de som presenterade sin låt var Rikard Amsköld, som är känd i bloggen under artistnamnet Amskøld. Han hade skrivit låten När du inte vill ha mig tillsammans med Sonja Davis, som även är med och sjunger duett med Amskøld på låten. Med När du inte vill ha mig släpper faktiskt Amskøld sin första låt på svenska. Här får vi det där vemodet som jag personligen älskar med sångaren, samt en pulserande produktion som gör att låten sätter sig med en gång. Imponerande resultat och låten blev riktigt bra som duett.

Jag bad Rikard svara på en knippe frågor inför detta inlägg som du kan läsa här:

Vad tyckte du nu om första programmet av Songland? 

– Jag tycker att det första programmet av Songland var väldigt bra! Det är så kul att se att dom lyfter fram hur låtskriveri går till! Jag var ganska spänd på att se exakt vad dom skulle ta med från min medverkan av Songland, så det var spännande att se vad som kom med. 

Jag bjöd hem några kompisar och vi satt och kollade på programmet. :)

Hur blev du tipsad om Songland och vad var din tanke inför att vara med i programmet? 

– Det var min kompis och artisten Nina Bring som tipsade mig om att söka! Jag hade inte hört något om programmet innan, och jag tyckte att det lät som ett spännande och häftigt koncept. 

Var När du inte vill ha mig skriven speciellt för Songland eller hade du skrivit den mycket tidigare?

– Jag och Sonja Davis skrev När du inte vill ha mig för två år sedan. Så den var inte tänkt till Songland från början. 

Var du medveten inför din medverkan om att det skulle vara just Oscar Zia som kanske skulle använda din låt och påverkade det på något sätt ditt val av låt?

– Jag visste inte vilka artister som skulle vara med i Songland! Jag skickade in När du inte vill ha mig och en annan låt på engelska. Men dom fastnade för den svenska. :)

På vilket sätt kände du att låten skulle kunna passa formatet? 

– Jag kände att När du inte vill ha mig passar formatet för att det är en modern, hookig poplåt som har en fin text som många kan relatera till! 

När du inte vill ha mig är din första släppta låt på Svenska, hur kände du inför att sjunga på ditt modersmål?

– Ja precis! Att sjunga på svenska är ganska nytt för mig! Det var lite ovant i början, då jag är så van att sjunga på engelska. 

Låten är skriven tillsammans med Sonja Davis som även framför den tillsammans med dig. Hur kom ert samarbete till? 

– Sonja är en av mina bästa vänner. Vi började sjunga och spela piano när vi gick på gymnasiet. Sedan 3 år tillbaka så har vi skrivit en del låtar också, så det är jätteroligt att få skapa musik tillsammans med sin bästa kompis!

Ni valde att göra låten som en duett, hur växte den idén fram? 

– Det kändes naturligt att göra låten till en duett för att få fram båda perspektiven i texten. Den handlar ju om hur man gillar någon fast vid fel tidpunkt, att man inte synkar. Då tänkte vi att det var snyggt att få in ett annat perspektiv i andra versen. 

Vad tar du med dig från Songland som erfarenhet? 

– Det var första gången som jag var i en TV-studio, med kameror, smink och att bli intervjuad. Nu vet jag hur det går till och vad man kan förvänta sig inför nästa gång. Sedan har jag också lärt mig att hantera mina nerver bättre, då det är en ganska pressad situation att pitcha en låt för stora namn! :) 

Vad tyckte du?
+1
1
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Podcast
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Podcast

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011