Inget varar för evigt. Det sjunger den svenska artisten CEDER på sin nya singel Forever. Låten i sig är en luftig och pulserande poplåt med skönt synthig produktion. Precis den typ av låt som jag går igång på extra hårt redan från första lyssningen.

Svensk Pop Apple Music

Låten är skriven av sångerskan tillsammans med vännen Johanna Pettersson och handlar om ett ansträngt förhållande. Där man kanske håller fast vid något bara för att och man hoppas på något bättre, men det slutar bara i den svåra insikten att väldigt få saker varar för evigt.

Jag ställde en knippe frågor till CEDER inför releasen som du kan läsa här nedan.

Du är mentor i Systrar Halland. Hur föddes projektet Systrarna?

Systrarna startade först i Gävleborg. Sen tog Emelie (Musik Hallandia) och Evelina (Studiefrämjandet) det vidare till Halland, för att få in fler tjejer i musikbranschen. Jag var inte med från start, utan kom in efter cirka ett år.

Hur arbetar ni med musikerna genom Systrarna och hur känner du att det utvecklats?

Vi ses en gång i månaden med olika fokusområden såsom låtskrivning, musikproduktion och bransch mm. Jag och Marika Wittmar håller i alla workshops och det är väldigt utvecklande att lära ut. Sen blir jag väldigt inspirerad av att höra alla andras låtar och hur de utvecklas.

I skrivande stund är jag i Tyskland med ett gäng från Systrarna i Halland på ett internationellt utbyte, International Girls* Music Academy. Det är ett utbyte med tjejer och ickebinära från Sverige, Tyskland, Holland och England. Vi är här under en vecka och har workshops i allt från låtskrivning till musikbransch.

Nu är du själv aktuell med singeln Forever. Vad skulle du säga att låten handlar om?

Forever handlar för mig om att man är på olika plan i en relation och vill åt olika håll. Inget varar för evigt och det är okej.

Du skrev låten tillsammans med Johanna Pettersson, hur var känslan och dynamiken sinsemellan när ni jobbade med låten?

Jag började skriva på låten och ville bolla med någon, så jag skickade alla idéer till Johanna över telefon. Vi bor i olika städer så vi skickade ljudklipp och textförslag fram och tillbaka. Vi är väldigt nära och jobbar bra ihop, så det gick väldigt smidigt och snabbt att skriva klart den, trots att vi befann oss långt ifrån varandra.

Foto: Johanna Pettersson

Hur har låten utvecklats från idé till studion och det vi hör idag?

Jag skulle säga grunden och formen är densamma som idéerna från början. Jag ville få känslan av hur det såg ut och kändes när jag skrev låten, i intro och vers. Det var kväll, regn och jag såg ljus från bilar som körde utanför. Sen älskar jag stämmor och atmosfär. Jag höjde också tempot.

Hade ni någon annan låt som var lite av ett riktmärke för vad ni ville åstadkomma för känsla i låten.

Nej, det hade vi inte. Vi utgick mest från egna erfarenheter och lekte runt tills vi hittade något vi gillar.

Med ny låt ute och en del workshops med Systrarna under hösten, hinner du även spela något live för oss?

I höst kommer det bli lugnare på live fronten för min del, då jag kommer fokusera mer på att skriva och spela in mer musik. Men till våren vill jag ut och spela igen.

CEDER

Vad tyckte du?
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Följ på Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Följ på Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011