Ända sedan jag hörde talas om Titanic och dess öde som liten har jag varit fascinerad över katastrofen och hela berättelsen kring båden. Hur så många fel och högmod kunde få så katastrofala konsekvenser.
Bland annat fanns en dokumentär på 80-talet om atlantångare som hade ett långt parti om Titanic där de bland annat intervjuade en överlevande passagerare som jag såg om och om igen.

Följ på Apple Music

När James Cameron filmade sin Romeo & Juliet-historia ombord på Titanic var jag självklart helt exalterad. Jag laddade hem trailern via QuickTime-sidan över mitt 28.8-modem och det tog nog minst en timme för den korta trailern att laddas ner helt. Sedan såg jag den om och om igen. Jupp, besatt.
När filmen gick upp på biograferna gick jag och min dåvarande pojkvän dit på premiären med en stor hink godis, för det behövdes under en tre timmar lång film. Men jävlar i havet vad bra filmen var! Så välgjord i detaljerna. Allt ifrån designen på skeppet och händelseförloppet för själva katastrofen. Lägg därtill otroligt snyggt foto och musik. Musiken gjorde stor del av upplevelsen.

Filmens musik var komponerad av James Horner och det var även han som tillsammans med textförfattaren Will Jennings skrev ledmotivet My heart will go on som framfördes av Céline Dion.
I början var Cameron inte helt övertygad om att ha en poplåt i filmen, men han ändrade sig efter att han hört demon till låten. Tur var väl det. Singeln är till idag Dions absoluta största hit och med sina 18 miljoner exemplar är det en av de bäst säljande singlarna genom tiderna.

Likt filmen och singeln blev även soundtracket i sin helhet en enorm succé.
30 miljoner exemplar såldes av albumet och är den mest sålda plattan med filmmusik någonsin. (Med filmmusik menar jag score, album med låtar från filmer har sålt mer – dock är Titanic på fjärdeplats om man räknar in alla typer av soundtrack. Slagen av albumen till filmerna: The Bodyguard, Saturday Night Fever och Dirty Dancing).
Folk hade lyssningskvällar där de satt och spelade upp musiken i grupp och återupplevde filmen och grät tillsammans. Det var väl lite så man fick göra på den tiden då det inte gick att ful-ladda ner filmer. Bio när möjlighet gavs och musiken däremellan.

Även idag är Titanic en av mina favoritfilmer och jag kan inte säga annat än att Céline Dions My heart will go on är en helt fantastisk ballad.

Céline Dion

Vad tyckte du?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Lover Patreon
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Följ på Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011