Maja Räihä är en Lund-baserad artist som ger oss Maggio-doftande pop med singeln Nån av oss. Med en emotionell inledning med luftiga synthar exploderar låten i pulserande basgång och medryckande melodi. Något som gjorde låten till en omedelbar hit för mig.

POPMUZIK LOVER 2

Låten i sig växte fram under hösten i ett försök att kapsla in tiden som alltid går lite för fort. Den handlar om kärlek till någon annan och samtidigt om hur skört det kan vara. 

Jag bad Maja berätta lite mer om sig själv och låten i denna intervju.

Om du skulle nämna en låt som verkligen golvade dig första gången du hörde den, vilken skulle det ha varit och vad var det med låten som slog så hårt? 

En låt som absolut golvade mig första gången jag hörde den är Nya sätt att vägraJonathan Johansson. Jag hörde den första gången i våras på tåget hem från Stockholm och lyssnade på den om och om igen. Dels var det de starka stråk-partierna som fängslade mig, men också hans textförfattande som griper tag i en så extremt. Så Nya sätt att vägra har gått på repeat hos mig sedan dess.

Du kommer från Närke men bor numera i Lund. Hur hamnade du där? 

Förra sommaren flyttade jag till Lund efter att ha bott i Stockholm i sex år. Den främsta anledningen till flytten till södra Sverige var att min tjej bor i Lund. Vi träffades under den första Corona-sommaren när hon temporärt bodde hemma hos sina föräldrar i Stockholm. Efter den sommaren så åkte hon tillbaka till Skåne och jag började pendla mellan Stockholm-Lund i ett år tills jag insåg att jag trivdes väldigt bra i Lund. Jag kände mig färdig med storstaden och kom in på en folkhögskola i Eslöv så flytten passade sig väldigt bra.

Vad har du för smultronställen i staden? 

Om man vill ta en öl så ska man gå till Herbivore, där får man även en gratis afterwork-nacho. Om jag får ge fler smultronställen så rekommenderar jag en promenad eller cykeltur till Rinnebäcksravinen under sommarhalvåret. Sist jag var där så gick det en ko lös. Det var väldigt mysigt.

När kom musiken på allvar in i ditt liv och vad fick dig att ta steget att satsa på det? 

Det har alltid kommit naturligt för mig att skriva låtar men det har absolut inte kommit naturligt att skapa musik som andra människor kan lyssna på. Så jag har velat fram och tillbaka en himla massa gällande mitt låtskrivande och att försöka ta små kliv in i musikbranschen. Jag tror jag bestämde mig på riktigt i somras efter att ha haft ett riktigt själadödande jobb ute i en företagspark i Malmö. Det är liksom såna typer av jobb jag alltid haft och jag ser inte hur jag skulle kunna ta mig ur den cykeln om jag inte satsade på musiken. Men samtidigt – det är ju så pinsamt att försöka lyckas inom musikbranschen och sen inte lyckas. Vem vet, jag kanske slutligen hamnar på ännu ett själadödande jobb ute i en företagspark i Malmö. Det vore ju jättepinsamt.

Vilka artister har inspirerat dig mest genom åren? 

En inspiration som jag haft sen jag var kanske 10-11 år är Regina Spektor. Hon har alltid inspirerat mig med sina texter och melodier, och inte bara i mitt musikskapande. En annan artist som inspirerat mig är min bror, Johannes Räihä. Han började syssla med musik för några år sedan och på grund av honom har jag väl känt att mina låtar kanske inte måste fastna i drömstadiet. Utan att det faktiskt går att ge ut sin musik och det är inte omöjligt att ta sig in branschen. Han stöttar mig väldigt mycket i hur jag ska tänka kring låtsläpp och annat. Den sista artisten som jag blivit inspirerad av är Florence Valentin. Det kanske man inte hör när man lyssnar på de låtar jag släppt, men jag har alltid inspirerats av deras hjärtliga texter och punkiga vibe.

Vid sidan av musiken har du några andra passioner? 

Jag har inga riktigt stora passioner vid sidan av musiken. Jag älskar dock att kolla filmer, ganska oberoende av genre. Jag slukar sci-fi, dokumentärer, thriller, romcoms. Allt. Så det skulle väl vara det i så fall.

Du debuterade med Dumheter i våras. Berätta lite om den låten, vad den handlar om.

Min första singel, Dumheter, handlar om stadiet precis efter att man varit nykär och blivit mer bekväm med varandra utan att för den skullen tappa känslorna. Tidigare har jag försökt krångla till låttexter och försökt göra väldigt komplicerade melodier och ackord-följder, men i “dumheter” så skrev jag verkligen det töntigaste jag kunde tänka mig. Tydligen kan man rimma “dumheter” med “hemligheter” och “meter” och så lyssnar folk på det 7000 gånger utan att man ens gjort reklam för låten. Så det var ett kul släpp! 

Vad inspirerar dig till att skriva en låt? 

Det som inspirerar mig till att skriva musik är människor runt omkring mig. Jag skriver mycket om min relation till andra personer, och dessutom inspireras jag av att andra gillar det jag gör!

Nu är du aktuell med Nån av oss. Jag tycker ju låten är härligt pulserande och älskar mixen av vemod och det medryckande. Hur utvecklades låten från demo till så den blev när den var färdig? 

Nån av oss började som en väldigt lugn, synth-baserad låt. Efter att jag skrev klart den så fastnade jag i produktionen eftersom det kändes som att låten saknade flera element. Jag bad därför min kompis Melker Höök att kika på låten. Han tyckte den behövde bli mer drivande och därav introducerades den Robyn-inspirerade basen i andra versen. 

Du beskriver att låten handlar om kärleken till någon annan och hur skört den kan vara. Är det självupplevt och hur skört blev det?

Det läskiga med saker som är bra är just att de kan ta slut utan att man själv är med på det. Jag tror att det är därifrån skörheten i att känna stark kärlek till någon annan ligger. 

Med två singlar släppta nu. Vad hoppas du om framtiden för dig som artist?

I framtiden hoppas jag att jag kan fortsätta göra musik och att folk fortsätter uppskatta den. Till våren planerar jag något mindre låtsläpp och sedan en EP, så jag tänker börja lite smått så får vi se hur framtiden och mitt artisteri utvecklas. 

Följ Maja Räihä på sociala medier.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Följ på Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Följ på Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011