Om du älskar poplåtar med stark melodi så kommer du älska Enough of a reason.
En härligt medryckande låt med ett positivt budskap om att inse sin självklara revolutionerande älskvärdhet för första gången. Att helt enkelt bestämma sig för att behandla sig själv med omtanke och välja att släppa taget om taskiga tankar förklädda till sanningar.

Popmuzik Lover Patreon

Jag blev ju helt lycklig av detta. Inte bara av känslan i låten, utan även budskapet. När Enough of a reason explodera i en euforisk känsla sista minuten är det bara att kapitulera av lycka. Inte konstigt att artisten själv kallar sin musik för helande pop. Vi behöver mer positiva och peppande poplåtar!

Bakom singeln hittar vi den ickebinära artisten och låtskrivaren Momo May, som är baserad i Växjö. Jag blev såklart nyfiken på Momo May och bad hen berätta mer om musiken och sig själv.

Jag blev verkligen helt lycklig av att höra Enough of a reason. Hur var känslan när du skrev låten?

Känslan var förlösande! Vissa låtar behöver marineras och kryddas, men denna kom färdig. Den väntade bara på ett tillfälle då jag var redo för den. På något sätt var Enough of a reason låten som fick mig att förstå vilken sorts artist jag vill vara och vilken sorts musik jag vill skapa. Jag förstod att jag inte kan var den enda som behöver höra de här orden. När den knackade på min inre dörr och jag öppnade, så var det ackompanjerat med ett starkt budskap om att: Momo. Du är självklart värd kärlek. En känsla av lättnad, värme och mjukhet fyllde mig.

Hur utvecklades låten från första utkastet till det vi hör nu?

Det började med mig och gitarren. Då hette låten Tonight is enough of a reason. I början av mitt sökande var jag osäker på om jag ville göra musik på svenska eller engelska. Så jag bestämde mig för att översätta låten till svenska. Den svenska versionen är fantastisk och jag spelade den flera gånger live. Men det var något i mig som lockade mig tillbaka till originalet på engelska. När jag började landa i att jag vill göra min musik förståelig för så många som möjligt, så blev det naturligt att gå vidare med den engelska versionen.

Efter mycket hopsamlande av mod, och att ha haft boken Lev Kreativt av Julia Cameron som min bibel senaste tiden, så valde jag att höra av mig till Jacob Örnberg strax innan jul 2022. Han gick musikproduktionsprogrammet på LNU samtidigt som jag gick singer songwriterkursen och tidigare hade vi samarbetat under ett songwritingcamp anordnat av våra lärare. Vi hamnade i samma grupp och jag blev sjukt imponerad av hans produktionsskills så jag visste att det var honom jag ville höra av mig till. Jag tog det där steget och han ville hjälpa mig! I januari började vi sitta i studion. För mig var det ett enkelt val att börja med Enough of a reason. I en av våra första sessioner kom jag på melodin i post-sticket och under resans gång ändrades lite ackord och text finpolerades. Jag ville ha en drömmig vibe och under skapandet av det ni hör idag så använde vi Amasons låt Marry me just for fun som referens. Jag är så glad och nöjd med slutresultatet, men kanske framförallt med sticket som fick en fantastisk Kate Bush känsla över sig och påminner mig om den frigörande känsla i att landa i sin älskbarhet jag ville åt.

Hur kom du fram till genren helande pop och vad kännetecknar det?

Jag funderade länge på hur jag skulle kunna beskriva min musik på ett enkelt sätt som gör att människor kan ta till sig det. Plötsligt kom det till mig, som det ibland gör, med en stark intuition/instruktion. Jag vill att min pop ska verka helande, det är healing pop/helande pop jag gör! Min musik ska vara ett verktyg till att komma närmare sig själv. För mig innebär helande pop texter som berör ämnen som lust och längtan att komma närmare sig själv, upptäcka nya sidor, medkänsla, ärlighet och självkärlek. Jag vill att det ska kännas både i ljudbilden och texten. Att symbiosen ska göra att man känner sig avslappnad, att man kan bli påmind om sin älskvärdhet genom texterna och att det ska uppmuntra en till ärlighet och synliggöra hårda tankar förklädda till sanningar.

Även debutsingeln Bitch I’m a dream tillsammans med Malin Törnqvist var ju härligt upplyftande. Är det viktigt för dig att musik ska kännas glad och upplyftande eller kan även lite mer vemodiga låtar funka som helande pop?

Absolut kan vemodiga låtar funka som helande pop! Jag älskar kontraster och starka känslor. Helande pop är allt som kan påminna en om ens älskbarhet och bland finns tunga känslor såsom ångest, sorg och ilska. Dessa känslorna behöver bli sedda precis som allt annat i att vara människa. Däremot behöver det alltid finnas en värme inbakad någonstans. En röst som påminner en om att: hej, även detta är okej. För mig är det viktigt att det inte blir en sugarcoatad självkärlek som förenklar och vill få det att verka som att det finns enkla lösningar. Det är en livslång resa att lära känna sig själv och genom genren helande pop vill jag fördjupa begreppet självkärlek och utforska vad det kan vara.

Vilka artister har inspirerat dig genom åren?

Min första idol som barn var Amy Diamond. Jag önskade mig alltid hennes senaste CD-skiva vid högtider och lyssnade sedan på repeat. När jag kom upp i tonåren var Tove Styrke ytterligare en artist jag var otroligt svag för, speciellt Kiddo-albumet och hennes kaxiga attityd där. Jag minns första gång jag såg henne live, längst fram stod jag och kunde varje ord. Andra artister jag inspirerats av är AURORA, Sara Parkman och Cleo. Alla de tre går sin egen väg musikaliskt. Något som inspirerar mig enormt att göra detsamma.

Minns du den första låt du skrev och hur den blev?

Jag minns att jag såg filmen Graves of the Fireflies och var så otroligt ledsen efteråt. Det är nog fortfarande den sorgligaste filmen jag sett. Jag kände sån djup sorg efter att ha sett den och behövde processa det på något sätt. Det blev genom en låt. Jag minns att jag döpte den till Satellites och att den pendlade mellan två tangenter och en enkel basgång. Texten handlade om filmen och att den var fylld av metaforer. Bilder har alltid varit min grej. Jag blev väldigt nöjd med låten och visade stolt upp den för min lärare som beskrev mig som Sveriges nästa Laleh. Där växte jag typ 2 meter.

Hur hoppas du kunna utveckla Momo May och din musik framåt?

Jag hoppas kunna fortsätta göra det som lockar mig och väcker min nyfikenhet. Just nu är det att spela live och sätta upp en episk, magisk live-akt. Jag hoppas att människor ska kunna finna en helande plats i min musik. Att den ska verka som en varm innerlig kram, en mjuk säng eller att flyta i ett stilla omfamnande vatten. Sist men inte minst hoppas jag att jag ska minnas min egen älskbarhet genom resan och att jag ger mig friheten att skapa utifrån det som känns sant och äkta för mig.

Momo May

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Podcast
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Podcast

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011