Likt en musikalisk stjärna slog Kerstin Ljungström ned som en komet. Hennes musikalitet är numera känd över hela branschen och vet inga gränser. Med en Grammis-vinst i bagaget har hon dessutom fått den ultimata bekräftelsen på detta. Mer känd som producent och låtskrivare än artist, blev jag upp över öronen glad när musikskaparen bestämde sig för att debutera med singeln Ex. När nyheten nådde mig om en hel EP katapulterades jag in storartad eufori. Nu är dagen här. Kerstin släpper debut-EP och självklart tog vi tillfället i akt att ställa några frågor.

Popmuzik Podcast

Aktuell med debut-EP:n 7856. Varför blev denna sifferkombination titeln på låtsamlingen?

– Det var portkoden till min gamla lägenhet i Hornstull! Bodde där från att jag var 16 tills för bara något år sen, och märkligt nog bytte aldrig föreningen koden under den perioden. Så den blev liksom signifikativ för mig! 

Arbetet med EP:n har tagit fem år, berätta lite om resan fram till den färdiga produkt vi hör idag…

– Jag har under de senaste fem åren gjort så mycket andra grejer samtidigt som jag försökt färdigställa min EP. Tex skriva och producerat åt andra artister samt turnerat som musiker. EP:n har jag arbetat på dom dagarna jag varit ledig eller sena kvällar när alla gått hem. Låtarna är historier och upplevelser från mitt liv och jag tror jag behövde att det inte skulle stressas fram! Allting har fått gå i min takt för att hitta hur jag vill att det ska låta.

Samlingen låtar täcker in allt från sorg till euforiskt glädjerus. Var det meningen att måla med så breda penseldrag från början eller är det bara något som fallit sig naturligt? 

– Det föll sig faktiskt bara naturligt! Har ju hur många låtar som helst på min hårddisk men dessa kändes bara så rätt. Tänker att det finns något för alla på denna ep.

Skulle du säga att den här mini-samlingen av låtar är representativ för vem Kerstin Ljugström är som artist och hur ditt inre kommer till uttryck musikaliskt? 

– Det skulle jag absolut säga! Men är också så peppad på att växa vidare från detta och visa ännu mer med nästa släpp.

Låten Stanna kvar är skriven och även framförd tillsammans med din partner Fanny Hultman. Vad har den låten betytt för EPn? 

– Den öppnade upp en ännu mer ärlig sida hos mig själv och att verkligen våga vara sårbar i låttexter. Att sen Fanny även är med och sjunger på låten sluter ju cirkeln känner jag! 

Foto: Alexander Collin

Kommer du ihåg när och vad det var som gjorde att du bestämde dig för att låtarna du skrev skulle bli en EP? 

– Har alltid haft som mål att det första släppet efter en singel skulle vara en EP. Tycker att det är ett så fint sätt att dela med sig på. Sen har jag valt en låt i taget och försökt bygga ihop en historia sakta men säkert. 

När jag som lyssnare hör dessa låtar träffar de djupt och berör. Men vad har de betytt för dig att skriva dem på ett personligt plan?

– Som någon form av terapi och tröst! När något jobbit eller fint händer skriver jag direkt av mig i telefonen eller i mitt block, lite som en dagbok. Men jag skriver kanske inte sådär traditionellt ”idag var jag ledsen” utan mer ”tystnad gör ondare” som sen ganska enkelt utvecklas till en låt. Så varje låt är ju nån form av bearbetning ur mitt eget liv.

Har det funnits någon speciell inspiration ljudmässigt för skapandet av denna EP?

– Jag tror på att blanda allt man själv gillar! Alltifrån nån låt av en annan artist som inspirerar, till ett speciellt ljud. Har tex alltid älskat Upright piano så det är ju typ med i varje låt. 

När du började klä upp melodierna i produktioner. Vart hamnade du i forma av instrument för att matcha den känslan du ville förmedla?

– Oftast börjar jag faktiskt med produktionen. Så då handlar det mer att hitta rätt ord eller meningar som står nedskrivna någonstans. När jag väl har skrivit klart låten gör jag sen om hela produktionen för att matcha vart jag hamnade tillslut. Många låtar är rätt ärliga, och då tycker jag att akustiska instrument bidrar till den känslan.

Vad är önskan med att släppa denna EP? Hur vill du att lyssnarna ska motta den?

– Att dom lyssnar på den på hög volym i ett par AirPods antingen ur glädje påläggen hem på en buss eller som tröst hemma efter ett breakup! 

Kommer vi kunna se dig live någonstans i höst?

– Det hoppas jag! Först ut är Musikplats Stockholm på P4 den 7 oktober!

Foto: Alexander Collin

Jag vet att du varit ute och gigat hela sommaren med Victor Leksell, vad är det bästa minnet du tar med dig från konsertsommaren 2022?

– Oj det går knappt att svara på, har faktiskt haft den bästa sommaren i mitt liv. Men kanske en höjdpunkt var när vi typ tog publikrekordet på Malmöfestvalen, det blev en helt otrolig konsert och så sjukt att få va med om.

Jag måste såklart fråga hur det kändes att vinna en Grammis?

– Nej men det är väl ändå det sjukaste!! Kollar på den hemma ibland och blir så lycklig. Det var ju en barndomsdröm för mig som gick i uppfyllelse.

Vad ser du mest fram emot med hösten?

– Att fortsätta skriva nya låtar och börja jobba på ett album.

Avslutande fråga. Hur kommer du fira releasen av din EP?

– Med en releasefest äntligen! När Ex släpptes var det fortfarande restriktioner och när Dum i huvet kom ut var det Grammisgalan. Är så glad för att jag ska få fira med familj och vänner denna gång.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Podcast
Share.

Artist (Astian), låtskrivare och deltidsskribent. Men framförallt musikälskare och här för att lyfta andra artister.

Skicka in din musik

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011