Noah Gerstenfeld och Joanna-Maria samarbetade 2020 på låten Hela världen tillsammans med Chris. Ett samarbete som bevisligen gav mersmak för de två, då de nu är aktuella med duetten Saknar, ser, hör dig. En låt som passar perfekt för sommaren där de sjunger om barndom, nostalgi, kärlek och längan. Allt producerat av Jonathan Dahl till en vemodig och samtidigt dansant poplåt som känns som en omedelbar hit.

Skicka in din musik

Jag bad Joanna-Maria och Noah berätta lite mer om deras samarbete och låten, som du kan läsa här.

Ni samarbetade första gången på singeln Hela världen tillsammans med Chris. Hur kom det samarbetet till? 

Hela världen började som en kul grej och var först tänkt som en låt till Chris som hade en text och behövde ett beat. Jonathan slängde ihop en skiss till Chris och under samma period jobbade JM och Jonathan på hennes egna material. När JM kom förbi studion visade Jonathan beatet och hon började genast nynna på en melodi som i stunden var lite skämtsam, “vad hade varit det typiska att sjunga över detta på ett skojigt sätt”? Det blev att vi diggade det mer och mer för det var så dum-enkelt och då plötsligt kom texten ganska naturligt. Budskapet med låten var att få ner våra tankar kring hur det kändes just då när hela pandemin fortfarande var färsk. En reflektion i att vi alla är “in this together” och att vi är så starka när vi väl inser att om vi bara kämpar tillsammans och tar oss an hela världen som ett kollektiv så blir det lättare, det är alltid bäst när man hjälps åt.

Hur växte idén om att fortsätta ert samarbetet ihop? 

När vi hade spelat in Hela världen fick vi en riktigt go vibe och det lät lika gött som det kändes. Vi sa då att vi verkligen vill fortsätta jobba ihop framöver. Under en fotosession inför Hela världen sa JM till Jonathan att vi bör skicka Saknar, ser, hör dig till Noah, som då bara var ett utkast utan vers. Det kändes rätt! 

Hur tycker ni själva att ni kompletterar varandra i studion? 

Vi alla har våra komponenter som bidrar till att låtskrivandet flyter på. Vi har en ödmjuk, lekfull och driven inställning. Jonathan är på många sätt motorn, startar igång med en idé ”slaskprodd”. Vi pratar lite om vad vi får för magkänsla och associationer. Sedan trycker vi rec då JM och Noah får leka med melodier. 

Ny singel på självaste midsommarafton. Vad fick er att välja den dagen? 

När vi skulle bestämma dag föreslog Noah Midsommar vilket vi andra reagerade på och sa ”Vem släpper en låt på Midsommar?” men när det väl fick sjunka in, insåg vi alla att det var genialiskt! Låten har lite sommarmagi över sig vilket Midsommar också har därför passade det så bra.

När vi ändå är inne på Midsommar. Hur ska ni fria? 

Någon gång mellan kl 11.00-11.30 ska vi framföra Saknar, ser, hör dig live i P4 vilket ska bli jättekul och spännande! Sen ska vi (Joanna-Maria och Jonathan) lustigt nog lura ut våra vänner till en Ö i en sjö vid en hemlig plats och ska både leka lekar, grilla, givetvis lyssna på Saknar, ser, hör dig och förhoppningsvis bada i midsommarsolen men med stor sannolikhet lär det nog komma en skvätt regn annars vore det inte en klassisk midsommarafton. 

För mig (Noah) blir det ut till Kroppefjäll där jag och lite vänner har hyrt stugor precis vid vattnet. Där tänkte vi njuta precis som Jonathan och Joanna-Maria med god mat, bad, lekar och annat härligt. Sånt där magiskt midsommarhäng helt enkelt. Självklart lyssna på Saknar, ser, hör dig också ;)

Berätta lite vad Saknar, ser, hör dig handlar om. 

Låten för oss handlar om en nära relation som kan vara en vänskap, ett förhållande eller en familjerelation som går igenom en tuff period där man hittar tillbaka till hoppet och blickar framåt. Även om personen man saknar inte är fysiskt närvarande finns den där oavsett. Saknar, ser, hör dig är som det där leendet och klappen på axeln om att allt kommer blir bra. Minnena är till för att återuppleva. Låten tillåter också känslan av att gråta på dansgolvet och våga släppa taget i refrängen. Våra röster är som två motpoler med svaren man alltid hoppas på att få, när tystnaden tar plats. Saknar, ser, hör dig är låten för oss dansglada men också balladen när vi känner sorg och längtan. 

Hur arbetade ni fram låten? 

Just när det kommer till Saknar, ser, hör dig hade JM och Jonathan redan jobbat fram vissa delar men Noah var den perfekta och sista pusselbiten som kom med fina melodier till versen. När vi skrev text fick vi alla rysningar och nostalgi då vi pratade om barndom, gamla minnen, sommar och ”brustna” relationer men på ett hoppfullt sätt. Vi skrev klart låten en sommarkväll och grillade hamburgare på altanen. När texten var klar och vi skulle sjunga in den var klockan redan så mycket att vi tillslut nästan fick viska för att vi var nojiga att grannen skulle ringa på och klaga. 

Vad vill ni att folk ska känna när de hör låten? 

Förhoppningsvis känslan av att kunna släppa loss och gå in i låten som när man går på bio och fastnar i storyn på en bra film. Man lever sig in i miljön, känner doften av sommaräng, grässtråna som snuddar vid fingertopparna och ljudet av vågorna vid havet som slår mot klipporna. Känslan av att kunna dela det med någon eller några som betyder mycket för en och gör att man inte känner sig ensam.  

Kan vi räkna med fler samarbeten mellan er i fremtiden? 

Vi kan säga så här, det finns mycket spännande på gång… ;) 

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Nordiska Favoriter
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Podcast

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011