Det var ett tag sedan vi hörde något nytt med Hampus Olausson. Han släppte bland annat EP:n Om Jag Bara Blundar 2016 och efter det har det varit ganska tyst om Hampus. Men säg den stjärna som slocknar helt, för nu, sådär sju år senare är det dags för Hampus att släppa singeln Skavsår på hjärtat.

DOLBY ATMOS

Här bjuds vi på en medryckande indiepoplåt med ett euforiskt driv och som kryddats med saxofon. Likt en ungdomsfilm som utspelar sig en varm sommar, handlar låten om drömmar, svek och längtan efter tillhörighet.

Jag tog ett kort snack med Hampus om den långa pausen och nya låten, som du kan läsa här.

Hej Hampus, hur är läget med dig idag? 

Hej! Jo tack, det är bara bra med mig. Hur är det med dig? 

Det är grymt. Jag har ju precis fått lyssna på ny musik av dig ju.
Jag räknar att det är sju år sedan du släppte något senast. Vad är det som gjort att det tagit så fasligt lång tid för dig att släppa nytt?

Ja, det kan nog stämma. Åren har gått fort och livet har kommit emellan, kan man säga. Varför det har tagit så lång tid för mig att släppa musik igen beror nog på flera orsaker. Dels var det för att jag spelade i andra slags konstellationer med diverse band men den största anledningen var att jag tröttnade på musiken ett tag. Det kändes som att man stampade lite på samma ställe och jag tappade motivationen att fortsätta med musik. Därav blev det en lång paus då jag gjorde andra saker, bland annat att studera och resa.  

Vad fick dig att tillslut släppa Skavsår på hjärtat nu då och kan vi räkna med mer musik i närtid?

Trots att jag var trött på musiken så fanns det alltid lite i bakhuvudet och ibland så tog jag fram gitarren lite då och då. Under ett sådant tillfälle någon gång förra året kom Skavsår på hjärtat till. Det var då motivationen kom tillbaka och jag började skriva igen. Jag pendlade dock mycket mellan om jag skulle släppa den eller inte men tillslut så tänkte jag bara ”det är ingen stor grej, bara släpp den”. Så då gjorde jag det helt enkelt. 
Det finns en del material som är inspelat som jag har planer på att släppa i framtiden. Det är lite oklart när bara. Det släpps dock redan den 8:e december, en lugn version av Skavsår på hjärtat. Antagligen blir det två låtar till som släpps under våren men det är inga datum som är satta än. 

Berätta lite om låten, vad inspirerade till att skriva den och vad handlar den om enligt dig? 

Låten följer två missförstådda personer som känner sig vilsna i livet. De förenas sedan i strävan efter någonting bättre. Jag inspirerades av en film som jag såg och texten kom nästan av sig själv på något märkligt sätt. Det blir oftast så att låten skriver sig själv och det är inte förrän efter att låten är klar som man förstår vad den faktiskt handlar om. 

Älskar den euforiska känslan i låten samt saxofonen. Hur arbetade du fram arrangemanget av låten? 

Härligt att höra! Kul att du gillar det! Jag ville hålla låten kort medvetet och att den egentligen bara skulle ösa på igenom hela låten. Själva arrangemanget med låten visste jag ganska direkt hur jag ville att det skulle vara. Det var dock inte lika självklart med hur gitarr delarna skulle vara. Gitarrerna fick läggas om några gånger innan jag kände att det passade låten men allt annat föll på plats relativt fort. 

Vilken del av låten är du mest nöjd med text- eller produktionsmässigt? 

Oj, svår fråga! Jag är väldigt nöjd med låten generellt om man får säga så ens. Jag tycker att jag lyckades bra med texten och jag tycker att den förmedlar det jag ville få sagt. Produktionsmässigt så är jag väldigt nöjd med resultatet och det är Filip Lundgren från Septembernatt som mixat och Joakim Lindberg som mastrat den. De har gjort ett suveränt jobb och jag är riktigt nöjd med hur det blev i slutändan. Sen så måste jag tacka Simon Möller och Mattias Holm som spelar på låten, de lade in sina hjärtan och deras medverkan lyfte verkligen låten. 

Du har ju legat på musikbolag och släppt independent både nu och då. Vad skulle du säga är stora skillnaden med att vara indie och signad och hur har det påverkat dig? 

Ja, exakt. Min första EP släppte jag som independent och gjorde ingen som helst marknadsföring för. Det är väl något man fick lära sig i efterhand att arbetet inte slutar bara för att låten är släppt. När jag väl släppte min andra EP via ett skivbolag så var den stora skillnaden att de hade lite mer muskler när det kom till att marknadsföra låtarna. Jag var dock bara under deras label en kort period så jag märkte inte av några markanta skillnader om jag ska vara helt  ärlig.

Det säger väl sig självt att det oftast är mer jobb att vara independent men samtidigt så har man sin kreativa frihet att göra vad man vill. Båda alternativen har ju sina för- och nackdelar. Kan inte säga att vara under ett skivbolag har påverkat varken mig eller mitt skapande särskilt mycket.

Vad ser du fram emot inför 2024? 

Ja men förhoppningsvis blir det lite mer musik från min sida. Kanske blir det en EP till och med, vem vet… Utöver det så ser jag fram emot att lyssna på mer fantastisk musik som säkerligen kommer släppas under våren av andra artister och akter. 

Hampus Olausson

Vad tyckte du?
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Skicka in din musik
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Lover Patreon

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011