Då är det dags att stifta bekantskap med ännu en debutant här i bloggen.
Denna gång är det Hugo Holke som med den vackra singeln Oro släpper första smakprovet från sitt kommande debutalbum Tordyvel. Låten är sparsmakad, men ändå otroligt uttrycksfull när den lyfter fram Hugos ord. Jag kan tänka mig att många kommer att tänka på akter så som José Gonzáles och Bon Iver när de hör Hugos musik.

Följ på Apple Music

Jag bad Hugo berätta lite mer om sig själv och sin musik i denna intervju.

Om du skulle beskriva ditt sound, vad skulle du säga då? 

González möter Boye. Mångfasetterad, expressiv och vacker. Målet är texter och arrangemang som är lika sköna, men råa, som naturen själv. 

Vilka artister har inspirerat dig mest genom åren? 

-Många artister har inspirerat mig. Några som sticker ut är Bob Dylan, Jeff Buckley, Cornelis Vreeswijk och José González. Jag fascinerades av Dylans fokus på texterna. Hans berättarstil har jag inte försökt efterlikna, men han gav mig en frihet att negligera den vanliga uppbyggnaden, strukturen låtar brukar ha. Att säga det du vill säga, låta harmoniken lyfta fram lyriken och åsidosätta de klassiska formerna. Jag drogs till Buckleys harmonik och renodlade passion, jag drogs till González varma nylon och bubblan den skapar, jag drogs till Vreeswijks nonchalanta men geniala spelsätt. Hans liveframträdanden. Hans självklarhet. 
Många artister har inspirerat mig. Den allra största inspirationen kommer dock från poesi. Karin Boye, Edith Södergran, Anders Österling. De världar några få ord kan måla upp. Och när jag skriver låtar tänker jag inte på andra artister, utan istället det ord som gnager i mig efter en bra dikt. 

Foto: Agnes Erlandsson

En låt som förändrade ditt liv. 

Hard Time Killing Floor Blues. Varje gång jag lyssnar på den kommer jag in i ett mode där jag alltid vill vara. På något sätt visar den mig meningen med mitt liv, strävan efter att skapa någonting fantastiskt. Den visar även på att en bra låt ska kunna spelas i alla tider, av nästan vem som helst. En tanke jag försöker bära med mig i mitt eget låtskriveri. 

Du debuterar med singeln Oro. Berätta lite om låten.

Oro kom till en morgon. Jag hade flyttat hem till min pappa över ett lov och jag tror många kan känna igen hur konstigt det kan vara att plötsligt bo hemma igen efter att ha flyttat ut. I rummet fanns så mycket obearbetade känslor kvar. Väggarna liksom blängde på mig. Den morgonen fick jag inte fram mycket ord, men texten till Oro. Det var underliggande känslor, fragment jag inte lyckades ta på. Som hade legat och skvalpat under ytan och gjorde sig påminda. Jag visste inte vad de betydde. Idag vet jag att den beskriver den gråa betongen i Tynnered. De mörka vågorna vid havet. Skilsmässa, alkohol och förnekelse.

Varför valde du just denna låt som första singel från ditt kommande album? 

Eftersom detta är den första låten ville jag ha en som visar vem jag är som artist. En där produktionen och emotionen ger en glimt av vad som kommer, något jag tycker att Oro gör. 

Snyggt omslag till singeln också. Berätta om tanken bakom. 

Omslaget är en oljemålning som heter “Dos amigos en la orilla” och är gjort av den kubanska konstnären Diango Hernández. Det är en konstnär jag länge hållit som en av mina absoluta favoriter. Omslaget speglar känslan jag vill förmedla med Oro. Som ur ett arkiv från en svunnen tid. En vacker bild. Men också en bild som kan vara lite svår att ta på, där två anonyma gestalter står i förgrunden. 

Foto: Johannes Grahn

Du har döpt ditt debutalbum till Tordyvel. Varför? 

Ordet Tordyvel sätter en ton för mitt album. Dels har den en betydande roll i en av låtarna, men sammanfattar också miljön för hela plattan. En miljö från en tid där skogen och vidskepelse var en större del av folks vardag. Tordyveln är en del av vår lummiga natur som texterna ofta målar upp. Den ansågs också vara en lyckobringare i svensk folktro, som är något jag ofta väver in. Ordet är en nyckel för att förstå att många av låtarna flätar samman tidlösa känslor med gammal skrock.

När och var kan vi uppleva dig live under våren? 

Jag är i nuläget i full gång med att boka in gig inför vår och sommar. För att hålla koll kan en hålla sig uppdaterad i mina sociala medier

Lycka till med releasen nu!

Tack snälla!

Hugo Holkes debutalbum Tordyvel släpps den 13 Maj 2022 och singeln Oro hör du här nedan.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Favoriter Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Favoriter Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011