Det var på 27-årsdagen av Estonia-katastrofen som singeln Eden släpptes.
Låten hade Pierre Isacsson spelat in som demo tillsammans med en knippe andra låtar strax innan han omkom i fartygskatastrofen på Östersjön. Planen var att Pierre då skulle ge ut ett nytt album och med det följa upp Igen från 1977.

Popmuzik Podcast

Nu har sonen Ludvig färdigställt och spelat in sin fars demos med nytt arrangemang och text. Först ut av dessa låtar blev som sagt Eden. En låt som skapar ett fint möte mellan far och son när låten nu är en duett mellan de två.

”Jag har varit väldigt försiktig med idén om att sjunga tillsammans med pappa, och undvikit det helt. Men mitt i arbetet föll den här biten bara på plats, som från ingenstans. De nya textraderna kom tillsammans med tårarna och plötsligt hade vi det här samtalet. Plötsligt möttes vi i sången, men också i flykten till det förflutna. Pappa sjöng om familjen 1994. Jag sjunger om honom 2021.”

Idag släpps musikvideon till Eden som har premiär här i bloggen.
Jag bad Ludvig svara på några frågor om arbetet med musiken och videon som du kan läsa här nedan.

Först måste jag fråga hur reaktionerna varit på singeln från lyssnarna? 

Helt fantastisk. Så många vackra kommentarer och så mycket kärlek, man tror knappt det är sant. Det betyder verkligen otroligt mycket. De textrader jag skrivit själv är ett personligt erkännande. Det är OK att inte alltid vara stark, det är OK att leta sig tillbaka till tiden innan, men livet måste också gå vidare.

Hur var känslan när du hörde din och din fars röster tillsammans i slutresultatet av Eden för första gången? 

Det var en nästan overklig känsla. Jag har ju arrangerat och producerat låten själv, men lämnat iväg själva mixningsarbetet. Trots att jag visste vad som skulle komma blev jag tagen. Det lät så verkligt och så nära. Allt föll på plats.

Videon och omslaget till Eden är som en nedslag i ert familjealbum. Var det just den känsla du ville skapa med det visuella för singeln? 

Kontrasten mellan då och nu. Tanken är att få följa med på en liten bit av både min och pappas resa. Det som kunde blivit och aldrig blev. Det vi istället har idag. 

Vem (eller vilka) i familjen var det som var duktig på att dokumentera allt och hade du mycket att gå igenom när du skulle skapa omslag och videon? 

Omslaget till Eden är hämtat från en bild tagen sommaren 1994. Samma sommar pappa framförde låten i originalform för första och sista gången i SVT, veckor innan förlisningen. Förmodligen är det min mamma som tagit den. De andra bilderna i videon är lite olika, och går hela vägen tillbaka till 1971. Videomaterialet som syns är filmat av min bror. Pappa var annars oftast bakom kameran.

Albumet släpps den 1:a December. Händer något mer inför släppet i form av någon mer singel eller spelning?

Det fanns tidiga planer för en releasefest, men med det svajande pandemiläget och framförallt arbetsbelastningen kring projektet fick det dessvärre läggas åt sidan. Istället siktar jag på en annan form av firande, som kommer offentliggöras så småningom. Att det här albumet kommer ut är ju en enorm händelse på så många plan.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
DOLBY ATMOS
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Favoriter Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011