Det var i Januari som Dear Sara debuterade med singeln Something you should know. En låt som färgats av sångerskans uppväxt i det lilla samhället Karesuando i Kirunas kommun. Ett samhälle som ligger utmed Muonioälven precis på gränsen till Finland.

Favoriter Apple Music

Dear Sara, eller Sara Nutti som hon egentligen heter, växte upp i en familj där hennes far var renskötare, som så många andra i området.

”Vi var alla delaktiga i renskötseln och var med pappa ute i skogen. Men vi har alltid haft valet att göra annat. I vissa familjer är det lite press på barnen att de ska ta över renskötseln för det är en sådan viktig del av den samiska kulturen för att det ska kunna leva vidare med alla traditioner.”

Sara berättar att man verkligen måste uppskatta naturen för att kunna bo där uppe. Att åka snöskoter, skidor och renskötsel. Men själv känner hon att hon trivs bättre i en storstad.

”Jag är jättetacksam att jag vuxit upp där. Det har fått mig att se saker ur ett annat perspektiv och jag hade väldigt nära till min kultur, naturen och spåreket. Saken är den att jag aldrig känt att vi varit en minoritet förrän jag flyttade från vår by. Så det var väldigt fint att växa upp i den bubblan.”

Sara berättar att jojken har varit en stor del av henens uppväxt. Hennes far och släktingar jojkar och musiken finns både hos henne och sin syster Anna.
När det kom till mer kommersiell musik under uppväxten berättar Sara:

”Vi fick lyssna på det som spelades hemma. Oftast var det kassettband med countrymusik, Bruce Springsteen, Lars Winnerbäck, Elvis eller Dolly Parton. Jag och min syrra lärde oss tidigt att uppskatta den musiken och jag har själv gått igenom en country-folk-fas när jag bara ville göra sådan musik, haha.”

För den som minns den första och enda säsongen av X-Factor 2012, så var Sara med i uttagningen där.
Men det var egentligen hennes syster som ville dit först.

”Min storasyster hade sådan lust att vara med och då var jag den irriterande lillasystern som också skulle söka. Det slutade med att hon inte sökte och jag sökte istället, haha.”

Ett tag efter programmet kontaktades Sara av några amerikanska producenter som befann sig i Stockholm. De ville jobba med sångerskan och ta med henne till USA. Då kände hon att hon var för ung och ville vänta till efter skolan.
Sagt och gjort. Efter att ha gått ut gymnasiet i Luleå åkte hon till Los Angeles. Då skulle de satsa på artisten Baby Sara som skulle lanseras.

”Jag var inte med och skrev låtarna på samma sätt som idag. Jag hade ett låtskrivarteam som skrev till mig. Väldigt poppigt, lite houseig musik. Sedna blev det en del splittringar i gruppen och många blev ovänner vilket resulterade att folk slutade. Så det blev inget av Baby Sara-projektet, vilket jag kan vara lite glad över idag, haha.”

I år lanseras Sara istället som Dear Sara. Ett namn som självklart anspelar på Saras renbakgrund då dear och deer blir samma i uttal.

”Jag tyckte det var urlöjligt i början! Det var mitt management som föreslog namnet för länge sedan. När sedan skivbolaget tog upp det började jag känna att det kanske var ett aktuellt namn ändå. Så efter ett tag såg jag mig som Dear Sara.”

En viktig del i Saras låtar är hennes låtskrivarpartner och producent Elias Näslin.
De blev rekommenderade att jobba ihop i och med att de ligger på samma skivbolag.
När jag frågar vad som fick dem att klicka svarar Sara:

”Han är ju också norrlänning! Han kommer från Östersund och vi klickade direkt!”

-Vad är hans styrka som producent?

”Han är väldig orädd och väldigt kreativ utanför boxen. Vågar göra sin grej och så vidare. Väldigt härligt att jobba med honom.”

Det norrländska soundet hört tydligt i inledningen av Something you should know, samt att låten dryper av det nordiska vemodet som gjort det svenska soundet världsberömt.

Singel nummer två med Dear Sara är Do better som nyligen släpptes. Denna gång är produktionen lite mer lekfull men ändå väldigt karaktäristisk med Saras röst.

“Ända sen jag var liten har jag haft en livlig fantasi. Jag har alltid tyckt om att skriva och skapa historier. Do better handlar inte om något jag gjort eller upplevt, utan det är mer en ‘tänk om jag gjorde så’-tankelek.”

Jag frågar Sara om hennes intresse av att skriva gjort att hon funderat på att bli författare eller journalist.

”Jag har sneglat åt det hållet. Sedan har det blivit mer naturligt att texterna blivit musik. Man kan vara den man vill i texter och kan ljuga eller vara brutalt ärlig när man skriver en låt. Det är kul att leka med ord och skriva om vem man kunde ha varit eller den man är.”

-Har du något alter ego som du skulle vilja vara?

”Jag kan nog vara såpass gränslös att jag kan vara mig själv, haha.”

De två singlar som nu släppts ska bli till en hel EP till sommaren.
Här kommer Sara samla låtar som prickar in olika år och tider i hennes liv, lite som ett dagboksmaterial igenom åren. Exakt hur långt tillbaka i tiden hon kommer att gå eller vilka år det blir vet hon inte riktigt än. Men hon jobbar på det så får vi se fram emot sommaren var hennes låtar tar oss.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Favoriter Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Skicka in din musik

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011