I veckan fick vi säga adjö till ett av 00-talets mest ikoniska pryl. Apple slutade sälja iPod nano och shuffle. Kvar finns dock iPod touch, som jag antar fortfarande får existera för att det är barnens version av en iPhone för de som vill spela men som ändå inte behöver en riktig telefon (med andra ord: mer en iPhone light, än en iPod). Men med slutet av just iPod nano och shuffle ser vi också slutet på det som gjorde Apple great again, för att låna en fras från en känd amerikanare.

Popmuzik Lover Patreon

Min första Apple-pryl var en rosa iPod mini. Jag var definitivt inte ensam. För iPod var den produkt som förde Apple till allas hem. En MP3-spelare som hade ordentligt med lagringsutrymme för de flesta musiksamlingar och inte som många andra konkurrenter körde med begränsad flash-lagring. Här fick man en hårddisk som vi fyllde med musik. iPod var både den nya Walkman och Discmnan, men också prylen som var synonymt med den skivbutiksdöd som pågick under 00-talet. När musiken tog steget från att vara en fysisk plastbit till att enbart vara filer på datorn.

Men iPod var så mycket mer än musik. De dansande siluetterna i reklamen för iPod skvallrade mer om en livsstil. iPod var mer än en MP3-spelare. En inställning Apple jobbat med även på sina datorer. Det är inte bara en plastbit som du kan utföra saker på. Du kan förändra världen, som de visade upp i den numera ikoniska Think Different-reklamen från 1997.

Apple förändrade musikbranschen totalt med iPod och branschen tog första steget mot nästa revolution; den strömmande musiken. Nu strömmar vi musiken till våra mobiler eller till våra datorer istället för att lagra filerna på våra hårddiskar eller MP3-spelare. Med det har vi nu nått den nivå på försäljning av iPods att det inte längre är värt att distribuera dem till den försvinnande lilla skara folk som fortfarande vill ha MP3-filer i fickan, och som då inte använder sig av en iPhone (eller annat mobilmärke) för att konsumera musiken.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Skicka in din musik
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Skicka in din musik

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011