Jag var länge ingen vän av MP3.
Jag köpte min musik på CD och hade tre Billy-bokhyllor hemma med album, singlar och maxi. Det fanns liksom inte på kartan att jag ville ha filer på min dator som tog upp massa plats och som inte gick att organisera på ett vettigt sätt.
När jag skulle skapa ”blandband” var det istället på MiniDisc som dessa spelades in på. Jag stod där framför min stereoanläggning och spelade in, pausade, spelade in och förde över singlar och albumspår till en perfekt blandning som jag kallade för What the hell, it’s only Music. Jag tror att jag kom till volym 40 eller så innan jag gav mig.

Favoriter Apple Music

Min första iPod var en rosa iPod mini.
Jag var så otroligt imponerad över den lilla storleken. Att äntligen ha en MP3-spelare som funkade. Som inte bara hade 128 MB för lagring, utan faktiskt hela 4 GB. Det var helt otroligt.
2004 köpte jag den.
Det var nu den nya tidsåldern började. iTunes och iPod. Alla mina CD rippades ner på externa hårddiskar via iTunes och jag varvade köpta CD med köpt musik på iTunes. Allt för att hela tiden ha de senaste och bästa låtarna i mina olika spellistor.
Istället för att minnas vilken MiniDisc en låt var på kunde jag ha med mig flera olika spellistor istället. Det var en helt ny värld för mig.
En värld där musiken alltid kunde vara med mig. Då som filer i min iPod eller sedan iPhone. Idag som streaming via Apple Music.

Idag, nästan 21 år efter att den presenterades för första gången, meddelar Apple att de kommer avsluta iPod-serien. Den sista modellen som fanns kvar i familjen var iPod touch från 2019. Den 7:e generationen av touch, efter att den första lanserades bara ett halvår efter iPhone.

När den första iPod släpptes 2001, kunde den bara synkas med en Mac. Den blev sedan Apples stora steg in i Windows-användarnas liv när de med generation två även såg till att iPod funkade med den plattformen.
Inte bara det. Windows-användare fick även ta den av iTunes. En musikspelare som delade in världen i två läger: De som hatade den och de som… accepterade den. För att fullt ut älska, var det nog ingen som gjorde.

Älska gjorde man dock reklamen för iPod. Färgstarka animerade filmer med personer som dansar igenom livet tillsammans med sina iPod-hörlurar i öronen. En kampanj som än idag efterapas och som är lika stor del av popkulturen som säg… Andy Warhols konserver eller Marilyn Monroe-popkonst.

Själv älskade jag tanken med att ha hela min skivsamling i fickan. Eller i alla fall den bästa delen av den.
Jag älskade att skapa mina spellistor och fylla på med de senaste köpen eller skapa temalistor som sedan synkades över till min iPod.
Jag älskade att man kunde se på de vita hörlurarna om någon annan var del av ”familjen”. För i början var det inte lika vanligt att se någon med iPod-hörlurar.
Jag älskade att iPod även var den som fick mig att lämna Windows bakom mig och helt gå över till Mac.

Jag har med andra ord mycket att tacka iPod för när de nu fasas ut så länge lagret varar. Det har nog Apple också om man ska vara ärliga. För det är få produkter som gjort en sådan stor påverkan för ett helt företag som just en liten MP3-spelare som såldes in med sloganen: ”1,000 songs in your pocket.”

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
DOLBY ATMOS
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

POPMUZIK LOVER 2

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011