Henrikes – Blackbird

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Visa vad du tyckte
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

Efter singeln Stockholm från i våras är det nu dags för Henrikes att släppa hennes tolkning av The Beatles klassiker Blackbird från gruppens självbetitlade album från 1968. För den med gott minne, så fanns faktiskt Henrikes version ute en kort stund i slutet av förra året. Men nu har Blackbird släppts med video och allt, vilket gör att det är mer riktig release, även om vi får vänta tills den 25:e Oktober innan låten dyker upp på Spotify.

Jag bad Henrikes berätta lite mer om tolkningen och videon, som du kan läsa här i denna intervju.

Varför du valde just denna låt av The Beatles?

Det är just texten jag fastnat för, som jag känner att jag relaterar till. Den är enkel men med egenskapen av en metafor kan den tolkas på många sätt. Det sägs att Beatles inspiration till låten var The Civil Rights movement och att Blackbird symboliserar en mörkhyad kvinna på 60-talet. Det slog mig att texten i sin utformning är lika aktuell idag, när det gäller frigörelse i olika aspekter. Dels i samhället, där det pågår många kamper för social jämlikhet och rättvisa. På ett personligt plan relaterar jag till låten i egenskap av kvinna, men även i egenskap av individ som ibland blir begränsad eller begränsar sig själv på grund av sociala normer i samhället. Jag kan även tolka låten som en individ som gör upp med sitt förflutna. Det är det jag tycker mycket om med texten; den kan ha flera betydelser både i stora och små perspektiv.

Hur du gick till väga när du arbetade fram din version?

Jag var nyfiken på vad man kunde göra rent musikaliskt av denna låt om man inte använde det ikoniska gitarr-kompet och märkte att texten kom fram på ett annat sätt. Jag satt hemma och lekte lite med stämmor i refrängen och fram växte en mer cinematisk melankolisk version. Jag ville betona tyngden i texten. När jag spelade min idé för Märta Grauers bestämde vi oss även för att ta ner tempot och Märta skapade en fantastisk produktion kring dessa idéer. Vidare tänkte vi att vokoderna lägger lite mer kontrast till det naiva och skapar en mer modern känsla. Jag tycker att det känns mer intressant att göra sin egen version, eftersom originalet såklart redan gör sig bäst av original-artisten som jag har stor respekt för.

Tankarna bakom videon?

Jag diskuterade olika frigörelseprocesser tillsammans med regissören till videon; Franki Bravo, varpå han sa att han såg framför sig bilden av någon som tränade. Vi kom fram till att det skulle vara en kvinnlig boxare, då det inte är lika norm-stereotypiskt som en manlig boxare. (Det kan även vara så att jag har en hemlig dröm om att bli muay-thai boxare) Symboliskt måste det dock inte handla om könsroller, utan som sagt, olika individuella frigörelseprocesser gentemot ohälsosamma normer.


Patreons får alltid mer.

General Support:
Lyssna på poddavsnitt och se videointervjuer före alla andra.
Se exklusiva foton på artister och konserter.
Stötta utvecklingen av bloggen.

Submission:
Skicka musik direkt till bloggen.
Prioriterar Patreon-släpp på releasedagen.
Möjlighet att planera premiärer i bloggen.
Prioriteras för podd- och zoom-intervjuer.
Stötta utvecklingen av bloggen.

Bli Popmuzik-patreon du med.

Bli Patreon-medlem

Visa vad du tyckte
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
Share.

Comments are closed.