Efter singeln Stockholm från i våras är det nu dags för Henrikes att släppa hennes tolkning av The Beatles klassiker Blackbird från gruppens självbetitlade album från 1968. För den med gott minne, så fanns faktiskt Henrikes version ute en kort stund i slutet av förra året. Men nu har Blackbird släppts med video och allt, vilket gör att det är mer riktig release, även om vi får vänta tills den 25:e Oktober innan låten dyker upp på Spotify.

POPMUZIK LOVER 2

Jag bad Henrikes berätta lite mer om tolkningen och videon, som du kan läsa här i denna intervju.

Varför du valde just denna låt av The Beatles?

Det är just texten jag fastnat för, som jag känner att jag relaterar till. Den är enkel men med egenskapen av en metafor kan den tolkas på många sätt. Det sägs att Beatles inspiration till låten var The Civil Rights movement och att Blackbird symboliserar en mörkhyad kvinna på 60-talet. Det slog mig att texten i sin utformning är lika aktuell idag, när det gäller frigörelse i olika aspekter. Dels i samhället, där det pågår många kamper för social jämlikhet och rättvisa. På ett personligt plan relaterar jag till låten i egenskap av kvinna, men även i egenskap av individ som ibland blir begränsad eller begränsar sig själv på grund av sociala normer i samhället. Jag kan även tolka låten som en individ som gör upp med sitt förflutna. Det är det jag tycker mycket om med texten; den kan ha flera betydelser både i stora och små perspektiv.

Hur du gick till väga när du arbetade fram din version?

Jag var nyfiken på vad man kunde göra rent musikaliskt av denna låt om man inte använde det ikoniska gitarr-kompet och märkte att texten kom fram på ett annat sätt. Jag satt hemma och lekte lite med stämmor i refrängen och fram växte en mer cinematisk melankolisk version. Jag ville betona tyngden i texten. När jag spelade min idé för Märta Grauers bestämde vi oss även för att ta ner tempot och Märta skapade en fantastisk produktion kring dessa idéer. Vidare tänkte vi att vokoderna lägger lite mer kontrast till det naiva och skapar en mer modern känsla. Jag tycker att det känns mer intressant att göra sin egen version, eftersom originalet såklart redan gör sig bäst av original-artisten som jag har stor respekt för.

Tankarna bakom videon?

Jag diskuterade olika frigörelseprocesser tillsammans med regissören till videon; Franki Bravo, varpå han sa att han såg framför sig bilden av någon som tränade. Vi kom fram till att det skulle vara en kvinnlig boxare, då det inte är lika norm-stereotypiskt som en manlig boxare. (Det kan även vara så att jag har en hemlig dröm om att bli muay-thai boxare) Symboliskt måste det dock inte handla om könsroller, utan som sagt, olika individuella frigörelseprocesser gentemot ohälsosamma normer.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Podcast
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

POPMUZIK LOVER 2

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011