En sak som jag lärt mig under alla mina år tillsammans med Apple är att det är lika bra att omfamna det nya och inte hålla kvar vid det gamla.

Popmuzik Lover Patreon

När Apple ändrade scrollningen på musen så den funkade precis som på iPhone – du scrollar nedifrån och upp istället för åt andra hållet som var vanligt innan – så var det bara att vänja sig trots att man kunde ha kvar det ”gamla” sättet att scrolla på.

Eller det där att de valde bort Flash i iPhone 2007. Det var också massa hat och hån. För internet som folk kände till det då, var beroende av Flash för media och animerade sidor. När HTML 5 började rulla ut året efter märkte folk att det kanske inte var så farligt med saknaden av Flash ändå. Nu är det knappt någon som vet vad Flash var, mer än en superhjälte.

Samma med optisk enhet i datorn. När det skedde hade jag mer eller mindre redan slutat köpa CD-skivor. Köpte jag musik var det via iTunes och avsaknaden av just en CD-spelare i datorn gjorde i alla fall för mig den övergången snabbare och smidigare. Numera streamar jag musik via Apple Music och jag tror väl ingen behöver den där optiska spelaren. Varesig för musik eller film.

Som sagt. När något ändas, tas bort eller uppgraderas, så är det liksom ingen anledning att gnälla. Det är lika bra att som det heter ”just go with it”. Det sparar en jävla massa energi och frustration lovar jag dig.

Med iPhone 7 valde Apple att ta bort hörlursingången på mobilen. Folk var rasande. Hur skulle de kunna ladda mobilen och lyssna på musik på samma gång? Hur skulle de kunna koppla in mobilen i AUX-uttaget på bilen? Hur skulle de kunna lyssna via sina fin-fina (eller billiga-skräp-) hörlurar nu?
Svaret var adapter. Något många inte uppskattade.
Det andra valet, som för mig var lite enklare, var Bluetooth-hörlurar.
När detta skedde 2016 hade de trådlösa hörlurarna kommit ganska långt. De var inte perfekta, men de var tillräckligt bra för gemene man. Idag skulle jag dock säga att trådlösa hörlurar med Bluetooth 5-uppkoppling är såpass bra att sladd inte är något som man bör sakna.
-Audiofiler klagade såklart, men de är en ganska liten del av befolkningen, så de är en försvinnande liten målgrupp, och let’s face it. Om du påstår att du är audiofil och lyssnar på musik via mobilen så är du ganska fake ändå…
Men ändå blev det totalt uppror på nätet. Folk skrek. Företag hånade. Alla tyckte Apple var dumma-i-huvudet som tog bort hörlursingången på mobilen.

Det dröjde dock inte länge förrän andra leverantörer följde efter och tog bort hörlursingången på sina mobiler. Nu har till och med Samsung, som lade ner en jävla massa pengar på att håna Apple i reklamfilmer tagit bort hörlursingången på nya Galaxy Note 10.
För min del är det sällan jag använder någon annan sladd eller kabel till min mobil än just laddningskabeln. Det är när jag ska spela in ett poddavsnitt. Då behöver jag koppla in mikrofoner till mobilen eller min iPad, vilket jag gör via en adapter. Men det är som sagt en gång i veckan eller var 14:e dag. Resten av tiden strömmar jag musiken till mina trådlösa hörlurar eller till mina trådlösa högtalare hemma. Så för mig har inte hörlursingången någon som helst betydelse. Varesig 2016 eller 2019.

Men ändå var det en sådan stor storm där och då. Det var allt för få som hade insikten att se att detta var framtiden för att konsumera musik på. I deras spåkula var det 3,5 millimeter ingång och hörlurar från Clas Ohlson. Inget annat. Samma typ av människor som jag antar gnällde när CD tog över från vinylen i början av 90-talet, när VHS blev till DVD eller varje gång Facebook ändrar utseende. Allt har sin tid. I fallet vinyl så kom den tillbaka och blev hip. I fallet Flash, så lär det aldrig komma tillbaka, inte ens som retro-coolt.

Som sagt. Det är lika bra att vänja sig, anpassa sig och bara följa med när något händer inom tekniken. Du kommer ha en dag med svordomar och frustration. Efter den dagen har du vant dig. Precis som du gjorde med den alldeles för stora TV-skärmen när du uppgradera din TV sist gång. Eller när du ändra operativsystem när du köpte ny mobil. Man vänjer sig.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
DOLBY ATMOS
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Skicka in din musik

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011