Tips till att göra Apple Music lite bättre

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

Sedan i höstas har jag gått över helt till Apple Music.
Det var väl egentligen en tidsfråga innan det skulle hända i och med att jag är såpass djupt inrotad i Apples ekosystem ändå med dator, mobil, mediacenter och klocka från företaget. Då kändes det naturligt att även ha företagets musiktjänst för att kunna synka och spela musiken på samtliga plattformar. Det var faktiskt köpet av Apple Watch som fick mig att än en gång våga mig på att testa Apple Music för att kunna träna enbart med klockan och inte bli distraherad av allt som mobilen erbjuder i form av notiser och appar. (Spotify erbjuder ju ingen app till Apple Watch, så då fick det bli det modiga steget att testa en ny musikplattform).

Jag skaffade Apple Music när tjänsten lanserades för snart tre år sedan. Det var ingen rolig historia vill jag lova och vi har väl aldrig varit närmare en skilsmässa jag och Apple. Det slutade med att hela mitt musikbibliotek förstördes och all för mig viktig statistik.
Men som sagt, efter strax över två år vågade jag testa igen och nu är alla barnsjukdomar borta.

Saken är den att jag är väldigt fäst vid Apple Music idag. Kanske för att jag har lätt att anpassa mig efter saker jag jobbar med. Många gnäller över att det är rörigt och krångligt att använda tjänsten. Men som gammal iTunes-användare sedan mitten av 00-talet så är det inte helt ologiskt för mig.
Sedan passar den mig bättre än Spotify i upplägg. Skulle jag jämföra de båda skulle jag säga att Apple Music är som P3. En tjänst som är nyfiken på nya musik och som lyfter fram artister medan Spotify mer är som Mix Megapol, där man i första hans ska leverera spellistor som folk fortsätter att lyssna på. En tjänst som sätter låten i centrum och då gärna skapar ett lättlyssnat skval för arbetsdagen. Inget dumt i det, då de flesta vill ha något lättsamt i bakgrunden, men kanske inte stället för en som vill upptäcka ny musik.
Att Apple Music även lyfter fram och separerar album tillsammans med låtar på sin startsida tycker jag är väldigt trevligt. Då är det lätt att hitta nya album också istället för bara nya låtar.
Sedan är jag personligen mer såld på Apple Musics egna spellistor. Mina personliga spellistor från tjänsten som uppdateras varje vecka har precis de låtar som jag själv hade lagt i en spellista, om det så är en ny låt eller en älskad klassiker. Sedan tycker jag Apple Musics kurerader spellistor blivit så mycket bättre sedan starten. Det är en bra mix på toppliste-artister och lite mer okända låtar / artister samt mix på genrer.

Men det finns alltid saker som kan bli bättre och Apple Music kan definitivt bli bättre på en hel del saker.
Här tänkte jag lista min att göra lista för tjänsten.

 Jag som ändå skapar och underhåller spellistor för bloggen skulle gärna vilja se hur många som följer spellistorna. Kanske även se hur ofta som spellistan spelas för att veta om folk bara följer eller om de faktiskt använder den.

 Om jag söker på en artist får jag upp låtar och album (singlar) med personen. Jag får även upp en lista med spellistor från Apple Music samt de kurerade spellistor som bland annat Filtr, Digster och några andra gör. Här vore det bra om man även kunde hitta privatpersoners delade spellistor med just den artisten. Ett perfekt sätt att hitta nya spellistor av personer som har samma musiksmak som en själv.

 Något jag skulle vilja ha även i Apple Music är att kunna se streams. Både sedan senaste uppdatering av topplistan samt total. Jag tror både artister och kunder är intresserade av att se hur en låt går, och att visa upp streams är ett smidigt sätt att göra det. Framförallt är det alltid bra med transparens inom musiken.

 Swipea mellan låtarna i mobilen. Det borde vara det mest logiska som finns. Att bara swipea omslaget till nästa låt.

 Crossfade mellan låtarna i mobilen. Det var en sak som fanns i iPod tidigare men som aldrig kommit över till iPhone. Älskade att låtarna fadeade över i varandra. Det borde kunna komma igen.

 Även om Apple Music är grymma på att lyfta fram album och inte bara låtar, så är de inte helt perfekta. Om du går in på en artist får du upp en lista av album med artisten. Inte singlar för sig och album för sig, utan bara album. Under album finns både singlar, ep och album. Dessa ska självklart delas upp i respektive format.

 Ta bort Connect. Idén var kul, men det är hopplöst att konkurrera med Facebook. Visst, man ska testa, men nu blev det inte så bra. Så bort med det och fokusera på annat.

 Apple Music borde likt Spotify göra det möjligt för de som tillverkar högtalare att streama musiken direkt till högtalaren via WiFi och inte behöva gå via mobilen / datorn. Det skapar ju en snabbare uppkoppling och man slipper fördröjningen vid låtbyte eller när man spolar fram om man streamar från mobilen via AirPlay. Samt att mobilen bara blir en fjärrkontroll istället för en ljudkälla.

Det var en liten lista i alla fall av saker som kan bli bättre.
Vad vill du själv förbättra med Apple Music?


Bjud på en kaffeBjud på en kopp kaffe?
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
Share.

Comments are closed.