Jag var ganska nöjd över att jag fick upp Andreas Moe såpass tidigt på en söndag, men det var tyvärr enda chansen vi hade för att ses över en fika och prata lite om den lovande artisten och låtskrivarens påbörjande karriär när jag ändå var uppe i Stockholm.
Visst, klockan elva kanske inte är den tidigaste timmen på morgonen, men jag vet själv hur jag är på helger. Sova är ibland alldeles för skönt.
Andreas är dock på bra humör, trots den något hårda natten innan.
”Att man aldrig lär sig” suckar han skrattande innan vi går in på Espresso House för en latte till mig och en frukost för unge herr Moe.
Då jag intervjuat Ulrik Munther tidigare i våras passade det på ett sätt bra att även snacka med gitarristen som följde med Ulrik på turnén runt om landet och fråga honom hur han hamnade där?
”Jag var med från början och proddade låten Life .
Jag fick den låten med akustisk gitarr och sång bara, så jag gjorde demoversionen tillsammans med Johan Åberg . Sedan har jag lagt lite körer på skivan men inte skrivit något åt honom eller så.”
Var det aldrig jobbigt att vara i bakgrunden om du själv ville få ut dina låtar?
”Man får ju ta sin plats, men nej, jag ville inte gå fram och ta över eller så. Det är ju hans plats att skina på så klart.”
Efter sommarens turné valde dock de två killarna att gå skilda vägar för tillfället. För nu vill Andreas jobba på sin egna karriär. En karriär som han mer eller mindre byggt upp mot hela sitt liv.

DOLBY ATMOS

Andreas började spela gitarr när han var 12 år, samt studerat musik på Rytmus i Stockholm under tre år.
Det har lett till en del jobb som gitarrist för andra artister. Han är husband på Restaurang Grind varje onsdag samt att han gör lite demojobb för andra låtskrivare.
Men det är två saker som Andreas jobbar målmedvetet mot: bli erkänd låtskrivare och producent samt få en egen sångkarriär.
”Jag är signad som låtskrivare på ett förlag i England.
Men jag producerar även musik, så jag är lite allt möjligt proddar och skriver och satsar på min egna karriär samtidigt som jag skriver åt andra artister också.” berättar han.
”Jag vill ju stå på scen och sjunga mina egna låtar.
Jag ser upp till en kille som heter Ryan Tedder – han som sjunger i One Republic – han har ju typ skrivit Halo med Beyoncé . Han skriver skitbra låtar men även har sitt eget projekt, så det vore en bra kombination där. Skriva lite åt andra och stå på scenen själv.
Jag är rätt så nysignad, för typ åtta månader sedan, så det tar lite tid att få ut något. Vi har lite låtar på gång i Japan. Men inget stort ännu.
Dock kommer det att släppas en film i februari i England som heter The Knot , där jag har fyra låtar med faktiskt.”
När Andreas skriver jobbar han ofta tillsammans med Maria Marcus och hennes man Niclas Lundin . Maria har bland annat jobbat med Brandur på hans kommande album.

Vi kommer in lite på artister han skulle kunna tänka sig att jobba med.
”En artist som jag skulle vilja jobba med är en snubbe som heter Ray LaMontage , en skäggig grottig man, som skriver jättebra texter.
Även Bon Iver hade varit kul.
Jag kan verkligen uppskatta en sådan stil.
När jag skriver för förlaget försöker jag ju att skriva radiohits, och då är det skönt att lyssna på musik som inte är hitbaserat!”

Under våren jobbade han på att skriva en del låtar till det nya brittiska pojkbandet One Direction som släpper sitt debutalbum i dagarna efter att ha varit med i X-Factor förra året.
”Oj vad jag har försökt skriva till One Direction!
Tror jag pitchade åtta, nio låtar till dem. Hade typ fyra låtar på hold, vilket betyder att bolaget är intresserade av låten och ber att man inte tar den vidare till någon annan.
Nu har jag lärt mig att ha en låt på hold egentligen inte betyder något. Tyvärr är det lätt att man tar ut lite i förskott, särskilt för mig då det är en stor grej att få göra en låt till en annan artist. Jag menar, när man är så nära blir det lite omedvetet att man hoppas på något – lite som ”tänk om”.
Samtidigt är det ju så att när det är ett så stort projekt skriver ju alla.”
Jag försöker se det lite mer positivt åt Andreas och påminner honom att han nu faktiskt har åtta låtar som han kan använda till någon annan nu.

Även om Andreas inte släppt en egen skiva eller låt än mer än några smakprov som han lagt upp på SoundCloud, har de flesta faktiskt redan hört honom.
Det är nämligen han som sjunger på Aviciis monsterhit Fade into darkness .
”Han skickade ut en instrumentallåt – som då kallades Pinguin – som han ville få text och melodi på.
Jag och en kompis satte oss ner en lördag i studion istället för att gå ut för en gång skull, och skrev typ fyra versioner på den.
Sedan skickade det till Avicii och hans team som hörde av sig några dagar senare och tyckte väl inte riktigt det var vad de hade tänkt sig. Men de gillade min röst som fan.
Så ringde en snubbe från England, som sa att de hade hittat en bra text och melodi till låten som nu skulle heta Fade into darkness och att de ville att jag skulle sjunga på den.
Så de flög över mig till London så jag kunde spela in den.
Efter Avicii-grejen har det hört av sig otroligt många som vill ha min röst på en houselåt.
Det är verkligen jättekul. Samt att folk hört av sig för att göra remixar på mina låtar som jag lagt upp på SoundCloud!”
Det leder ju till den naturliga följdfrågan, om han gillar klubbmusik.
”Jo, men det gör jag. Även om det var lite pinsamt med just Avicii för jag hade ingen aning om vem han var innan jag sjöng på hans låt.
Jag trodde det skulle vara lite mer underground, med en kille som proddade lite varvat med att spela World Of Warcraft och så vidare. Men detta var ju så otroligt stort.”
I början var det dock ingen som visste att Andreas var sångare på låten, för det stod ingenstans vem som sjöng den.
Till slut var det någon som skrev att ”den danska artisten Andreas Moe” sjöng på låten.
Det var något som han blev lite putt över, ”varför skrev de ens så!?” frågar han sig. ”Kunde de inte bara kolla upp det?”
Men efter ett mail till Avicii twittrade han ut att det var Andreas som sjöng på låten och att han var svensk.
Nu börjar till och med radiostationer presentera låten med hans namn tillsammans med Aviciis.

Just nu jobbar han på sin kommande EP som ska bli hans första egna släpp som artist.
Målet är att få ut fyra eller fem låtar som han skrivit och producerat själv.
Han har dock ingen skivbolag i ryggen, men så snart låtarna är färdig är planen att hitta någon som kan ge ut dem med början i Storbritannien.
Det känns dock som minsta problemet för Andreas att hitta ett bolag som kan stå bakom honom. Killen har enorm talang och det bolag som signar honom kommer att vara lyckliga ett bra tar framöver.

Som låtskrivare är det ju alltid intressant var man får sin inspiration ifrån när man skriver musik.
Som så många andra artister och låtskrivare är svaret även från Andreas:
”Jag blir inspirerad av ny musik
Som när jag lyssnade på Bon Iver så fick jag massa inspiration av honom.
Hotellrum är bra inspiration – som i ett sunkigt hotell i Spanien där jag skrev massa.
När jag åkte med Ullrik på turné gav det mig en massa inspiration.
Man sätter sig ner i ett nytt rum och det är något som bara händer.
Sedan får jag väldigt mycket inspiration när jag inte mår så bra – jag har nog aldrig skrivit en glad låt.
Det hade varit en kontrast att göra en glad låt. Upp med uckelelen och skriva något glatt.
Jag kan dock inte skriva musik när jag är kär eller glad.
Jag kan uppskatta den där känslan av att vara ledsen ibland.
Då kan jag uppskatta vissa saker, som när jag och min kombo gick ut och såg att det var helt stjärnklart ute.
Då slog det mig att jag inte skulle uppskatta detta lika bra om jag typ var kär och galen.
Jag skulle nog inte tänka likadant eller få samma inspiration då.
Så det passar mig ganska bra att jag inte är på topp nu när jag håller på med min EP.” säger han samtidigt som han skrattar.
Nu låter det nästan som att Andreas är en deppig och lite svår människa, men saken är den att det är helt tvärt om. Maken till social och lättsam kille får man leta efter.
Han skrattar mycket mellan svaren och gör intervjun otroligt trevlig.
Tiden flyger iväg och helt plötsligt måste jag rusa för att hinna med planet till Göteborg.
Annars hade vi nog kunnat prata om allt möjligt ett bra tag till.
Jag tackar Andreas för att han tog sig tid en söndagsmorgon och lämnar honom. Jag har dock en känsla av att detta var en i raden av många intervjuer han kommer att ha för att promota sig och sin musik.
Det finns nog få nya osignade artister som jag tror så hårt på som just Andreas Moe – du bör verkligen lägga de namnet på minnet.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Favoriter Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Följ på Apple Music

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog's Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011