Efter flertalet starka singlar får Maja Räihä äntligen bjuda in oss till att höra hela spektrat av hennes självutlämnande indie-pop. Över fem spår berör hon alla typer av känslor och skickar en värmande kram till lyssnarna därute som känner igen sig i hennes musik. Här hör vi henne berätta mer om EP:n Första försöket.

Följ på Apple Music

Aktuell med din debut-EP som passande nog fått namnet Första försöket. Ligger det någon historia bakom beslutet av titel? 

Ja, jag har ju börjat skriva och proddat musik mer seriöst senaste året och känt att jag vill fortsätta med det. Så EP:n är mitt första ordentliga försök att växa som artist, eftersom jag förstår att jag antagligen kommer behöva försöka många gånger till.

Din musik beskrivs självutlämnande indiepop, är du beredd att hålla med och varför passar i så fall den beskrivningen? 

Ja det får jag nog hålla med om. Jag försöker vara ganska direkt i mina texter eftersom jag gillar att skriva sånt som går att relatera till och då känns det som att jag behöver vara ganska självutlämnande.

På EP:n finner vi fem spår, vad skulle du säga är det sammanhållande temat (om det finns något)? 

Låtarna skrevs egentligen inte för att hamna på en EP, utan jag skrev dom först och har sen plockat ut några av alla låtar som jag skrivit. Så tekniskt sett så har EP:n inte ett sammanhållande tema mer än att det ska spegla mitt lilla liv.

Foto: Caroline Selin

Har du lust att kort återge hur skapandet av EP:n gått till? När bestämde du dig för att just dessa låtar skulle vara med och hur har skapandeprocessen sett ut? 

Eftersom jag skrivit så sjukt många låtar senaste året så tänkte jag att det kan vara kul att samla ihop ett gäng samlade låtar som man enkelt kan lyssna på. Det uppskattar jag själv hos artister jag lyssnar på. Däremot var det svårt att välja ut vilka låtar som skulle vara med, rent soundmässigt hade det kanske passat bättre om jag valt annorlunda. Jag kände ändå att de fem låtarna har en fin balans mellan poppig lättsamhet till ensamhet och vemod.

På omslaget ser vi dig liggandes bekvämt på en skinnsoffa med ett glas vin. Berätta om omslaget… 

Haha, det är en bild som togs i vintras i mina föräldrars stuga i Värmland! Det var ett par öl och bastubad in på kvällen…

Om vi fokuserar på sound, hur har tankarna gått för att forma den ljudbild vi hör? 

Jag har velat väldigt mycket kring hur mitt sound ska låta. Först ville jag klämma in jättemycket synt och programmerade trummor, sen bytte jag spår till live-trummor och elbas. Jag antar att mitt sound kommer fortsätta förändras allt med att jag lär mig mer – så min EP blir en spegling av det!

Finns det någon låt på plattan som har varit svårare att skriva eller betyder extra mycket för dig?

Den svåraste att skriva var nog Lovar. Den är så ostig, vilket på nått sätt ändå var själva poängen med låten. Jag ville verkligen skriva en lugnare och mer reflekterande låt men alla ord jag hittade var super-ostiga och jag fastnade lite i ”vad ska alla andra tycka om den här super-töntiga låten”-tankebanan. Tillslut fick jag acceptera att jag skriver det jag skriver, tycker nån att det är töntigt så kommer jag verkligen hålla med dom och gå vidare med livet.

I mars släppte du Fyrverkeriet, en låt som höjdes till skyarna. Hur förhåller du till framgång i ditt musikskapande och vad är framgång för dig?  

Åh, vilken bra fråga! Min dröm är ju att helt eller delvis kunna försörja mig på musiken. Min spontanta känsla är att om jag når det målet så är jag framgångsrik. Samtidigt har jag gjort så mycket det här senaste året som aldrig tidigare trott att jag skulle våga så jag får nog ändå säga att jag nått lite framgång på det personliga planet redan nu.

Vad har du för drömmar och mål med detta EP-släpp?

I början, när jag bestämde mig för att ge ut min EP, så var målet att nå ut till en bredare publik. Det är det fortfarande och drömmen är väl såklart att man ska slå stort, men rent realistiskt förstår jag att det krävs mycket mer jobb än så. Så målet med min EP nu är att lägga en grund för mitt artisteri och kunna fortsätta utvecklas. Ett plus i kanten med att släppa min EP är ju också såklart att folk kan lyssna på mina låtar, vilket i längden leder till att de kan sjunga med när jag spelar live, vilket jag gör bl.a. i Örebro på Live at Heart i sommar. Det är en så himla mäktig känsla. Det är också nåt väldigt tillfredställande med att släppa musiken man har jobbat ett tag på. Väldigt läskigt och skört eftersom man jobbat på det så länge, men också en typ av befrielse att bli klar och släppa den fri.

Om du får beskriva känslan i kroppen inför releasen med ett ord, vilket skulle det vara?

Nervös!

Maja Räihä

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Skicka in din musik
Share.

Artist (Astian), låtskrivare och deltidsskribent. Men framförallt musikälskare och här för att lyfta andra artister.

Följ på Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011