Ira Moon tar klivet ut i rampljuset som artist när hon nu släpper singeln What if I. Här varvas pop-punkestetik med knivskarpa vokaler och organisk instrumentering till en klockren första låt som välkomnar oss in i hennes musikaliska universum. Strax innan släpp hörde vi av oss till artisten för att få veta allt om hennes nu påbörjade artistresa.

Svensk Pop Apple Music

Aktuell med din första singel som Ira Moon, berätta om din musikaliska resa som lett fram till debuten med What if I…

Min musikaliska resa startade då jag som sjuåring började spela klassiskt piano. Jag var bra på det och fortsatte därför under tolv års tid trots att jag inte gillade att följa noter eftersom jag ville hitta på egna. Därför var det först när jag började skriva egna låtar som jag på riktigt förälskade mig i musiken. När jag började på folkhögskola insåg jag att min dröm om att bli artist inte bara behövde vara en dröm utan faktiskt kunde bli verklighet. Jag har skrivit mycket musik inom många genrer och studerar idag musikproduktion på yrkeshögskolan Audio Production Academy i Stockholm.

Varför blev What if I den första låten att släppas från ditt artistprojekt

För den sätter ett tydligt avstamp på vad Ira Moon är och kommer bli. Låten är skriven tillsammans med Sofia Kistner och Adam Lundberg och vi alla tre kände att den här låten måste komma ut och jag var den som skulle göra det.

Vad symboliserar låten för dig?

Den symboliserar sommar och kärlek men också att tvivla på sig själv.

Minns du hur inspirationen till låten föddes?

Jag visste att jag ville skriva en ganska akustisk punk pop låt med retrokänsla så det var det vi utgick ifrån när vi började skriva och sen kom själva storyn efterhand.

Vad kan du berätta om tiden framöver, några nya låtar eller planer på spelningar?

Ja mycket! Den nionde juni spelar jag och mitt band på Nomad i Stockholm vilket ska bli så kul och i sommar släpper jag singeln Sleeper, en känslofylld ”drum and bass” låt med akustisk anda.

Hur kom du fram till artistnamnet Ira Moon?

Jag visste att jag ville ha ett namn som utstrålade mystik så jag skrev faktiskt en lista med typ tusen olika namn och efter mycket pillande så kom jag på Ira Moon.

Pressbild

Ljudbilden andas raspig punkpop, varför har du valt denna musikaliska inriktning?

Jag kommer ihåg när jag var tretton år och min bror visade mig Last Night med The Strokes och det var det bästa jag någonsin hört. Till this day finns det inget som får mig att känna så mycket som gammal rockmusik gör så därför känns det inte mer än rätt att välja den inriktningen.

Hur skapades produktionen till What if I?

Produktionen skapades av Sofia Kistner, Adam Lundberg och mig ganska samtidigt som låten blev till. Under två veckors tid satt vi i studion “bastun” som den så fint kallas och kunde trots den höga temperaturen och trånga utrymmet färdigställdes hela produktionen. Gitarrerna spelas av otroliga Axel Lönegren och jag spelar basen.

Om du fick äta middag med en artist, vem skulle det vara och varför?

Lätt Billie Eilish! Hon är min förevigt största idol och albumet When we all fall asleep, where do we go kommer alltid vara oslagbart. Så en middagsdejt med henne hade ju inte suttit fel.

Kommer du ihåg ditt första möte med musiken?

Vet inte om jag kommer ihåg mitt första möte riktigt men första låten jag gjorde var jag om min bästis låt Du och jag som vi skrev i tvåan på lågstadiet. Sen uppträdde vi på fredagsfikan inför skolan och sprang runt i tyllkjolar på den lilla terrassen och levde livet, haha.

Vad betyder det att kunna uttrycka sig genom musik för dig?

Det betyder att låta oroliga tankar få fäste och bli till något vackert och igenkännligt istället för något man skäms för. Musiken har absolut hjälpt mig att bearbeta jobbiga saker och trasslat ut mina tankar.

Vad har du för förhoppningar på ditt första låtsläpp?

Jag är främst nöjd över att låten faktiskt är ute eftersom det är så mycket musik som man går och håller på som aldrig får se dagsljus. Men såklart att man hoppas att mottaget kommer bli bra och att låten sprids vidare, inte bara till ens närmsta vänner.

Vilka är dina musikaliska mål och drömmar?
Mina mål är att kunna livnära sig på musiken, turnera världen runt och få skriva musik som jag älskar och med människor jag vibbar med.

Vad ser du mest fram emot med musiksommaren 2023?

Vet inte om de kommer släppa nu under sommaren men ser alltid fram emot släpp från Stella Explorer, Wet leg, Labrinth och såklart Billie Eilish.

Ira Moon

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Nordiska Favoriter
Share.

Artist (Astian), låtskrivare och deltidsskribent. Men framförallt musikälskare och här för att lyfta andra artister.

Favoriter Apple Music

Spellistor

Temaspellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011