En intervju med Mavrick

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Foto: Johan Alexed

Foto: Johan Alexed

Marcus Sennewald kommer ursprungligen från Stenungsund strax norr om Göteborg. Där växte han upp på samma gata som en annan, numera känd artist från samhället – nämligen Viktor Olsson .
”Viktor är två år yngre än mig, men vi brukade spela fotboll tillsammans när vi var små. Han är ju numera bygdens son, vilket jag kanske mer var när jag spelade fotboll.”

Jag träffar Marcus på artisthotellet här i Göteborg under Melodifestivalens första vecka.
Han är nämligen del av produktionen och jobbar med grafiken under Melodifestivalen. Det är han som ser till att det sprutar konfetti kring texterna och artistnamnen i TV.
Han började sin karriär inom grafik när han spelade fotboll i Stockholm. Då blev han anställd av ett företag som skapade grafik under matcherna, och sedan har hans kunskap om sporten gjort att han fått jobba mer och mer med detta. Allt från VM-finaler, landskamper och Champions Leauge. Nu är det dock en annan typ av tävling som han skapar grafik till, och det är ju något han håller varmt om hjärtat själv – den om sång.
Marcus är nämligen ingen mindre än artisten Mavrick, som fick en stor viral hit med låten Remedy i höstas.

Låten kändes väldigt ovanlig för en svensk artist. Den kändes väldigt brittisk med sin mix av pop, gospel och drum & bass.
”Ja, den låten är lite som Frankensteins Monster. Vi körde in allt i den. Först drum & bass, sedan trap och tillslut körde vi in gospel. Det var liksom en låt som byggde på hybris, haha. Sedan fick Elias Kapari och David Hedvall få lite struktur på den.”
Marcus berättar dock att låten är mindre personlig och kanske inte den stil som ska förväntas av allt annat han gjort.
”När många skrev att detta var nya Rudimental blev man ju lite frustrerad, för då vill man ju att det ska få höra det andra vi gjort. För det är just Remedy som låter så, det andra är mer åt det poppiga hållet. Samtidigt berättar de andra låtarna mer min historia, för just Remedy är inte så värst personlig.”

Marcus blev först känd som del i popgruppen BnG när han var 12 år gammal. Det tog honom runt Europa där han uppträdde tillsammans med artister som Kate Ryan och Excellence . Vi kunde även se honom i The Voice 2012 där han blev coachad av Petter .
Men när han väl kom till Stockholm för första gången var det faktiskt två andra kända Melodifestivals-profiler som först tog sig ann honom. Joy och Linnea Deb började skriva tillsammans med Marcus. De parade sedan ihop honom med Johan Åberg som bland annat är manager för Ulrik Munther .
Efter att ha jobbat en hel del på låtar tillsammans med olika låtskrivare var det dags att Marcus skulle släppa sin första singel 2013. Men han kände ändå att han inte riktigt var där han ville vara, så allt lades på is.
”Den hösten tog jag med mitt lilla piano och dator och drog till Island. Det var där Remedy kom till efter att jag jobbat ihop lite skisser tillsammans med David och Elias. Där uppe skrev jag även tre andra låtar som kommer med på mitt album när det släpps till hösten.”

-När du skriver texter, vad utgår du ifrån då?

”I 99 fall av 100 utgår jag från mig själv. Jag tycker det är svårt att skriva från någon annans erfarenhet för det skulle bli så kränkande om det blev fel. Det är en form av terapi för mig att vräka ur sig allt man vill, samtidigt som man kan gömma sig bakom Mavrick.”

-Varför just Mavrick?

”Jag visste att jag inte ville heta mitt vanliga namn, samtidigt som det är töntigt att komma på ett namn. Först funderade jag på att heta Lonely Bones , men det kändes sjukt pretentiöst. Sedan gjorde jag en lista på namn jag inte ville ha, och försökte komma på motsatsen.”

-Vad var motsatsen till Mavrick?

”Klassens Clown typ, haha.
Mavrick är ju inte bara Tom Cruise i Top Gun , utan det betyder ju även ensam varg vilket passar in på mig. Jag älskar att vara och resa själv. Det var det som var så skönt på Island. Jag kunde vara för mig själv och skriva. Samtidigt kunde jag ta bilen och åka fem timmar ut från Reykjavik så kommer man till världens finaste ställe där man kan stå och bara andras.
Sedan träffade jag ju väldigt mycket folk där, som kom fram när man satt ensam och bjöd in mig till fester och så. Island har ju så mycket kultur och bra musik. Björk är tillexempel min hjälte.”

Det som är kul med Marcus är att han verkligen älskar popmusik.
Han drar paralleller till Massive Attack , älskar Price (han stod längst fram på konserten under Way Out West och grät, plus att han har en Prince-tatuering). En av hans största idoler är ABBA , och med det Björn och Benny . ”Mina två favoritlåtar är The Winner Takes it All och Du Måste Finnas . Jag lyssnar på dem nästan varje dag. ABBA hade det mörka vemodet samtidig som de är pop.”
Vi kommer in på de Svenska popkvinnorna som regerar musikscenen i landet just nu. ”Killarna försöker tävla om att göra samma låt bäst, medan tjejerna är mer unika. De kör sin grej och är verkligen skitballa. Kolla bara på Tove Lo som kommer från Max Martin-skolan och har formeln, men ändå med en twist.” Det är sån här dialog jag skulle kunna ha i timmar. Om hur bra popmusik är just bra popmusik.

Nu har Mavrick äntligen släppt sin nya singel Funeral .
Enligt presstexten handlar Funeral om ett förhållande som man sakta men säkert distanserar sig ifrån och långsamt låter tyna bort. Den beskriver känslan av att ständigt göra någon besviken och uppmärksammar skamkänslan som uppstår när den andra parten inte känner likadant.
”Den har ett driv från punkt ett och slår en på käften från början. Texten är min historia. Även här är det orgel och gospel, vilket är lite ledordet på hela plattan.”

-Du är som en ny Anna von Hausswolff .

”Fast mycket poppigare och o-creddigare. Haha.”

Snabba Frågor
-Bästa låten att gråta till?

Det är The Winner Takes it All , eller min tredje singel. Den gråter jag till hela tiden. Det är kul att jag tycker om den så mycket. Själv gråter jag till musik hela tiden.

-Vilken Ben & Jerry-smak väljer du?

Den med Strawberry Cheesecake gillar jag. Den är väldigt god.

-Har du tagit en skärmdump på Snapchat?

Nej, det har jag inte. Dom försöker lära mig det nu, men jag är så teknisk okunnig.

-Vilken artist skulle du vilja träffa?

Prince. Jag skulle nog inte säga så mycket till honom utan mer bara stå och gapa och typ peka. Han kan ju prata så kan jag lyssna.

Funeral släpptes denna vecka, och följs av en ny singel innan sommaren.


Mavrick
@Facebook

Vad Tyckte Du?
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
Share.

Comments are closed.