När jag träffar Ulrik Munther på Green & Room nere vid GöteborgsOperan kommer han direkt ifrån ett nationellt matteprov. Han är inte helt nöjd med resultatet för han fick reda på i går att det skulle vara prov i dag.
Men han hade ändå gjort sitt bästa med de förutsättningar han hade och kände att provet får bli lite som det blir. Han kunde i alla fall trösta sig med att hans senaste matteprov gick klart mycket bättre.
Visst, han vill bli musiker och då kanske inte matte är det absolut viktigaste – om man inte ska göra mer än räkna ut gage och hur mycket stimpengar man ska ha för radiospelning.

Följ på Apple Music

Vi sätter oss med varsin kaffe i ett mer avskilt hörn av kaféet för att inte bakgrundsljud ska störa för mycket när jag spelar in samtalet på min iPhone.
Han skiner upp när jag tar fram min iPad där jag skrivit ner alla frågor och undrar om det är tvåan. Ulrik tar upp den första generationens iPad från sin väska, tillsammans med sin iPhone 4. Man skulle nästan kunna tro att vi var två prylnördar som jämförde vem som hade coolast leksaker medan vi drack vårt kaffe.

Om Ulrik inte vore sångare, skulle han lätt kunna jobba som skådespelare och bara spela Emil i Lönneberga . Han är kusligt lik Emil i sin gubbkeps och sitt blonda hår som sticker ut under tyget.
Nu var det dock inte skådespelare ödet ville Ullrik skulle bli, utan killen började i tidiga år att spela instrument.
”Jag fick en synth när jag var tre år gammal som jag satt och klinkade på. Då försökte jag spela efter låtar som jag lyssnade på, men i och med att jag gillade Eminem väldigt mycket när jag var liten var det kanske inte de lättaste låtarna att spela efter i och med att det mest var rap.”
När Ulrik blev åtta år började han ta pianoletioner och han fick en gitarr när han var elva.
Han har med andra ord haft musiken väldigt nära sig hela sitt korta liv.
Det var faktiskt redan vid elva års ålder som han skickade in sitt första bidrag till Lilla Melodifestivalen. Då kom han dock inte med, men han tog igen det med råge 2009 när han vann hela tävlingen samt den nordiska tävlingen med den egenskrivna låten En helt vanlig dag .
”Det var väldigt bra att vara med i Lilla Melodifestivalen, för jag ville vara med med min egna låt. Sedan blev inte publiciteten megastor, som kanske kan bli jobbigt om man tillexempel skulle vinna Idol – kan jag tänka mig – utan den har liksom vuxit till sig.”

Det var även en bra introduktion i hur musikbranschen fungerade för Ulrik.
Med Lilla Melodifestivalen fick han en hel del kontakter som hjälpt honom nå den nivå i karriären han befinner sig nu, med ett nytecknat avtal med Universal Music i bakfickan.
Allt började dock med att producenten Johan Åberg upptäckte Ulrik via YouTube och tog kontakt med den unga talangfulla sångaren. Han producerade En helt vanlig dag för Munther och har sedan dess hjälp till att producera debutskivan som släpps under sensommaren.

Vad som imponerat mig av Ulriks musik är att han har väldigt tänkvärda texter till sina låtar. Det är inte de vanliga pojke-möter-flicka texter, utan de har lite mer djup, vilket känns ovanligt för en såpass ung kille.
”Jo, jag funderar mycket och jag inspireras av känslor när jag gör min musik. Ibland får jag inspiration från en film igenom en scen eller en replik som är tänkvärd. Annars sitter jag och bara säger rendom ord som passar ihop så jag kan skriva en melodi. Sedan sätter jag mig och skriver ner en riktig text.”
När han spelar in sina låtar jobbar han mycket med sin iPhone.
”Det är ju så enkelt att ha med den om jag kommer på en låt så kan jag spela in den med en gång. Det blir mycket melodier och ackord som jag spelar in på min iPhone.”
Det är dock i Stockholm som han spelar in sin musik i studio. Han åker fram och tillbaka mellan sitt hem i Kungsbacka och huvudstaden mer eller mindre varje helg för att jobba med Johan och de andra för att sammanställa debutalbumet.
Han har dock fått hjälp med att skriva låtar till albumet, så allt är inte enbart Muther-komponerat hemma i pojkrummet.
”De låtarna är lite mer åt mainstream hållet, vilket är bra.”

Alla artister inspireras ju av andra artister.
Ulrik är inget undantag och han rabblar upp namn som U2 , Coldplay , Cardigans och Hellström som artister han gärna lyssnar på just nu.
Både U2 och Coldplay kändes mer eller mindre som klippt och skurna för hans egna musik då han befinner sig i landet kring gitarrpopen och verkar gilla just arenapop.
Han var dock inte helt säker på om han skulle kunna se Coldplay när de kommer till Göteborg under festivalen Where The Action Is – han hade i alla fall ingen biljett just nu.
”Jag är dålig på att gå konserter och nu har jag istället så mycket konserter själv så jag hinner inte.”

Hans turnésommar började redan i söndags då han uppträdde på både på Gröna Lund samt Rix FM-festivalen i Kungsträdgården. På Rix FM-festivalen uppträdde han inför 20.000 fans på samma scen som bland annat Eric Saade , Tove Styrke och Martin Stenmark .
Här fick Ulrik smaka på en del av superstjärnestatusen då en hel skara med skrikande fans omringade hans bil och skrek av glädje över att ha fått sett honom.
Under sommaren kommer Ulrik att följa med till de olika orter Rix FM-festivalen besöker, men han kommer även att hålla egna gigg och framträda runt om i landet.
På hans soloturné kommer han spela upp fler av låtarna på det kommande albumet, samt en del covers han spelat in tidigare och lagt upp på YouTube.
I och med att det är Ulrik Munther måste han ju i så fall spela sin mest kända cover – Born this way med Lady GaGa .

När Lady GaGa släppte sin första singel från det nya albumet – Born this way – spelade Ulrik in en cover av låten som lades upp på YouTube bara några timmar efter det att låten släpptes till radio.
”Vi pratade på hur vi skulle göra för att breaka och jag har ju gjort en del covers innan.
Så kom vi på att Born this way skulle släppas i denna perioden och vi kände att det skulle vara en smart sak att göra direkt när den kom ut.”
Born this way skulle kunna beskrivas som en av modern tids största gay anthems, där Lady GaGa uppmanar folk att vara den man är.
Det var dock inget som störde Ulrik.
”Vi hade ju texten sedan tidigare från internet, men vi hade liksom ingen aning om hur låten skulle vara. Men vi bestämde att köra hur den än lät.
Jag hörde några andra versionen av låten som artister spelat in och de hade ändrat lite i texten för att den skulle passa dem bättre, men vi körde den så som den var”
Det var nog ett lyckokast för den unge sångaren att just göra en cover på en Lady GaGa låt. Det dröjde inte många minuter innan videon med Ulrik sittande barfota på golvet i en studio och sjöng låten nådde tusentals träffar över hela världen.
”Jag hade ju inte så många utländska fans innan, så den covern hjälpte till otroligt mycket! När sedan  Perez Hilton länkade till låten på YouTube så gjorde det ju jättemycket för mig – tack för det!”
Ja, den låten har allt gjort mycket för Ulrik.
Videon har snart 750.000 visningar på YouTube, vilket inte är fy skam för en blott 17-årig kille från Kungsbacka.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Följ på Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Svensk Pop Apple Music
Skicka din musik till popmuzik

Bloggen fokuserar i första hand på de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

Send your music to popmuzik

The blog focus on all music submissions and enquiries we are receiving from our Patrons. As a Patron, you help support the blog while you can submit new singles.
You can read more about the blog's Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011