Lisa Dacklin kommer ursprungligen från den lilla orten Vännäs i Västerbotten innan hon tog sitt pick och pack och flyttade till Göteborg för att studera till civilingenjör. Just nu är hon dock bosatt i Milano för att utbytesstudier.
Vid sidan av studierna skapar Lisa låtar. Fyra stycken har det blivit fram tills idag där Lazy var den senaste som släpptes i början av året. Nu är dock Lisa aktuell med singeln Wake up. Här bjuds vi på lite drömliknande indiepop som inspirerades av att hon sover väldigt djupt och har svårt att vakna.

Nordiska Favoriter

”När låttexten var färdig insåg jag dock att den lika gärna skulle kunna handla om någon som har svårt att släppa en förälskelse till någon.”

Arrangemanget är behagligt och Lisas starka men samtdigt mjuka röst målar snygg upp låten för oss.
Jag bad Lisa berätta lite mer om sig själv och sitt musikskapande i denna intervju.

Den gemensamma nämnaren mellan Göteborg och Milano är ju att de har samma spårvagnar. Vilka andra likheter finns mellan Göteborg och Milano tycker du?

– Båda städerna är väldigt stolta över sina mattraditioner vilket är väldigt trevligt att få uppleva på plats!

Vilka smultronställen har du hittat i Milano som man absolut inte får missa när man kommer dit? 

– Ett måste vid ett besök i Milano är aperitivo! De allra flesta barerna kör på det konceptet vilket betyder att man betalar för en dryck och får bättre tilltugg på köpet. Priserna varierar, men brukar ligga mellan 6-10 euro. Mina tips på aperitivo-barer i Milano är Dudi Café och Actors Studios Café. 

Vad saknar du med Sverige när du är i Italien och vad känner du att du kommer sakna med Italien när du kommit hem igen? 

– Hittills har jag inte hunnit sakna så jättemånga saker. Men inom en snar framtid kommer jag sannolikt tycka att det är för varmt! Jag kommer garanterat att sakna massor av grejer när jag lämnar Milano. Däribland att ta en aperitivo, kaffekulturen eller att bara strosa omkring i alla vackra gränder.

Hur hittade du din röst och stil i din musik? 

– Jag har sedan jag varit liten alltid älskat både musik och att sjunga men min kärlek till dessa har förändrats genom åren. När jag var yngre var det mest fokus på sången och jag ville gärna sjunga låtar med stora kvinnoröster, som till exempel Florence + the Machine och Helen Sjöholm. Ju äldre jag har blivit, desto mer intresserad har jag blivit av att fokusera på skapandet och helheten. Jag tycker mest om musik som får mig att känna någonting, och jag ogillar för mycket regler inom musiken. Jag försöker att inte krångla till det så mycket och mest köra på och se vad det blir, det är lätt att jag fastnar i processen om jag börjar tvivla för mycket.

Var det några artister som inspirerade dig mycket när du växte upp? 

– Det var många, framför allt kvinnliga, artister som inspirerade mig mycket när jag var liten. En jag tycker är värd att särskilt lyfta fram är Laleh. Jag älskade hennes första två album och hon spelade faktiskt i lilla Vännäs precis i samband med att hon slog igenom med låten Live tomorrow. Vi smög ned i logen för att be om en autograf och det var väldigt mäktigt att få träffa henne. Då var jag 10 år och tyckte det var otroligt häftigt att hon gjorde allting själv. 

Vad fick dig att ta steget att släppa musik själv och viken av dina låtar var den som fick dig att känna att du ville utveckla musiken mer? 

– Jag fick en musik-torka under några år och började läsa till civilingenjör inom hållbara energisystem. Utbildningen har gett mig bättre självförtroende kring att göra saker som känns svårt, och successivt kände jag även att jag saknade att hålla på mer med musik. När Covid-pandemin började hade jag mer tid över och då började jag lära mig att spela in musik hemma. Då gav jag mig bland annat på att spela in Coffee, och mitt mål blev att få till den tillräckligt bra för att jag skulle våga släppa den. Efter två år blev jag pushad av en vän att det var dags, och då gjorde jag det. Sedan har jag bara fortsatt och tänkt ”En låt till”, vilket hittills blivit till fem låtar.

Hur känner du att du utvecklats som artist, musiker och låtskrivare?

– Att ta steget att spela in musik själv har varit och är fortfarande väldigt utvecklande för mig, det har verkligen gett min kärlek till musiken en nytändning. Ju mer jag lär mig, desto mer taggad blir jag att testa lite nya stilar inom musiken också. Jag tycker det är viktigt att det ska kännas kul! Jag skrev låtar tidigare också, men jag var rätt osäker kring att visa upp det jag hade skrivit själv. Idag känner jag mig inte osäker för vad folk ska tycka på samma sätt. 

Om du skulle beskriva Wake up med dina ord, vad skulle du säga då? 

– Det är en alternativ poplåt som är hoppfullt vemodig. Även om jag skrev låten med tanke på att fysiskt ha svårt att vakna på morgonen, så tänker jag att den lika gärna kan handla om någon som har svårt att släppa en förälskelse till någon. När jag skrev texten såg jag framför mig att personen hade fullt upp med sina tankar på nätterna och därför hade svårt att vakna, men det kan ju också vara en person som ligger uppe och drömmer om någon. Jag tycker att det är roligt att låten omedvetet fick två olika tolkningsmöjligheter.

Hur snabbt hittade du formen på låten och hur arbetade du fram den? 

– Det gick ganska snabbt att skriva den här låten. Jag började med gitarren och improviserade sedan lite sång och text, varpå ”I can’t wake up right know” dök upp direkt. Det kändes som ett lite tokigt tema men eftersom jag själv har stora problem med att vakna kändes det också lite roligt. Folk brukar bli väldigt chockade när jag berättar om mina svårigheter att vakna, jag har till exempel en speciell väckarklocka som bland annat får madrassen att vibrera. Jag reser ingenstans utan den! Det är ju lite lustigt men det har faktiskt också varit ett stort bekymmer genom åren.

Omslaget är väldigt snyggt. Varför valde du det och vad representerar det för dig? 

– Tack! Jag tog bilden till omslaget i början av mars då jag besökte Bergamo, en oerhört vacker stad som har hamnat lite i Milanos skugga. Bilden är inte tagen på morgonen men jag tyckte ändå att det var lite ”morgonljus” över den, så jag tyckte att det passade.

Med fem släppta låtar på ett halvår. Vad mer kan vi förvänta oss från dig under året? 

– Sedan jag kom till Milano har jag skrivit flera låtar som jag hoppas ska bli del av en EP eller ett album. Jag siktar på att spela in låtarna i höst, och förhoppningsvis kunna släppa dem nästa år, kanske till våren. Går processen smärtfritt kanske det hinner komma någon fler singel redan i år!

Lisa Dacklin

Vad tyckte du?
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Podcast
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Podcast

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011