I går visade SVT födelsedagskalaset för Eurovison Song Contest som fyller 60 år i år.
Det blev ett mysigt litet program, som i första hand hade två starka och bra programledare i form av BBCs Graham Norton och Sveriges egna Petra Mede . De guidade oss igenom 60 år med Eurovision-historia. Om nu 60 års historia räknas från 80-talet, och att Eurovision Song Contest till 50% består av akter från Skandinavien.

POPMUZIK LOVER 2

Det var egentligen det jag tyckte var det största problemet med programmet. Övervikten av artister från norra Europa och avsaknaden av mer eller mindre allt annat. Det kändes i första hand som ett program gjort av BBC för SVT än för hela världen. Lite som, ”ni är ändå de som egentligen bryr sig om Eurovision, så varsågoda”.
För visst är det imponerande att av alla som varit med i Eurovision fick vi under 60-års jubileet Lordi från Finland, Bobbysocks från Norge, Loreen och Herreys från Sverige, samt Bröderna Olsen och Emmelie De Forest från Danmark. Hela sex av 14 akter. I jämförelse fick vi en från Östeuropa (som ändå dominerat vinsterna under 2000-talet), och en från Irland (som ändå vunnit flest gånger).
De andra artister som vunnit eller deltagit i Eurovision Song Contest kanske hade bättre för sig denna veckan. Men jag kan inte låta bli att tycka det kändes lite… fattigt?
Men istället fick vi en stor portion Riverdance , som kanske är det mest ointressanta som födds ur Eurovision. Med tanke på att det bara var en mellanakt, kanske de skulle nämnts i en bisats, och inte ta upp för mycket programtid.

Så, det blev ju en fin och underhållande hyllning till den Skandinaviska musiken i Eurovision. Men om födelsedagskalaset var för alla, tror jag många kände sig utanför.

eurovision-60th-anniversary-petra-mede-graham-norton

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Podcast
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

POPMUZIK LOVER 2

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011