Being Blogged fick igår en pratstund med basisten Nils Dahlqvist när han satt på tåget mot Göteborg och P3-Guld galan som äger rum i kväll i Göteborg.

DOLBY ATMOS

Gävlebandet Solen utgörs av Erik Hillborg , Nils Dahlqvist , Gustav Karlsson och Olle Darmell . Bandet gör gitarrbaserad pop och med sina vemodiga texter och sitt renodlade och melodiösa sound har de verkligen potential för att bli ett av de största banden i Sverige under lång tid framöver.

De släppte i oktober sitt album Till Dom Som Bryr Sig och nu börjar bandet få den uppmärksamhet som de fötjänar. Tidigare har de kallats Sveriges bästa osignade band. Nu när de är signade så borde de ju vara…

Jag hoppas att Solen får skina ordentligt i Göteborg ikväll. På dem bara! Hämta hem guldet!

Här kommer intervjun med Nils:

Ni är nominerade i kategorin Årets Pop på P3 Guld och jag såg att ni även var nominerade till Årets Live på Manifestgalan som äger rum 6 februari. Hur känns det?

Det känns jättebra såklart. Det är kul att det vi gör uppskattas. Sedan är det bra att få synas lite.

Ni släppte er grymma skiva Till dom som bryr sig i oktober förra året. Kan du berätta lite om den?

Kul att du gillar den. Vi är nöjda med skivan. Det finns alltid saker som man kan göra bättre men på det stora hela så är vi jättenöjda.
Det är 10 låtar som skiljer sig åt ganska mycket, även vad gäller text. Men det tycker jag att de ska göra för då blir det mer intressant. Låtarna är ett hopplock från de senaste åren. Det blev de bästa låtarna som vi gjort hittills. Mycket gitarrbaserat.

Vad händer 2015?

Det blir en del spelningar. Vi spelade inte så mycket förra året utan gick mest och väntade på att skivan skulle släppas. Nu har det rullat in en del datum som vi ska ut på. Det känns väldigt kul för det är ju på något sätt det vi har velat ändå. Spela live och åka ut och se olika städer och se hur de ser ut, uppleva Sverige lite grann.

Kommer ni börja spela in någon ny musik i år?

Nu har vi precis släppt skivan men det är klart att vi måste börja fundera på att skriva nytt. Det tar ju ändå ett tag från att skriva en låt tills den släpps så vi ska väl snart ta och sätta oss och börja skriva på något nytt. Det är vi inställda på.

Kommer det bli någon förändring i hur ni låter?

Vi har inte hunnit snacka igenom det, men exakt likadant kommer det nog inte att låta, men man kommer ju fortfarande höra att det är vi. Vi kommer fortfarande köra på svenska och behandla samma ämnen. Fortsatt mycket gitarrer och så där.

Har ni några drömmar inför framtiden?

Nej, vad ska jag säga, på något sätt hade vi ju aldrig kunnat drömma om det som vi är med om nu. Redan här har vi överträffat våra mål. Det är ju bara till att fortsätta på det här spåret, det verkar ju gå bra. Vi är inte riktigt folkliga ännu men musikbranchen verkar gilla oss så det är ju en början i alla fall.

Era texter är riktigt bra, hur går skrivprocessen till?

Inspirationen kommer från vardagen. Vi försöker bygga fina och innehållsrika meningar. Det känner väl var och annan att man ibland är förbannad på samhället eller någonting annat. Det handlar om att försöka sätta ord på saker och ting.
Ibland är det Erik som kommer på första meningarna, nu på skivan har vi varit delaktiga alla fyra. Det är ett väldigt jämt textskrivande. Det fungerar väldigt bra och blir inte spretigt trots att alla fyra är med. Vi hittar det vi är bra på.

Med tanke på era texter, är ni lite dystra som personer?

Nej det är vi inte. Humorn ligger nära till hands och vi är inte så dystra i vardagen. Det är väl därför den här sortens musik går hem hos de flesta. Några timmar i veckan så är man lite nere.

Vad lyssnar du själv på för musik?

Den här tågresan har jag lyssnat på Iron Maiden . Jag har alltid lyssnat på dem och extra mycket nu de senaste veckorna. Olle gillar Iron Maiden också. Det är lite så där intrig oss emellan. Erik och Gustav är Metallica -fans. Så det kan vi diskutera ibland.

Har du något favoritljud?

Jag är fågelintresserad och gillar Storlomens läte. Det ljudet gillar jag.
(Lyssna på Nils favortljud HÄR !)

Solen @
Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Lover Patreon
Share.

Susanna heter jag och är skribent på Popmuzik. Jag älskar att snöa in på en bra låt. Oftast lyssnar jag på indiepop/rock men en bra låt är en bra låt oavsett genre. Artister som spelas flitigt i mina lurar är exempelvis Hurula, Kitok, Rhodes, Arctic Monkeys och Brian Fallon.

Nordiska Favoriter

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011