Julia Viktorias låtar har du under många år kunnat uppleva här i bloggen. I helgen som gick var hon med i SVTs nya TV-program Songland där hon framförde låten Allvar framför låtskrivarjuryn Linnea ”Nea” Södahl, Carl Falk Gramer och Elias Kapari tillsammans med artisten för veckan; Oscar Zia. Låten blev inte den som valdes som ”vinnarlåt”, men Julia Viktorias egna version av låten släpptes ändå efter programmet och tur var väl det. Allvar är en lysande poplåt med sjukt mycket energi och en klistrig refräng som sätter sig på hjärnan efter första lyssningen. Precis som en bra poplåt ska vara.

Popmuzik Lover Patreon

Jag skickade över en knippe frågor till Julia som hon svarar på här nedan.

När och hur fick du frågan om att vara med i Songland? 

– Jag fick frågan om att söka till Songland av mitt nuvarande management, Clap Your Hands, förra hösten. Dom berättade om programmet och frågade om det inte var något för mig att söka till. Med glimten i ögat så var det just det jag gjorde, sökte in.  

Hur valde du låten du skickade in och hade du några strategiska tankar vad det gällde valet? 

– Nej, inget strategiskt krig det alls egentligen. Jag skickade in låtar som jag själv gillar och som jag skrivit under åren. Sen var det produktionen som valde vilken av dem som gick vidare i processen. 

Hur var känslan att presentera dig och framföra låten för juryn och TV-teamet?

– Jag var självklart väldigt nervös i det hela men SVT hade ett väldigt bra team på plats som peppade mig och hjälpte mig ”finna lugnet”. När nervositeten var under kontroll så ville jag bara satsa på att visa upp en sån opolerad och ärlig version av mig själv som jag kunde. Vilket jag tycker att jag lyckades bra med.  

Vad skulle du säga Allvar handlar om och vilken känsla ville du fånga?

Allvar handlar om att våga se sina egna behov och känslor framför andras. Att våga lyssna inåt när vi lever i en värld där det kan vara väldigt enkelt att fokusera på annat. För enligt min mening så kommer vi bara framåt om vi vågar kolla inåt samtidigt. I låten ville jag fånga känslan av att man har tröttnat på att klistra på en fejkad fasad på sitt liv och bara säger ”fuck it, nu ska jag leva livet på riktigt”! 

Hur arbetade ni fram låten och hur utvecklades det från början tills att den släpptes? 

– Själva budskapet i låten, att man ska ta sig själv på största allvar, kom faktiskt upp i ett samtal mellan mig och min terapeut. I en stund där jag sa att jag var så trött på att stötta andra och känslan av att bära deras känslor på mina axlar. Kort och gott jag var trött på att vara en ”people pleaser”. Konceptet skrev jag ner och tog med mig till studion våren 2021, där jag tillsammans med producent Gustav Gällhagen och medlåtskrivare Adéle Cechal skapade Allvar. Först lät låten väldigt ”Garage Band” och skitig men till programmet putsade vi upp den lite. Så blir det ofta när man inte rör en låt på något år, ljudet måste ofta piffas lite innan släpp så det känns mer i tiden. 

Efter Allvars renovering så blev det live-framträdanden för mig i programmet två gånger om. Första gången där låten är ganska enkel och avskalad. Andra där den blivit omgjord en hel del i budskapet och även i vissa melodier. Detta för att låten skulle passa Oscar Zias sound så bra som möjligt. När låten sedan inte blev finallåt så valde jag att släppa den själv. Och den största förändringen rent musikaliskt var att vi valde att göra den mer somrig även om den har kvar stora delar av sin ”skitighet” med elgitarrer och en tuff bas. Detta då jag, Gustav och Adéle tyckte det passade bättre nu när vi närmar oss ljusare tider. Men jag är glad att jag valde att behålla mitt orginalbudskap och texten i versionen som nu är släppt. 

Vad tar du med dig för erfarenheter från din medverkan i Songland? 

– Oj, det är en svår fråga för mig då jag, som jag tidigare nämnt, bara försökte vara mig själv till 100% i alla delar av Songland. Jag är tacksam över att ha träffat och framförallt jobbat med så många talangfulla människor! Och jag är glad över att jag har fått inblick i hur denna del av musikvärlden ser ut också, med TV osv. Överlag är jag bara glad att just jag fick vara med om detta äventyr! Jag gör det gärna igen. 

Julia Viktoria

Vad tyckte du?
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Svensk Pop Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Podcast

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011